Najděte si recept
Na co máte chuť?

Makové kornoutky se švestkovým krémem podle Josefa Maršálka
Kornoutky s náplní z horkého sladkého sněhu připomínají časy první republiky nebo české dívky na zkušené ve vídeňských rodinách. Jejich příprava vyžaduje cvik, ale jakmile si osvojíte fígl na rychlé smotání právě upečené placičky do kornoutku, budete je s oblibou péct znovu a znovu. V národních příchutích máku se švestkami jsou totiž neodolatelné.
do 2 hodin
20 ks porcí
Suroviny (20 ks porcí)
Těsto:
- vejce 150 g (asi 3 vejce)
- cukr krupice 150 g
- hladká špaldová 110 g
- mletý mák 40 g
- rostlinný olej 20 g
Náplň:
- švestkový kompot 500 g
- mletá skořice 1 špetka
- cukr krupice 80 g
- vanilkový pudinkový prášek 50 g
- máslo 50 g
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 250 ml
Poleva:
- hořká čokoláda 100 g
- olivový olej 10 g
Dokončení:
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Všechny ingredience na kornoutky vymíchejte do hladké polotekuté hmoty.
- Troubu předehřejte na 170 °C. Plech vyložte pečicím papírem a pomocí lžičky na něj roztírejte v rozestupech těsto do tenkých kulatých placiček, zhruba 6–7 na plech. Pečte dozlatova asi 5 minut.
- Upečené placičky ihned sejměte pomocí nože z papíru a ještě horké je stočte do tvaru kornoutku. Pozor na popálení. Zchlaďte si po pár kornoutcích prsty. Chladnutím placičky tvrdnou, takže si podrží svůj tvar. Stejným způsobem zpracujte zbylé těsto.
- Do misky ve vodní lázni nalámejte čokoládu, přidejte olej a za občasného promíchání rozpusťte. Horní okraj každého kornoutku namočte do čokoládové polevy, nechte okapat a ztuhnout.
- Kompot, skořici, cukr a pudinkový prášek promíchejte ve vyšší nádobě a rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Přidejte máslo a za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte 2–3 minuty, pak odstavte a přikryjte potravinářskou fólií tak, aby se dotýkala povrchu náplně, tím na ní nevznikne škraloup. Nechte zchladnout, pak uložte ještě na chvíli do lednice.
- Ze smetany ušlehejte nadýchanou šlehačku. Vychlazenou náplň vyšlehejte dohladka a opatrně vmíchejte šlehačku. Náplň nesmí ztratit objem a zároveň zůstat nadýchaná a pevná.
- Krémem naplňte cukrářský sáček s velkou hvězdicovou špičkou a plňte jím kornoutky. Ozdobte hrubým cukrem.
PRIMA TIP: Místo máku rozemelte do těsta dýňová semínka či pistáciové oříšky a zkombinuje je s nastrouhanou kůrou z jedné limety.
Moderní česká cukrařina
Enfant terrible české gastroscény i vůdčí figura stále populárnější TV soutěže. Maršálek přišel, viděl, zvítězil, a jelikož má nejen dar od pánaboha, ale i široké srdce, nezištně se ve 47 receptech dělí o vše, co zjistil o klasických kouscích naší cukrařiny. Laskonky, žloutkové řezy, větrníčky – cukrář, který pekl i pro britský královský dvůr, svým soukromým brexitem vztyčil národní vlajku opravdu bezkonkurenčně.