Těsto
- polohrubá mouka 300 g + na pomoučení
- prášek do pečiva (bez fosfátů) 1/2 sáčku
- vanilkový cukr 40 g
- vejce 2 ks + 1 ks na potírání
- máslo (chlazené ) 140 g
- moučkový cukr (na zasypání)
Ořechová náplň
- mleté vlašské ořechy 200 g
- smetana ke šlehání (33%) 100 ml
- med 2 lžíce
- skořice špetka
Postup přípravy
- Připravte si těsto. Odvažte mouku a spolu s práškem do pečiva ji přesejte do mísy. Přidejte cukr, vejce a pokrájené máslo. Ideálně prsty vypracujte hladké těsto.
- Přendejte si ho ještě na pomoučenou plochu a propracujte. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v chladu alespoň hodinu těsto odležet.
- Mezitím namelte nebo nasekejte nadrobno vlašské ořechy. Vložte je do rendlíku, zalijte smetanou, vmíchejte med a skořici.
- Přiveďte k varu, stáhněte teplotu a za stálého míchání chvilku vařte, dokud směs nezhoustne, stačí minutka. Odstavte a nechte vychladnout.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Vyndejte těsto, rozdělte ho na dvě poloviny, přendejte první část na pomoučenou plochu a prsty propracujte, ať má tu správnou teplotu a dobře se s ním pracuje.
- Vyválejte kruh, ten nakrájejte na 8 trojúhelníčků. Na širší konec dejte vždy ořechovou směs a opatrně zatočte rohlíčky, prsty ještě utahujte, ať směs nevyteče ven. To stejné udělejte i s druhou částí těsta.
- Rohlíčky přendejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete vyšlehaným vejcem a pečte dozlatova asi 20 minut. Pak nechte na mřížce rohlíčky vychladnout a nakonec je můžete ještě zlehka zasypat moučkovým cukrem.
Martinské rohlíčky můžete naplnit třeba ořechy zahuštěnými hruškovými povidly. Připravte je podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Pečená hrušková povidla bez míchání