Těsto
- vejce 150 g (asi 3 vejce)
- cukr krupice 150 g
- špaldová hladká mouka 110 g
- mák (mletý ) 40 g
- rostlinný olej 20 g
Náplň
- švestkový kompot 500 g
- mletá skořice 1 špetka
- cukr krupice 80 g
- vanilkový pudink (prášek) 50 g
- máslo 50 g
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 250 ml
Poleva
- hořká čokoláda 100 g
- extra virgin olivový olej 10 g
Dokončení
- cukr (hrubý cukr (může být i barevný)) 20 g
Postup přípravy
- Všechny ingredience na kornoutky vymíchejte do hladké polotekuté hmoty.
- Troubu předehřejte na 170 °C. Plech vyložte pečicím papírem a pomocí lžičky na něj roztírejte v rozestupech těsto do tenkých kulatých placiček, zhruba 6–7 na plech. Pečte dozlatova asi 5 minut.
- Upečené placičky ihned sejměte pomocí nože z papíru a ještě horké je stočte do tvaru kornoutku. Pozor na popálení. Zchlaďte si po pár kornoutcích prsty. Chladnutím placičky tvrdnou, takže si podrží svůj tvar. Stejným způsobem zpracujte zbylé těsto.
- Do misky ve vodní lázni nalámejte čokoládu, přidejte olej a za občasného promíchání rozpusťte. Horní okraj každého kornoutku namočte do čokoládové polevy, nechte okapat a ztuhnout.
- Kompot, skořici, cukr a pudinkový prášek promíchejte ve vyšší nádobě a rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Přidejte máslo a za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte 2–3 minuty, pak odstavte a přikryjte potravinářskou fólií tak, aby se dotýkala povrchu náplně, tím na ní nevznikne škraloup. Nechte zchladnout, pak uložte ještě na chvíli do lednice.
- Ze smetany ušlehejte nadýchanou šlehačku. Vychlazenou náplň vyšlehejte dohladka a opatrně vmíchejte šlehačku. Náplň nesmí ztratit objem a zároveň zůstat nadýchaná a pevná.
- Krémem naplňte cukrářský sáček s velkou hvězdicovou špičkou a plňte jím kornoutky. Ozdobte hrubým cukrem.
PRIMA TIP: Místo máku rozemelte do těsta dýňová semínka či pistáciové oříšky a zkombinuje je s nastrouhanou kůrou z jedné limety.