Švestkovo-maková cihla z máslového těsta pečená v chlebíčkové formě – tak trochu jiný štrúdl

Moje hodnocení
2x

Nechte se zlákat vůní a chutí máku, švestek a máslového těsta. Tento vláčný závin v podobě „cihly“ spojuje křehké těsto s bohatou makovou náplní a šťavnatým ovocem. Hodí se ke kávě, jako pohoštění pro návštěvu nebo jen tak – pro radost.

12 porcí
90 minut

Těsto

Náplň

Postup přípravy

  1. Prosejte mouku s kypřicím práškem do mísy. Přimíchejte zakysanou smetanu, žloutek, změklé máslo, vanilkový cukr a špetku soli. Vypracujte vláčné těsto a nechte ho 20 minut odpočinout při pokojové teplotě.
  2. Přiveďte mléko, cukr a máslo k varu, vsypte mák a krátce povařte. Nechte vychladnout, dochuťte rumem a podle potřeby zahustěte piškoty.
  3. Rozválejte těsto na plát silný asi 4 mm – střed nechte o něco silnější. Na střed těsta rozetřete makovou náplň a položte půlky švestek slupkou nahoru.
  4. Přehněte těsto z obou stran přes náplň a okraje dobře přitiskněte. Přeneste závin do vymazané formy na chlebíček, potřete rozšlehaným bílkem a propíchejte vidličkou.
  5. Pečte při 180 °C zhruba 40 minut, dokud povrch nezezlátne.
PRIMA TIP: Švestky můžete nahradit meruňkami nebo povidly. Podávejte s moučkovým cukrem a lžící zakysané smetany.

Připravte také klasický kynutý koláč se švestkami podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Nadýchaný švestkový koláč z kynutého těsta

Inspirujte se i dalšími recepty, ve kterých se snoubí švestky s mákem

Zdroj receptu

Klára Michalová

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH Klára Michalová

Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů