MORA / Live with Anny

Vepřová panenka balená ve slanině s omáčkou ze zeleného pepře

Moje hodnocení
1x

Vepřová panenka, nebo také panenská svíčková představuje to nejjemnější a nejkřehčí vepřové maso. Jde o úzký sval, který probíhá stejně jako u hovězí svíčkové pod páteří. Vepřová panenka je libová, šťavnatá, má výtečnou chuť a dá se připravovat pečením vcelku i jako minutka v podobě medailonků nebo nakrájená na nudličky. I když všem chutná, málokdo se do její přípravy pouští z obavy, že místo pochoutky plné delikátní šťávy bude podávat vysušené a tvrdé maso. K tomu ale není důvod, stačí mít ten správný recept.

4 porce
60 minut

Maso

Brambory

Pepřová omáčka

Postup přípravy

  1. Brambory nakrájejte na měsíčky. Dejte je do mísy, přidejte olej, koření, prolisovaný stroužek česneku a dobře promíchejte. Pak je vysypte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 180 ℃. K upečení budou potřebovat celkem 40 minut.
  2. Panenku osolte, opepřete, obalte slaninou a dejte ji do olejem vymazaného pekáčku. V polovině času pečení brambor ji přidejte do trouby a pečte společně dalších 20 minut. Aby se povedla opravdu dokonale, je dobré použít pečicí sondu. Maso bude propečené tak akorát a uvnitř bude plné šťávy - bezpečná teplota uvnitř masa je 65-70 °C.
  3. Během doby, kdy se budou brambory a maso péct, připravte omáčku. Na másle opečte najemno nakrájenou šalotku, pak přilijte víno a nechte ho odpařit. Nakonec vmíchejte pepř, přilejte smetanu a omáčku krátce povařte. Podle chuti ji osolte a stáhněte z ohně.
  4. Hotovou panenku nechte chvilku odstát. Nakrojte ji až po několika minutách, aby z ní nevytekla šťáva. Na talíře rozdělte brambory, přidejte plátky panenky a přelejte je omáčkou. Můžete ještě každou porci dozdobit několika snítkami rukoly.

MORA PLNÁ ŽIVOTA

MORA a příjemné chvíle s rodinou u dobrého jídla patří dohromady už bezmála dvě stě let. I pro letošní rok je připraven dárek – všichni, kdo si koupí jakoukoliv vestavnou troubu MORA, dostanou navíc 6 kg mouky. A pro ty, kdo si pořídí jakoukoliv myčku MORA, jsou připraveny kapsle Finish na 4 měsíce zdarma. Více o akcích na www.mora.cz v sekci „Promo Akce“.

Pepř a maso k sobě náramně ladí. Inspirujte se dalšími recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

MORA / Live with Anny


Přečtěte si také

Recepty