Josef Maršálek

Makové kornoutky se švestkovým krémem podle Josefa Maršálka

Moje hodnocení
13x

Kornoutky s náplní z horkého sladkého sněhu připomínají časy první republiky nebo české dívky na zkušené ve vídeňských rodinách. Jejich příprava vyžaduje cvik, ale jakmile si osvojíte fígl na rychlé smotání právě upečené placičky do kornoutku, budete je s oblibou péct znovu a znovu. V národních příchutích máku se švestkami jsou totiž neodolatelné.

1 porce
60 minut

Těsto

Náplň

Dokončení

  • cukr (hrubý cukr (může být i barevný)) 20 g

Postup přípravy

  1. Všechny ingredience na kornoutky vymíchejte do hladké polotekuté hmoty.
  2. Troubu předehřejte na 170 °C. Plech vyložte pečicím papírem a pomocí lžičky na něj roztírejte v rozestupech těsto do tenkých kulatých placiček, zhruba 6–7 na plech. Pečte dozlatova asi 5 minut.
  3. Upečené placičky ihned sejměte pomocí nože z papíru a ještě horké je stočte do tvaru kornoutku. Pozor na popálení. Zchlaďte si po pár kornoutcích prsty. Chladnutím placičky tvrdnou, takže si podrží svůj tvar. Stejným způsobem zpracujte zbylé těsto.
  4. Do misky ve vodní lázni nalámejte čokoládu, přidejte olej a za občasného promíchání rozpusťte. Horní okraj každého kornoutku namočte do čokoládové polevy, nechte okapat a ztuhnout.
  5. Kompot, skořici, cukr a pudinkový prášek promíchejte ve vyšší nádobě a rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Přidejte máslo a za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte 2–3 minuty, pak odstavte a přikryjte potravinářskou fólií tak, aby se dotýkala povrchu náplně, tím na ní nevznikne škraloup. Nechte zchladnout, pak uložte ještě na chvíli do lednice.
  6. Ze smetany ušlehejte nadýchanou šlehačku. Vychlazenou náplň vyšlehejte dohladka a opatrně vmíchejte šlehačku. Náplň nesmí ztratit objem a zároveň zůstat nadýchaná a pevná.
  7. Krémem naplňte cukrářský sáček s velkou hvězdicovou špičkou a plňte jím kornoutky. Ozdobte hrubým cukrem.

PRIMA TIP: Místo máku rozemelte do těsta dýňová semínka či pistáciové oříšky a zkombinuje je s nastrouhanou kůrou z jedné limety.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Josef Maršálek

Sexy dorty Josef Maršálek

Představovat cukráře Josefa Maršálka, který pekl dorty v britském Harrod’s, které ráda mlsala i královna Alžběta II. a porotcoval soutěž Peče celé Česko, je zbytečné. Jeho kučeravou hlavu, halasný smích, všeobjímající vřelost a lásku k dortům znají všichni, kdo si občas dají něco sladkého. O své umění se rád dělí s ostatními, ve své třetí knize odhaluje většinu ze svých fíglů, triků a vychytávek, které se ve světě cukrařiny naučil, ať už v Evropě nebo v Indii. Překrásné dorty tak díky pečlivému popisu a obrázkovému doprovodu obtížnějších kroků zvládne každý, kdo rád peče. Dorty totiž mají být nejen dobré, ale i krásné a budící úžas. Ty vaše rozhodně budou!

Vydalo nakladatelství XYZ.


Přečtěte si také

Recepty