30 minut v kuchyni

Vepřová panenka ve smetanové pepřové omáčce

Moje hodnocení
3x

Další z restauračních klasik, která vzbuzuje respekt už svým názvem. Odhoďte však strach, příprava je jednoduchá a její tajemství tkví ve správné teplotě trouby, opečení masa a jeho dostatečném odpočinutí po upečení. Tak zůstane panenka měkká a šťavnatá. Pepřová omáčka dodá delikátnímu masu kýžený říz – se sušeným pepřem bude ostřejší, s naloženým pikantnější.

4 porce
90 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V menším hrnci rozehřejte na středním stupni máslo s 2 lžícemi oleje a restujte cibuli 3 až 4 minuty. Přisypte mouku a vymíchejte světlou jíšku, trvá to zhruba 2 až 3 minuty.
  2. Na jíšku nalijte brandy nebo víno a nechte 30 vteřin odpařit alkohol. Vlijte vývar, přidejte tymián a černý pepř a důkladně rozmíchejte dohladka. Přiklopte pokličkou, ztlumte teplotu na nízkou a za občasného promíchání vařte 18 až 19 minut.
  3. Vepřovou panenku omyjte, osušte, očistěte od blan, osolte, opepřete a potřete dijonskou hořčicí.
  4. Troubu předehřejte na 175 °C. Do velké pánve vhodné do trouby vlijte olej a rozehřejte ji na středním stupni. Do pánve vložte panenku a opékejte ji 3 až 4 minuty z každé strany dozlatova. Pak pánev přesuňte do trouby a pečte 12 až 13 minut.
  5. Upečenou panenku vytáhněte a zabalte na 7 minut do alobalu, aby se odležela a po nakrájení nepouštěla šťávu.
  6. Než si panenka odpočine, dokončete omáčku. Zvyšte teplotu na střední, do hrnce přilijte smetanu, osolte a povařte 4 minuty. Pak ji rozmixujte dohladka.
  7. Panenku vybalte z alobalu a nakrájejte ji na plátky o šířce 1 cm. Na talíř nalijte pepřovou omáčku, na ni položte vepřovou panenku a podávejte se šťouchanými nebo pečenými bramborami.
PRIMA TIP: Přílohu začněte chystat jako první. Brambory oloupejte a uvařte v jemně osolené vodě doměkka. Mezitím připravte omáčku a maso. Než si panenka odpočine, uvařené brambory slijte a rozšťouchejte je. Vmíchejte máslo a oblíbené nasekané bylinky nebo špenát. Máte-li raději brambory pečené, rozehřejte troubu na 200 °C. Brambory očistěte nebo oloupejte, nakrájejte na klínky, zakápněte olejem a pečte v troubě 15 minut, pak ztlumte na 175 °C a přidejte k nim panenku. Než si maso odpočine v alobalu, zvyšte teplotu na 190–200 °C a dopečte brambory dozlatova a dokřupava.

Vyzkoušejte také hovězí steak s pepřovou omáčkou podle Zdeňka Pohlreicha

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

30 minut v kuchyni

Tým autorů 30 minut v kuchyni

Nejprve trio Jíme zdravě vyvrátilo zažitý stereotyp, že zdravé jídlo nemůže být chutné a teď boří další překážky domácího vaření, a sice že zabere spoustu času. První kuchařka ze stejnojmenného projektu 30 minut v kuchyni ukazuje, že na přípravu jídla vám stačí půlhodina a než se pokrm upeče, podusí či uvaří, můžete se věnovat čemukoliv jinému. Vybrat si můžete z 95 receptů v šesti kapitolách – Snídaně, Polévky, Hlavní jídla, Pohoštění, Pečení a Nápoje. Všechny spojuje jednoduchá příprava, dostupné a levné suroviny a skvělá, nekomplikovaná chuť. Ať s vařením začínáte, nebo hledáte obměnu svého repertoáru či tipy pro každodenní teplé večeře, v této srozumitelné knize najdete spoustu lahodné inspirace.

30minutvkuchyni.cz


Přečtěte si také

Recepty