Suroviny
- vepřové kotlety s kostí (kotlety (ideálně s kostí)) 4 ks
- sůl
- černý pepř (pepř)
- olej (olej (slunečnicový, řepkový) na kotlety i brambory)
- brambory (brambory (varný typ A, B)) 800 g
- anglická slanina 200 g
- šalotka 2 ks
- nakládaný zelený pepř (nakládaný zelený pepř (scezený)) 2 lžíce
- hovězí vývar 100 ml
- smetana ke šlehání (smetana 33%) 100 ml
- hladkolistá petržel (nasekaná petrželka) 1 hrst
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180°C. Kotlety osolte, opepřete a zprudka je na oleji orestujte z obou stran dozlatova.
- Přendejte do pekáče. Pečte přiklopené asi 40 minut. Poté odklopte a pečte ještě 20 minut, dokud maso nebude měkké. Podle potřeby podlijte vodou.
- Jakmile odklopíte maso v troubě, začněte si připravovat brambory. Omyjte je, oloupejte a nakrájejte na čtvrtky.
- Uvařte je v osolené vodě doměkka. Poté je slijte. V pánvi rozehřejte olej a orestujte brambory ze všech stran dozlatova.
- Výpek z kotlet slijte na pánev a osmažte na něm nadrobno nakrájenou slaninu a šalotku.
- Přidejte scezený nakládaný zelený pepř, podlijte vývarem a restujte 10 minut. Přidejte smetanu a krátce povařte, asi 1 minutu.
- Poté směs z pánve přelijte do mixovací nádoby a rozmixujte dohladka. Přelijte zpět do pánve, ještě krátce povařte, aby se chutě propojily a podle potřeby osolte.
- Kotlety podávejte s restovanými bramborami přelité omáčkou a ozdobte nasekanou petrželkou.