Suroviny
- hladká mouka 160 g
- máslo 115 g
- moučkový cukr 50 g
- vejce 1 ks
- jedlá soda 1/2 lžičky
- vanilka 1/2 lusku
- citronová kůra (chemicky neošetřené) 1 plod
- jedlé květy (fialky, macešky, sedmikrásky...)
Postup přípravy:
- Vajíčko rozdělte na žloutek a bílek. Mouku, cukr a jedlou sodu promíchejte a poté prosejte do menší misky.
- Uprostřed sypké směsi udělejte důlek, do kterého vložte žloutek, nastrouhejte citronovou kůru, přidejte zrníčka z vanilkového lusku (lusk podélně nařízněte nožem a poté špičkou nože setřete semínka) a na kousky nakrájené studené máslo.
- Všechny suroviny začněte prsty propracovávat, dokud nezískáte hladké těsto. Dejte si však pozor, ať máslo příliš rukou nezahříváte a neumoříte ho. Pracujte tedy pečlivě, ale rychle.
- Hotové těsto zabalte do sáčku nebo potravinové fólie a v lednici ho nechte odpočinout alespoň 1 hodinu.
- Když je těsto odpočinuté, vyndejte ho z lednice. Plech vyložte pečicím papírem.
- Troubu dejte předehřát na 160 °C. Odleželé těsto vyválejte na zhruba 3 mm silný plát a vykrájejte z něj sušenky kulatého tvaru (zhruba o průměru 6 cm).
- Připravené sušenky poskládejte na plech. Květy očistěte od stonků.
- Sušenky lehce potřete bílkem a poté na ně poklaďte připravené květy. Ty následně potřete za pomoci štětečku opět bílkem.
- Připravené sušenky pečte v troubě vyhřáté na 160 °C zhruba 12 minut.
Další recepty na skvělé sušenky nejen ke kávě: