Těsto
- hladká mouka 180 g
- kukuřičný škrob 20 g
- moučkový cukr 75 g
- máslo 70 g
- vejce (velikost M) 1 ks
- mletý kardamom 2 g
- čaj (Ceylon) 2 g
- mletá skořice 1 g
- sůl 1 g
Čajová ganache
- smetana ke šlehání 160 ml
- čaj (Ceylon) 7 g
- bílá čokoláda (40%) 200 g
- máslo 25 g
Dokončení
- jedlé zlato (zlatá jedlá barva) 5 g
- alkohol (čistý) 25 g
Postup přípravy
- Cukr a čaj smíchejte a rozemněte, přidejte koření a sůl. Tuto směs nasypte do mísy, přidejte mouku, kukuřičný škrob a studené máslo a vypracujte drobenku. Úplně nakonec rychle a krátce zapracujte vejce. Těsto dejte do lednice asi na 30 minut dobře přikryté odpočinout.
- Na ganache smíchejte smetanu s čajem a za stálého míchání zahřejte až k bodu varu, krátce povařte. Přikryjte fólií a nechte alespoň 15 minut vylouhovat. Poté sceďte a tekutinu dobře vymačkejte. Měli byste získat asi 125 g čajové smetany.
- Bílou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, přidejte ochucenou smetanu a vymíchejte metličkou dohladka. Na závěr zamíchejte změklé máslo. Na hladinu připravené náplně přiložte kuchyňskou fólii a nechte v pokojové teplotě zhoustnout.
- Odpočinuté těsto vyválejte na sílu asi 2–3 mm, vykrojte požadované tvary a na plechu s papírem na pečení při 160 °C upečte do světle zlaté barvy. Sušenky nechte vychladnout a poté je slepte k sobě cukrářským sáčkem s hladkou trubičkou a připravenou náplní.
- Na závěr povrch potřete pomocí štětce zlatou barvou rozmíchanou v alkoholu.
Kořeněné čajové sušenky s cejlonským krémem podle Josefa Maršálka Zdroj: archiv Ahmad Tea London
Vyzkoušejte také recept na americké cookies s čokoládou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Americké cookies s čokoládou