Bible sladkého pečení

Citronové vykrajované sušenky z lineckého těsta s lemon curd

Moje hodnocení
2x

Variace na linecké cukroví, které si můžete k čaji nebo kávě vychutnat celoročně. Těsto je sladší, a tím pádem i křehčí, a proto se k němu výborně hodí nakyslý voňavý citronový krém. Nevšední, a přesto důvěrně známý vzhled, přitáhne pozornost. Kolečka slepujte v den podávání, aby zůstala křehké.

18 porcí
120 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Cukr rozmixujte se solí a citronovou kůrou na velmi jemno. Přidávejte po kouskách změklé máslo a prošlehejte dohladka. Vejce prošlehejte vidličkou s vanilkou a přilijte ho k máslové směsi. Přisypte mouku a pulzy ji zašlehejte, až vznikne drobenka. Pokud používáte robot, vsypte do mísy rozmixovaný cukr s citronovou kůrou, přidejte máslo a s nástavcem plochý šlehač šlehejte 2–3 minuty, až směs zesvětlá a nabyde. Postupně zašlehejte vejce s vanilkou a pak mouku.
  2. Těsto přesuňte na větší kus potravinářské fólie a pomocí ní ji prohněťte dohladka. Kouli těsta rozdělte na dvě poloviny a z každé vyválejte placku o průměru 13 cm. Zabalte do potravinářské fólie a uložte do lednice na 2 hodiny nebo až 2 dny.
  3. Odleželé těsto vytáhněte a nechte trochu změknout. Plechy vyložte pečicím papírem, troubu předehřejte na 175 °C.
  4. Pracovní plochu lehce pomoučněte, polovinu těsta také zlehka poprašte moukou a vyválejte na plát silný 3 mm. Vykrajujte z něj kolečka a skládejte je na připravený plech. U poloviny koleček vykrojte menším vykrajovátkem střed. Sušenky pečte 5 minut, pak otočte plech a pečte ještě 5–7 minut dozlatova.
  5. Upečené sušenky přesuňte pomocí obracečky na mřížku vyloženou pečicím papírem a nechte je zchladnout.
  6. Vychladlé sušenky slepujte k sobě citronovým krémem – vždy jednu plnou a jednu s vykrojeným středem. V uzavřené nádobě vydrží 3 týdny při pokojové teplotě, bez náplně vydrží 2 měsíce.
PRIMA TIP: Citronový krém alias lemon curd je britská specialita, která se používá jako náplň, krém, poleva i ozdoba. Koupíte ho hotový například v Marks and Spencer nebo si ho připravte podle našeho receptu.

Vyzkoušejte i prověřený recept na klasické linecké cukroví podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Bible sladkého pečení

Rose Levy Beranbaum Bible sladkého pečení

Zkušená americká autorka kuchařek (mj. Bible domácího pečení) se tentokrát pustila do královské disciplíny – pečení cukroví. S neuvěřitelnou precizností popisuje každý krok, čímž vás provede všemi nečekanými nástrahami při pečení. Přečtěte si úvod o základních těstech a pak se pusťte do přípravy fantastických sušenek, perníčků, loupáčků, řezů, makronek a cukroví z celého světa.

Vydalo nakladatelství Esence.


Přečtěte si také

Recepty