Těsto
- hladká mouka 400 g
- kypřicí prášek do pečiva 1 sáček
- zakysaná smetana 180 ml
- žloutek 1 ks
- máslo (změklé) 250 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- sůl 1 špetka
Náplň
- plnotučné mléko 150 ml
- cukr krupice 60 g
- máslo 1 lžíce
- mák (mletý) 150 g
- rum 40 ml
- piškoty (drcené) 50 g
- švestky 300 g
- tuk (na vymazání formy)
- bílek (na potření) 1 ks
Postup přípravy
- Prosejte mouku s kypřicím práškem do mísy. Přimíchejte zakysanou smetanu, žloutek, změklé máslo, vanilkový cukr a špetku soli. Vypracujte vláčné těsto a nechte ho 20 minut odpočinout při pokojové teplotě.
- Přiveďte mléko, cukr a máslo k varu, vsypte mák a krátce povařte. Nechte vychladnout, dochuťte rumem a podle potřeby zahustěte piškoty.
- Rozválejte těsto na plát silný asi 4 mm – střed nechte o něco silnější. Na střed těsta rozetřete makovou náplň a položte půlky švestek slupkou nahoru.
- Přehněte těsto z obou stran přes náplň a okraje dobře přitiskněte. Přeneste závin do vymazané formy na chlebíček, potřete rozšlehaným bílkem a propíchejte vidličkou.
- Pečte při 180 °C zhruba 40 minut, dokud povrch nezezlátne.
PRIMA TIP: Švestky můžete nahradit meruňkami nebo povidly. Podávejte s moučkovým cukrem a lžící zakysané smetany.

Švestkovo-maková cihla z máslového těsta Zdroj: Kulinární studio Mafra MEDIA / Imagefood BM / Profimedia
Připravte také klasický kynutý koláč se švestkami podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Nadýchaný švestkový koláč z kynutého těsta
Inspirujte se i dalšími recepty, ve kterých se snoubí švestky s mákem