Suroviny
- hovězí vývar 400 ml
- máslo 3 lžíce
- hovězí svíčková (špička) 600–800 g
- šalotka (najemno nakrájená) 3 lžíce
- smetana ke šlehání 200 ml
- koňak (nebo brandy) 3 lžíce
- nakládaný zelený pepř (okapaný) 2 lžíce
Postup přípravy
- Zredukujte hovězí vývar na polovinu. Mezitím rozpusťte máslo ve velké pánvi na středním plameni.
- Steaky osolte a opepřete. Opečte je na požadovanou propečenost, u medium-rare asi 4 minuty z každé strany. Přeneste steaky na nahřátý talíř.
- Do stejné pánve přidejte nakrájenou šalotku a restujte 2 minuty. Odstraňte z tepla. Přidejte zredukovaný hovězí vývar, šlehačku, 3 lžíce koňaku a zrnka zeleného pepře.
- Vařte, dokud směs nezhoustne na konzistenci omáčky – asi 6 minut. Podle chuti dochuťte pepřem.
- Nalijte omáčku na steaky a podávejte se salátem nebo pečenými bramborami.
PRIMA TIP: Jak docílit skutečně unikátního gastronomického zážitku? Myslete na kvalitu! Ve vašich oblíbených obchodech hledejte regály s produkty ekologického zemědělství, které jsou viditelně označeny logy biolistu a biozebry. Zvířata v ekologických chovech tráví svůj život přirozených podmínkách dle zásad tzv. animal welfare. Chtěli byste proniknout do světa ekologické produkce ještě o něco více? Stránky myjsmebio.cz nabízejí nepřeberné množství zajímavých informací i tipů k vaření.
Hovězí steak filet mignon s omáčkou ze zeleného pepře 2 Zdroj: My jsme bio