Palmiers - křupavé sušenky z listového těsta
Zdroj: Neplecha na plechu
Palmiers - křupavé sušenky z listového těsta
Zdroj: Neplecha na plechu
Palmiers - křupavé sušenky z listového těsta
Zdroj: Neplecha na plechu
Palmiers - křupavé sušenky z listového těsta
Zdroj: Neplecha na plechu
Palmiers - křupavé sušenky z listového těsta
Zdroj: Neplecha na plechu
Palmiers - křupavé sušenky z listového těsta
Zdroj: Neplecha na plechu
Palmiers - křupavé sušenky z listového těsta
Zdroj: Neplecha na plechu
Palmiers - křupavé sušenky z listového těsta
Zdroj: Neplecha na plechu
Palmiers - křupavé sušenky z listového těsta
Zdroj: Neplecha na plechu
Palmiers - křupavé sušenky z listového těsta
Zdroj: Neplecha na plechu
Moje hodnocení
4x
Víte, co v překladu znamená slovo palmiers? Palmový list! Toto voňavé sladké pečivo ale svým tvarem připomíná třeba i sloní ucho nebo srdce, takže se může jmenovat trochu jinak. Důležité ale je, že je famózní a jistě vám zachutná hned po prvním soustu.
Listové těsto vyválejte na zhruba 0,5cm plát. Linku posypte krupicovým cukrem a těsto na něj položte.
Nyní ho posypte cukrem i zvrchu a opět vyválejte. Tentokrát jen lehce, aby se cukr do těsta zamáčknul. Nyní těsto složte. Nejprve si ho pomyslně rozdělte na polovinu a do této poloviny položte tyčku, brčko či vařečku. Tato tyčka bude nápomocná při finálním přehnutí.
Od stran směrem k tyčce tedy začněte těsto skládat. Každou stranu přehněte dvakrát. Pak tyčku vyjměte a díky tomu, že nám zde zůstalo volné místo, můžete pohodlně obě poloviny přehnout k sobě. Takto poskládané těsto vložte do sáčku a v něm na 15 minut do lednice, aby hezky zatuhlo a dobře se krájelo.
Odpočinuté těsto vyndejte na prkénko a nakrájejte ho na zhruba 1 cm silné plátky. Ty rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem.
Srdíčka lehce roztáhněte, aby měla prostor při pečení. Troubu předehřejte na 180 °C. Když je vyhřátá, vložte do ní palmiers a pečte je 7 minut.
Následně je obraťte a pečte ještě 5 minut. Hotové palmiers můžete podávat jen tak či lehce poprášené prachem z lyofilizovaných malin či namočené v čokoládě.
Markéta a František jsou vášniví cestovatelé, jejichž zahraniční recepty můžete nalézt na blogu Neplecha na plechu, i ve velkoryse pojatých kuchařkách, které zároveň slouží jako cestovatelské deníky s tipy na výlety. Po narození syna se Markéta začala více věnovat i dětské stravě, kterou odráží nejen na sociálních sítích, ale i v jedné z „nepleších“ knih Snídaně a svačinky (nejen) pro děti.
Není divu, že v roce 2020 získali titul Absolutní vítěz Foodblogu roku a zároveň se stali vítězi v kategorii Inspirace z cest.