Suroviny
- vysoký roštěnec (steaky, každý o výšce 2,5 cm) 2 ks
- olej 1 lžíce
- vermut (suchý, např. Cinzano dry) 4 lžíce
- kuřecí vývar 100 ml
- pomerančová kůra 1 lžíce
- pepř (hrubě mletý) 1 lžička
- smetana (30%) 200 ml
- sůl
Pečená zelenina
- pórek 1 ks
- žampiony 4 ks
- ředkvičky 6 ks
- brokolice 4 růžičky
- žlutá paprika 1 ks
- olivový olej 4 lžíce
- pomerančová šťáva (z jednoho pomeranče)
- šalvěj (čerstvé lístky)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- PEČENÁ ZELENINA: Troubu rozehřejte na teplotu 180 °C. Očištěný pórek nakrájejte na 10cm špalíky a ty ještě příčně rozčtvrťte. Žampiony, ředkvičky i brokolicové růžičky také nakrájejte na čtvrtky. Papriku zbavte semínek a pokrájejte na kusy. Vše nasypte do pekáčku předem vyloženého pečicím papírem a pokapejte olejem a pomerančovou šťávou. Přidejte nasekané šalvějové lístky, osolte a opepřete. Pečte v troubě 20 minut.
- Pánev se silným dnem dobře rozehřejte. Steak osušte, potřete ho po obou stranách olejem a osolte. Položte ho na pánev a grilujte 7 minut. Maso jedenkrát otočte a opět 7 minut grilujte. Takto bude připravené medium rare (středně propečené).
- Steaky přesuňte na teplý talíř, přiklopte je obráceným nahřátým hrncem a nechte asi 15 minut odpočinout.
- Nyní si připravte omáčku. Do pánve vlijte vermut a odvařte všechny přípečky. Přilijte vývar, přidejte nastrouhanou pomerančovou kůru, pepř a smetanu a vařte do zhoustnutí asi 5 minut.
- Steak přelijte omáčkou a podávejte s pečenou zeleninou.