Korpus
- vejce 4 ks
- cukr krystal 160 g
- olej (jemný, ideálně mandlový nebo citronový) několik kapek
- voda (horká) 80 ml
- bezlepková mouka (Schär mix B) 130 g
- kakao (holandského typu) 20 g
- mandlová mouka 10 g
- citronová kůra z 1 bio citronu
Krém
- smetana ke šlehání 500 ml
- čokolada (55%) 200 g
- mascarpone 150 g
Postup přípravy
- Nejprve připravte krém, protože nejlepší je dobře vychlazený, ideálně přes noc. Na krém zahřejte smetanu k bodu varu, vsypte do ní nalámanou čokoládu a nechte ji rozpustit. Asi po minutě promíchejte na hladký krém, který rozmixujte tyčovým mixérem a nechte vychladnout.
- Na povrch položte kolečko z fólie, aby se netvořil škraloup, a dejte nejméně na 5 hodin do ledničky.
- Na korpus oddělte vejce a bílky ušlehejte do polotuha. Pak pozvolna za stálého šlehání přisypávejte pramínkem zhruba polovinu množství cukru a vyšlehejte na pevný, tuhý a lesklý sníh.
- Žloutky utřete se zbylým cukrem do pěny, kápněte olej a zašlehejte horkou vodu. Šlehejte zhruba půl minuty. Opatrně spojte s bílkovým sněhem.
- Troubu předehřejte na 165 °C a dno formy o průměru 22 cm vyložte papírem na pečení.
- Bezlepkovou mouku Schär Mix B prosejte s kakaem a promíchejte s mandlovou moukou a citronovou kůrou. Ve dvou dávkách pak vmíchejte k vaječné směsi. Těsto vlijte do formy, vložte do trouby a pečte asi 40 až 50 minut. Vpíchnutím špejle doprostřed korpusu se ujistěte, že je propečený – neulpí na ní vlhké drobky.
- Po upečení nechte korpus ve formě vychladnout na mřížce a pak ho vyndejte z formy.
- Do vychlazené čokolády zvolna vešlehejte mascarpone, až vznikne tuhý krém. Pozor na přešlehání.
- Korpus rozkrojte napříč, spojte krémem a zbylým dort ozdobte.
Vyzkoušejte také nejjednodušší čokoládový koláč podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Ten nejjednodušší čokoládový koláč na světě ze čtyř ingrediencí