Těsto
- vejce 1 ks
- pivo 50 ml
- mléko 180 ml
- hladká mouka 200 g
- cukr krystal 30 g
- mletý mák 10 g
- máslo (nebo 1 lžíce řepkového oleje) 20 g
- sůl 1 špetka
Omáčka
- čerstvé švestky (větší) 8 ks (asi 300 g)
- voda 100 ml
- cukr krystal 40 g
- citronová šťáva 2 lžíce
Smetana
- zakysaná smetana 200 g
- moučkový cukr 20 g
Postup přípravy
- Švestky vypeckujte a nakrájejte na menší kousky do rendlíku. Přidejte vodu, cukr a citronovou šťávu, promíchejte a zahřívejte k varu. Pak snižte teplotu a za občasného promíchání vařte 10 až 15 minut doměkka. Jakmile omáčka zhoustne, odstavte ji.
- Mezitím připravte těsto: Ve středně velké míse smíchejte vejce, pivo a mléko. Přisypte mouku, cukr a kypřicí prášek. Metličkou vyšlehejte hladké těsto. Nakonec zapracujte mák a špetku soli.
- Ve větší pánvi rozehřejte máslo. Ztlumte teplotu na mírnou až střední a do pánve dávejte po lžíci těsta v rozestupech. Opékejte lívanečky dozlatova, z každé strany 1 až 2 minuty. Na povrchu lívanců se začnou tvořit bublinky, které při prasknutí zůstanou „otevřené“.
- Smetanu promíchejte s cukrem. Lívanečky podávejte se smetanou a švestkovou omáčkou.
PRIMA TIP: Místo čerstvých švestek můžete použít kompotované švestky. Budete potřebovat 250 g ovoce a 100 ml nálevu, v omáčce pak vynechte cukr a vodu. Pivo v těstě lze nahradit stejným množstvím perlivé vody s 1 lžičkou kypřicího prášku, ale nebojte, v chuti není cítit.
Vyzkoušejte také recept na kynuté lívance podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE