Bible sladkého pečení

Švýcarské sněhové sušenky schoggi s čokoládou

Moje hodnocení
3x

Italsky mluvící Švýcaři jim říkají neve nero – černý sníh. Základem je totiž italské sněhové těsto, které při stříkání dobře drží tvar. Křupavá krusta ukrývá vláčný střed a lahodnou čokoládovou chuť. Tyhle sušenky se často drobí na smetanové zmrzliny nebo se podávají ke kávě.

18 porcí
90 minut
švýcarská

Suroviny

Postup přípravy

  1. V nádobě mixéru či robotu promíchejte bílky s vinným kamenem. Mísu přetáhněte potravinářskou fólií a nechte stát při pokojové teplotě 30–60 minut.
  2. Čokoládu nasekejte nahrubo a rozehřejte ji v mikrovlnce nebo ve vodní lázni. Ponechte ji na teplém místě nebo ve vodní lázni o teplotě 38–49 °C.
  3. Kávu promíchejte s vroucí vodou a případně s barvivem, pokud ho používáte (cukroví bude mít výraznější čokoládovou barvu). V rendlíku promíchejte 250 g cukru s 80 ml vody a zahřívejte při střední teplotě, až se cukr rozpustí a sirup začne bublat. Přestaňte míchat, ztlumte teplotu a sirup odstavte.
  4. Bílky s vinným kamenem šlehejte, až vytvoří měkké špičky. Po lžících zašlehávejte cukr, až vzniknou tuhé špičky. Sirup znovu zahřejte, až dosáhne teploty 121 °C, a ihned ho vlijte do ohnivzdorné konvičky nebo jiného rendlíku. Několik lžic sirupu vlijte na sníh a šlehejte při vysoké rychlosti 5 vteřin. Pak přilijte větší množství sirupu a opět šlehejte 5 vteřin. Pokračujte stejným způsobem, až zapracujete veškerý sirup.
  5. Metlou lehce vmíchejte do sněhu rozpuštěnou kávu, pak ihned vlijte teplou rozpuštěnou čokoládu a ručně ji zlehka vmíchávejte, aby se rovnoměrně spojila se sněhem. Kdybyste směs přešlehali, zřídla by a cukroví by nedrželo tvar.
  6. Těsto dejte do cukrářského sáčku s hvězdicovou špičkou o průměru 2 cm. Plechy vyložte pečicím papírem a cukrářským sáčkem na ně stříkejte velká pevná esíčka dlouhá asi 8,5 cm v rozestupech alespoň 4 cm. Sáček držte výš nad plechem, aby tvary nebyly příliš ploché. Cukroví nechte zasychat 2 hodiny při pokojové teplotě, až bude povrch na dotek pevný a nebude se lepit.
  7. Troubu předehřejte na 175 °C. Cukroví pečte 10 minut, pak teplotu snižte na 90 °C a bez otvírání pečte 18 minut nebo až těsto snadno sejmete z plechu. Pokud je cukroví stále měkké, vyměňte plechy a pečte je ještě 2 minuty, ne však déle. Cukroví bude uvnitř měkké a vlhké a zpevní během chladnutí.
  8. Upečené cukroví opatrně přesuňte obracečkou na mřížku pokrytou pečicím papírem a nechte ho zchladnout. V uzavřené nádobě vydrží 3–5 dní při pokojové teplotě.
PRIMA TIP: Sušenky dobře udrží svůj tvar, když vejce oddělíte 2–5 dní předem a bílky uchováte v uzavřené nádobě v lednici. Cukrový rozvar musí dosáhnout teploty 120 °C, ale aby bylo těsto stabilní, nesmí sirup přesáhnout teplotu 121 °C. Přesně to změříte cukrářským teploměrem.

Vyzkoušejte sušenky ze všech koutů světa

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Bible sladkého pečení

Rose Levy Beranbaum Bible sladkého pečení

Zkušená americká autorka kuchařek (mj. Bible domácího pečení) se tentokrát pustila do královské disciplíny – pečení cukroví. S neuvěřitelnou precizností popisuje každý krok, čímž vás provede všemi nečekanými nástrahami při pečení. Přečtěte si úvod o základních těstech a pak se pusťte do přípravy fantastických sušenek, perníčků, loupáčků, řezů, makronek a cukroví z celého světa.

Vydalo nakladatelství Esence.


Přečtěte si také

Recepty