Maso
- vepřová panenka 700 g
- anglická slanina (plátky) 100 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- olej (na vymazání pekáčku)
Brambory
- brambory 800 g
- olivový olej 4 lžíce
- mletá sladká paprika 1/2 lžičky
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- sušený tymián 1 lžička
- česnek (prolisovaný) 1 stroužek
Pepřová omáčka
- smetana ke šlehání (33%) 250 ml
- máslo 2 lžíce
- nakládaný zelený pepř 2 lžíce
- bílé víno 50 ml
- šalotka 1 ks
- sůl
Postup přípravy
- Brambory nakrájejte na měsíčky. Dejte je do mísy, přidejte olej, koření, prolisovaný stroužek česneku a dobře promíchejte. Pak je vysypte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 180 ℃. K upečení budou potřebovat celkem 40 minut.
- Panenku osolte, opepřete, obalte slaninou a dejte ji do olejem vymazaného pekáčku. V polovině času pečení brambor ji přidejte do trouby a pečte společně dalších 20 minut. Aby se povedla opravdu dokonale, je dobré použít pečicí sondu. Maso bude propečené tak akorát a uvnitř bude plné šťávy - bezpečná teplota uvnitř masa je 65-70 °C.
- Během doby, kdy se budou brambory a maso péct, připravte omáčku. Na másle opečte najemno nakrájenou šalotku, pak přilijte víno a nechte ho odpařit. Nakonec vmíchejte pepř, přilejte smetanu a omáčku krátce povařte. Podle chuti ji osolte a stáhněte z ohně.
- Hotovou panenku nechte chvilku odstát. Nakrojte ji až po několika minutách, aby z ní nevytekla šťáva. Na talíře rozdělte brambory, přidejte plátky panenky a přelejte je omáčkou. Můžete ještě každou porci dozdobit několika snítkami rukoly.
MORA PLNÁ ŽIVOTA
MORA a příjemné chvíle s rodinou u dobrého jídla patří dohromady už bezmála dvě stě let. I pro letošní rok je připraven dárek – všichni, kdo si koupí jakoukoliv vestavnou troubu MORA, dostanou navíc 6 kg mouky. A pro ty, kdo si pořídí jakoukoliv myčku MORA, jsou připraveny kapsle Finish na 4 měsíce zdarma. Více o akcích na www.mora.cz v sekci „Promo Akce“.
Pepř a maso k sobě náramně ladí. Inspirujte se dalšími recepty