Neplecha na plechu

Voňavé skořicové hvězdičky podle Sandtnerky

Moje hodnocení
1x

Máte rádi skořicové sušenky? Pak musíte vyzkoušet tyto roztomilé hvězdičky! Jsou inspirované receptem z knihy paní Sandtnerové a poslouží jako skvělý tip na další vánoční cukroví. Jdete do toho?

40 porcí
45 minut
česká

Suroviny

Na ozdobení:

Postup přípravy:

  1. Hodinu předem vyndejte všechny suroviny na linku, aby měly přibližně stejnou teplotu. Máslo nebylo tvrdé a současně ne příliš měkké a žloutky měly stejnou teplotu, aby se při spojování surovin nesrazily.
  2. Nyní připravte těsto. Mouku prosejte do misky, přisypte skořici a hřebíček a mleté mandle (pokud si budete mandle mlít sami, namelte je najemno několika krátkými pulzy, pokud je budete mlít zdlouhavě, mandle se budou zahřívat a mohly by pak uvolnit tuk, kvůli kterému by byly mastné a nebudou se hezky sypat, tak si na to raději dejte pozor).
  3. Ve větší míse umíchejte máslo s cukrem do hladké pěny, přidejte žloutky a nastrouhanou citrónovou kůru a vše dobře umíchejte do hezkého krému. Poté přisypte sypké suroviny a lehce vše spojte v kompaktní těsto.
  4. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a nechte do druhého dne uležet. Uleželé těsto vyndejte alespoň půl hodiny před samotnou přípravou z lednice, aby lehce povolilo. Povolené těsto rozdělte na několik částí (obvykle 3) a po částech vyválejte na tloušťku zhruba 3 mm. Kvůli většímu množství ořechů se může těsto trhat, takže je dobré ho vyválet mezi dvěma pečicími papíry.
  5. Troubu předehřejte na 160 °C. Z připraveného těsta vykrájejte hvězdičky, které přeneste na plech vystlaný pečicím papírem. Doprostřed položte oříšek. Některé hvězdičky mohou svými cípky oříšek objímat, některé ho mohou mít položený jen tak "na bříšku".
  6. Hvězdičky pečte v troubě vyhřáté na 160 °C zhruba 8–10 minut, dle jejich velikosti (5 cm velké hvězdičky pečte 10 minut). Hotové hvězdičky stáhněte z plechu, polevou na perníčky jim vytvořte oči a za pomoci čokolády zorničky a knoflíky. Poté je lehce pocukrujte moučkovým cukrem a máte hotovo.

Už se pouštíte do pečení cukroví? Pusťte si tento videorecept

Kompletní recept najdete ZDE: Linecké cukroví

Nebo tu máme další recepty na sušenky:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Neplecha na plechu

Markéta a František Lorencovi Neplecha na plechu

Markéta a František jsou vášniví cestovatelé, jejichž zahraniční recepty můžete nalézt na blogu Neplecha na plechu, i ve velkoryse pojatých kuchařkách, které zároveň slouží jako cestovatelské deníky s tipy na výlety. Po narození syna se Markéta začala více věnovat i dětské stravě, kterou odráží nejen na sociálních sítích, ale i v jedné z „nepleších“ knih Snídaně a svačinky (nejen) pro děti.

Není divu, že v roce 2020 získali titul Absolutní vítěz Foodblogu roku a zároveň se stali vítězi v kategorii Inspirace z cest.


Přečtěte si také

Recepty