30 minut v kuchyni

Makové lívance se švestkovou omáčkou a zakysanou smetanou

Moje hodnocení
2x

Lívance má každý rád a kdo říká, že ne, ještě neochutnal tyhle. Kropenaté jsou po máku, což jim dodává nevšední, hravě elegantní vzhled a lehounkou makovou vůni. Omáčku uvařte z libovolného zahradního ovoce, mimo sezonu použijte mražené.

3 porce
30 minut

Těsto

Omáčka

Smetana

Postup přípravy

  1. Švestky vypeckujte a nakrájejte na menší kousky do rendlíku. Přidejte vodu, cukr a citronovou šťávu, promíchejte a zahřívejte k varu. Pak snižte teplotu a za občasného promíchání vařte 10 až 15 minut doměkka. Jakmile omáčka zhoustne, odstavte ji.
  2. Mezitím připravte těsto: Ve středně velké míse smíchejte vejce, pivo a mléko. Přisypte mouku, cukr a kypřicí prášek. Metličkou vyšlehejte hladké těsto. Nakonec zapracujte mák a špetku soli.
  3. Ve větší pánvi rozehřejte máslo. Ztlumte teplotu na mírnou až střední a do pánve dávejte po lžíci těsta v rozestupech. Opékejte lívanečky dozlatova, z každé strany 1 až 2 minuty. Na povrchu lívanců se začnou tvořit bublinky, které při prasknutí zůstanou „otevřené“.
  4. Smetanu promíchejte s cukrem. Lívanečky podávejte se smetanou a švestkovou omáčkou.
PRIMA TIP: Místo čerstvých švestek můžete použít kompotované švestky. Budete potřebovat 250 g ovoce a 100 ml nálevu, v omáčce pak vynechte cukr a vodu. Pivo v těstě lze nahradit stejným množstvím perlivé vody s 1 lžičkou kypřicího prášku, ale nebojte, v chuti není cítit.

Vyzkoušejte také recept na kynuté lívance podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

30 minut v kuchyni

Tým autorů 30 minut v kuchyni

Nejprve trio Jíme zdravě vyvrátilo zažitý stereotyp, že zdravé jídlo nemůže být chutné a teď boří další překážky domácího vaření, a sice že zabere spoustu času. První kuchařka ze stejnojmenného projektu 30 minut v kuchyni ukazuje, že na přípravu jídla vám stačí půlhodina a než se pokrm upeče, podusí či uvaří, můžete se věnovat čemukoliv jinému. Vybrat si můžete z 95 receptů v šesti kapitolách – Snídaně, Polévky, Hlavní jídla, Pohoštění, Pečení a Nápoje. Všechny spojuje jednoduchá příprava, dostupné a levné suroviny a skvělá, nekomplikovaná chuť. Ať s vařením začínáte, nebo hledáte obměnu svého repertoáru či tipy pro každodenní teplé večeře, v této srozumitelné knize najdete spoustu lahodné inspirace.

30minutvkuchyni.cz


Přečtěte si také

Recepty