Suroviny
- cukr krupice 65 g
- sůl 1 špetka
- citronová kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- máslo (změklé) 90 g
- vejce (velké) 1/2 ks
- vanilkový extrakt 1/2 lžičky
- hladká mouka 160 g
- citronový krém 70 g
- polohrubá mouka (na podsypání)
Postup přípravy
- Cukr rozmixujte se solí a citronovou kůrou na velmi jemno. Přidávejte po kouskách změklé máslo a prošlehejte dohladka. Vejce prošlehejte vidličkou s vanilkou a přilijte ho k máslové směsi. Přisypte mouku a pulzy ji zašlehejte, až vznikne drobenka. Pokud používáte robot, vsypte do mísy rozmixovaný cukr s citronovou kůrou, přidejte máslo a s nástavcem plochý šlehač šlehejte 2–3 minuty, až směs zesvětlá a nabyde. Postupně zašlehejte vejce s vanilkou a pak mouku.
- Těsto přesuňte na větší kus potravinářské fólie a pomocí ní ji prohněťte dohladka. Kouli těsta rozdělte na dvě poloviny a z každé vyválejte placku o průměru 13 cm. Zabalte do potravinářské fólie a uložte do lednice na 2 hodiny nebo až 2 dny.
- Odleželé těsto vytáhněte a nechte trochu změknout. Plechy vyložte pečicím papírem, troubu předehřejte na 175 °C.
- Pracovní plochu lehce pomoučněte, polovinu těsta také zlehka poprašte moukou a vyválejte na plát silný 3 mm. Vykrajujte z něj kolečka a skládejte je na připravený plech. U poloviny koleček vykrojte menším vykrajovátkem střed. Sušenky pečte 5 minut, pak otočte plech a pečte ještě 5–7 minut dozlatova.
- Upečené sušenky přesuňte pomocí obracečky na mřížku vyloženou pečicím papírem a nechte je zchladnout.
- Vychladlé sušenky slepujte k sobě citronovým krémem – vždy jednu plnou a jednu s vykrojeným středem. V uzavřené nádobě vydrží 3 týdny při pokojové teplotě, bez náplně vydrží 2 měsíce.
PRIMA TIP: Citronový krém alias lemon curd je britská specialita, která se používá jako náplň, krém, poleva i ozdoba. Koupíte ho hotový například v Marks and Spencer nebo si ho připravte podle našeho receptu.
Vyzkoušejte i prověřený recept na klasické linecké cukroví podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE