Suroviny:
- hladká mouka 500 g
- cukr krupice 100 g
- vanilkový cukr 1/2 sáčku
- sušené droždí 7 g
- sůl 1 zarovnaná lžička
- máslo 120 g
- vejce 2 ks
- plnotučné mléko (vlažné) 150 ml
- rum cca 40 ml
- konzervovaná mandarinka (Hallabong; např. Yuzu) 2 lžíce
- mandle (loupané a celé) 2 hrsti
- vejce (na pomašlování) 1 ks
Postup přípravy:
V zadělávací míse promíchejte nejprve sypké suroviny: mouku, bílý i vanilkový cukr, sušené droždí a sůl.
Dál do mísy přidejte nakrájené povolené máslo, 2 vejce, vlažné mléko, rum a Hallabong. Hnětením zadělejte těsto, buď ručně, nebo v robotu hnětacím hákem. Ke konci hnětení přidejte i celé loupané mandle. Hněťte do té doby, dokud se vám těsto nepřestane lepit na mísu.
Těsto v míse zakryjte utěrkou a dejte na teplé místo na cca 2 hodiny kynout. Po této době těsto opatrně přendejte na vál a rozdělte ho na 9 dílů. Z každého dílu vytvarujte asi 40cm pramen. Vánočku zapleťte na plechu s pečicím papírem: spodní patro ze čtyř pramenů, prostřední ze tří a vrchní ze dvou. Přikryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout.
Troubu předehřejte na 190 °C. Před pečením povrch pomašlujte rozšlehaným vejcem. Vykynutou vánočku dejte péct asi na 10 minut při 190 °C, dalších asi 30–40 minut při 170 °C. Jestli je hotová, zkontrolujte špejlí. Po upečení ji nechte zcela zchladnout.
Hallabong je speciální druh mandarinky, rostoucí poblíž hory Hallasan na korejském ostrově Jeju. Tento citrus má jedinečný tvar a velmi sladkou, měkkou dužinu. Hallabong mandarinka je vysoce ceněna pro svou šťávu, která je sladší a obsahuje více vitamínu C než běžné mandarinky nebo pomeranče. Je bohatá na antioxidanty a díky vysokému obsahu vlákniny může podpořit zdravé trávení.
Vánočka s mandarinkou Hallabong – citrusová vůně z korejského ostrova Jeju Zdroj: Svatava Vašková / Coolinářka
Klasickou vánočku si můžete připravit i podle videoreceptu, máme ho pro vás!
Kompletní recept najdete ZDE: Máslová vánočka
Nebo mrkněte na další vánoční dobroty:
Tradiční české vánoční menu
Na štědrovečerním stole patří mezi nezbytné lahůdky smažený kapr s bramborovým salátem, nesmí chybět ani polévka, tradičně rybí polévka z kapra či hrachová polévka. Na svátečním stole se také objevuje vinná klobása či houbový kuba, sladkou tečkou je máslová vánočka a nesmí chybět ani oblíbený nápoj – vaječný likér nebo punč. Další inspiraci najdete v našem speciálu: Nejlepší recepty na tradiční české vánoční menu – všechny pěkně pohromadě.