Svatava Vašková / Coolinářka

Vánočka s mandarinkou Hallabong – citrusová vůně z korejského ostrova Jeju

Moje hodnocení
0x

Objevte netradiční vánočku s exotickou vůní mandarinek. Ale ne jen tak ledajakých, konkrétně korejských mandarinek Hallabong! Rostou na ostrově Jeju a díky nim bude vánočka voňavá, vláčná a nevšedně citrusová. Ideální jako slavnostní domácí pečivo, které přinese na vánoční stůl nový šmrnc.

1 porce
150 minut
česká

Suroviny:

Postup přípravy:

  1. V zadělávací míse promíchejte nejprve sypké suroviny: mouku, bílý i vanilkový cukr, sušené droždí a sůl.

  2. Dál do mísy přidejte nakrájené povolené máslo, 2 vejce, vlažné mléko, rum a Hallabong. Hnětením zadělejte těsto, buď ručně, nebo v robotu hnětacím hákem. Ke konci hnětení přidejte i celé loupané mandle. Hněťte do té doby, dokud se vám těsto nepřestane lepit na mísu.

  3. Těsto v míse zakryjte utěrkou a dejte na teplé místo na cca 2 hodiny kynout. Po této době těsto opatrně přendejte na vál a rozdělte ho na 9 dílů. Z každého dílu vytvarujte asi 40cm pramen. Vánočku zapleťte na plechu s pečicím papírem: spodní patro ze čtyř pramenů, prostřední ze tří a vrchní ze dvou. Přikryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout.

  4. Troubu předehřejte na 190 °C. Před pečením povrch pomašlujte rozšlehaným vejcem. Vykynutou vánočku dejte péct asi na 10 minut při 190 °C, dalších asi 30–40 minut při 170 °C. Jestli je hotová, zkontrolujte špejlí. Po upečení ji nechte zcela zchladnout.

Hallabong je speciální druh mandarinky, rostoucí poblíž hory Hallasan na korejském ostrově Jeju. Tento citrus má jedinečný tvar a velmi sladkou, měkkou dužinu. Hallabong mandarinka je vysoce ceněna pro svou šťávu, která je sladší a obsahuje více vitamínu C než běžné mandarinky nebo pomeranče. Je bohatá na antioxidanty a díky vysokému obsahu vlákniny může podpořit zdravé trávení.

Klasickou vánočku si můžete připravit i podle videoreceptu, máme ho pro vás!

Kompletní recept najdete ZDE: Máslová vánočka

Nebo mrkněte na další vánoční dobroty:

Tradiční české vánoční menu

Na štědrovečerním stole patří mezi nezbytné lahůdky smažený kapr s bramborovým salátem, nesmí chybět ani polévka, tradičně rybí polévka z kapra či hrachová polévka. Na svátečním stole se také objevuje vinná klobása či houbový kuba, sladkou tečkou je máslová vánočka a nesmí chybět ani oblíbený nápoj – vaječný likér nebo punč. Další inspiraci najdete v našem speciálu: Nejlepší recepty na tradiční české vánoční menu – všechny pěkně pohromadě.

Zdroj receptu

Svatava Vašková / Coolinářka

Svatava Vašková / Coolinářka

Autorka foodblogu Coolinářka a autorka kuchařek Coolinářka testováno na rodině a Vánoční kuchařka pro kluky a holky ve svých receptech inspiruje je každodennímu vaření z kvalitních, běžně dostupných surovin.

V nové knize Tak chutná hygge nabízí více než 70 tipů na pohodové večeře.

Na jejím blogu najdete široké spektrum receptů: od typů na snídaně, polévky, masitá i zeleninová hlavní jídla, až po jednoduché recepty.

Knížky můžete sehnat ve všech knihkupectvích nebo si je objednat například ZDE.

​​​​​​​


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů