Lžička cukru

Švestkovo makový crumble s křupavou mandlovou drobenkou

Moje hodnocení
4x

Osvědčené duo se představuje v oblíbeném ostrovním dezertu, kde znají déšť, mlhu a vítr velmi důvěrně. Horký dezert připravíte po návratu z procházky dřív, než rozmrznete. Crumble vznikl za druhé světové války z nedostatku surovin, místo naplnění těsta ovocem sypaly hospodyně kousky těsta na ovoce.

1 porce
60 minut
americká

Ovoce

Zapečením ovoce změkne, zesládne a pustí šťávu a drobenka na povrchu zezlátne a získá žádoucí křupavost. Mák nahrazuje zčásti mouku, chcete-li připravit dezert bez lepku, použijte místo hladké pšeničné mouky pohankovou, její zemitá oříšková chuť s mákem a švestkami také báječně ladí.

Postup přípravy

  1. Máslo na drobenku rozehřejte a nechte zchladnout. Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na menší kousky. Formu na koláč vymažte máslem. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. V míse smíchejte cukr, mák, mouku, škrob, skořici a perníkové koření. Přidejte švestky, rum a vodu a řádně promíchejte. Přesuňte do připravené koláčové formy.
  3. K rozpuštěnému máslu přidejte vločky, cukr, mandlovou a hladkou mouku a propracujte v prstech na drobenku. Přimíchejte plátky mandlí. Rovnoměrně ji rozdrobte na švestky a pečte ve vyhřáté troubě 40 minut dozlatova.
  4. Crumble podávejte horký, podle chuti s vanilkovou zmrzlinou, hustým bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Lžička cukru

Markéta Marešová Lžička cukru

Dětství s vůní koláčů přivedlo Markétu Marešovou k vlastnímu blogu Lžička cukru. Nejdříve pomáhala při pečení mamince a babičce, po odstěhování do Prahy se k troubě postavila sama a zjistila, že tak jednoduché to nebude. A tak se pustila do čtení, zkoušení a zapisování a následně i vymýšlení nových receptů a jejich focení. Postupem doby vznikl blog a z něho nakonec i stejnojmenná kuchařka, která přináší sladké recepty pro každé roční období. Při pohledu z okna a do spíže se tak můžete rychle rozhodnout, co si upečete. Podrobný popis s mnoha tipy a nádherné fotografie usnadní pečení i začátečníkům. Protože začátečník je ten, kdo ještě dostatečně dlouho nepeče.

Vydalo nakladatelství CPress.


Přečtěte si také

Recepty