Suroviny
- cibule 1 ks
- máslo 30 g
- slunečnicový olej 4 lžíce
- hladká mouka 1 lžíce
- brandy (nebo bílé víno, lze vynechat) 20 ml
- hovězí vývar 300 ml
- tymián (čerstvý nebo sušený) 1 lžíce
- pepř celý (nebo nakládaný) 2 lžíce
- vepřová panenka 900 g
- dijonská hořčice 1 lžíce
- smetana ke šlehání (33%) 200 ml
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- brambory (šťouchané nebo pečené k podávání)
Postup přípravy
- Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V menším hrnci rozehřejte na středním stupni máslo s 2 lžícemi oleje a restujte cibuli 3 až 4 minuty. Přisypte mouku a vymíchejte světlou jíšku, trvá to zhruba 2 až 3 minuty.
- Na jíšku nalijte brandy nebo víno a nechte 30 vteřin odpařit alkohol. Vlijte vývar, přidejte tymián a černý pepř a důkladně rozmíchejte dohladka. Přiklopte pokličkou, ztlumte teplotu na nízkou a za občasného promíchání vařte 18 až 19 minut.
- Vepřovou panenku omyjte, osušte, očistěte od blan, osolte, opepřete a potřete dijonskou hořčicí.
- Troubu předehřejte na 175 °C. Do velké pánve vhodné do trouby vlijte olej a rozehřejte ji na středním stupni. Do pánve vložte panenku a opékejte ji 3 až 4 minuty z každé strany dozlatova. Pak pánev přesuňte do trouby a pečte 12 až 13 minut.
- Upečenou panenku vytáhněte a zabalte na 7 minut do alobalu, aby se odležela a po nakrájení nepouštěla šťávu.
- Než si panenka odpočine, dokončete omáčku. Zvyšte teplotu na střední, do hrnce přilijte smetanu, osolte a povařte 4 minuty. Pak ji rozmixujte dohladka.
- Panenku vybalte z alobalu a nakrájejte ji na plátky o šířce 1 cm. Na talíř nalijte pepřovou omáčku, na ni položte vepřovou panenku a podávejte se šťouchanými nebo pečenými bramborami.
PRIMA TIP: Přílohu začněte chystat jako první. Brambory oloupejte a uvařte v jemně osolené vodě doměkka. Mezitím připravte omáčku a maso. Než si panenka odpočine, uvařené brambory slijte a rozšťouchejte je. Vmíchejte máslo a oblíbené nasekané bylinky nebo špenát. Máte-li raději brambory pečené, rozehřejte troubu na 200 °C. Brambory očistěte nebo oloupejte, nakrájejte na klínky, zakápněte olejem a pečte v troubě 15 minut, pak ztlumte na 175 °C a přidejte k nim panenku. Než si maso odpočine v alobalu, zvyšte teplotu na 190–200 °C a dopečte brambory dozlatova a dokřupava.
Vyzkoušejte také hovězí steak s pepřovou omáčkou podle Zdeňka Pohlreicha