redakce Prima FRESH

Pečeme bez lepku: Vánoční čokoládový dort Paris

Moje hodnocení
2x

Kdysi tolik ctěná tradice velkolepých vánočních dortů se dnes zase vrací mezi zvyky, které by měly tento svátek krášlit. A není divu, nádherný čokoládový dort pařížského střihu, který zvítězil v naší olympiádě, je přeci stejně nádhernou ozdobou vánočního stolu, jako nazdobený stromeček krášlí naše příbytky.

16 porcí
120 minut

Korpus

Krém

Postup přípravy

  1. Nejprve připravte krém, protože nejlepší je dobře vychlazený, ideálně přes noc. Na krém zahřejte smetanu k bodu varu, vsypte do ní nalámanou čokoládu a nechte ji rozpustit. Asi po minutě promíchejte na hladký krém, který rozmixujte tyčovým mixérem a nechte vychladnout.
  2. Na povrch položte kolečko z fólie, aby se netvořil škraloup, a dejte nejméně na 5 hodin do ledničky.
  3. Na korpus oddělte vejce a bílky ušlehejte do polotuha. Pak pozvolna za stálého šlehání přisypávejte pramínkem zhruba polovinu množství cukru a vyšlehejte na pevný, tuhý a lesklý sníh.
  4. Žloutky utřete se zbylým cukrem do pěny, kápněte olej a zašlehejte horkou vodu. Šlehejte zhruba půl minuty. Opatrně spojte s bílkovým sněhem.
  5. Troubu předehřejte na 165 °C a dno formy o průměru 22 cm vyložte papírem na pečení.
  6. Bezlepkovou mouku Schär Mix B prosejte s kakaem a promíchejte s mandlovou moukou a citronovou kůrou. Ve dvou dávkách pak vmíchejte k vaječné směsi. Těsto vlijte do formy, vložte do trouby a pečte asi 40 až 50 minut. Vpíchnutím špejle doprostřed korpusu se ujistěte, že je propečený – neulpí na ní vlhké drobky.
  7. Po upečení nechte korpus ve formě vychladnout na mřížce a pak ho vyndejte z formy.
  8. Do vychlazené čokolády zvolna vešlehejte mascarpone, až vznikne tuhý krém. Pozor na přešlehání.
  9. Korpus rozkrojte napříč, spojte krémem a zbylým dort ozdobte.

Vyzkoušejte také nejjednodušší čokoládový koláč podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Ten nejjednodušší čokoládový koláč na světě ze čtyř ingrediencí

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty