Ovoce
- čerstvé švestky (zralé) 1,2 kg
- třtinový cukr 100 g
- mletý mák 20 g
- hladká mouka (případně pohanková) 30 g
- škrob 1 lžička
- mletá skořice 1 lžička
- perníkové koření 1/2 lžičky
- rum 40 ml
- voda 10 ml
- máslo (máslo na vymazání formy)
- zakysaná smetana (vanilková zmrzlina nebo bílý jogurt k podávání)
Drobenka
- máslo 120 g
- ovesné vločky 65 g
- třtinový cukr 100 g
- mandlová mouka 20 g
- mandlové plátky 20 g
- hladká mouka 125 g
Zapečením ovoce změkne, zesládne a pustí šťávu a drobenka na povrchu zezlátne a získá žádoucí křupavost. Mák nahrazuje zčásti mouku, chcete-li připravit dezert bez lepku, použijte místo hladké pšeničné mouky pohankovou, její zemitá oříšková chuť s mákem a švestkami také báječně ladí.
Postup přípravy
- Máslo na drobenku rozehřejte a nechte zchladnout. Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na menší kousky. Formu na koláč vymažte máslem. Troubu předehřejte na 180 °C.
- V míse smíchejte cukr, mák, mouku, škrob, skořici a perníkové koření. Přidejte švestky, rum a vodu a řádně promíchejte. Přesuňte do připravené koláčové formy.
- K rozpuštěnému máslu přidejte vločky, cukr, mandlovou a hladkou mouku a propracujte v prstech na drobenku. Přimíchejte plátky mandlí. Rovnoměrně ji rozdrobte na švestky a pečte ve vyhřáté troubě 40 minut dozlatova.
- Crumble podávejte horký, podle chuti s vanilkovou zmrzlinou, hustým bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou.
Švestkovo makový crumble s křupavou mandlovou drobenkou 2 Zdroj: Lžička cukru