reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Makové kornoutky se švestkovým krémem podle Josefa Maršálka
Autor: Moderní česká cukrařina Makové kornoutky se švestkovým krémem podle Josefa Maršálka

Makové kornoutky se švestkovým krémem podle Josefa Maršálka

Hodnoceno: 5x
Kornoutky s náplní z horkého sladkého sněhu připomínají časy první republiky nebo české dívky na zkušené ve vídeňských rodinách. Jejich příprava vyžaduje cvik, ale jakmile si osvojíte fígl na rychlé smotání právě upečené placičky do kornoutku, budete je s oblibou péct znovu a znovu. V národních příchutích máku se švestkami jsou totiž neodolatelné.
do 2 hodin
20 ks porcí

reklama

reklama

Suroviny (20 ks porcí)

Těsto:

Poleva:

Postup

  1. Všechny ingredience na kornoutky vymíchejte do hladké polotekuté hmoty.
  2. Troubu předehřejte na 170 °C. Plech vyložte pečicím papírem a pomocí lžičky na něj roztírejte v rozestupech těsto do tenkých kulatých placiček, zhruba 6–7 na plech. Pečte dozlatova asi 5 minut. 
  3. Upečené placičky ihned sejměte pomocí nože z papíru a ještě horké je stočte do tvaru kornoutku. Pozor na popálení. Zchlaďte si po pár kornoutcích prsty. Chladnutím placičky tvrdnou, takže si podrží svůj tvar. Stejným způsobem zpracujte zbylé těsto. 
  4. Do misky ve vodní lázni nalámejte čokoládu, přidejte olej a za občasného promíchání rozpusťte. Horní okraj každého kornoutku namočte do čokoládové polevy, nechte okapat a ztuhnout.
  5. Kompot, skořici, cukr a pudinkový prášek promíchejte ve vyšší nádobě a rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Přidejte máslo a za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte 2–3 minuty, pak odstavte a přikryjte potravinářskou fólií tak, aby se dotýkala povrchu náplně, tím na ní nevznikne škraloup. Nechte zchladnout, pak uložte ještě na chvíli do lednice. 
  6. Ze smetany ušlehejte nadýchanou šlehačku. Vychlazenou náplň vyšlehejte dohladka a opatrně vmíchejte šlehačku. Náplň nesmí ztratit objem a zároveň zůstat nadýchaná a pevná. 
  7. Krémem naplňte cukrářský sáček s velkou hvězdicovou špičkou a plňte jím kornoutky. Ozdobte hrubým cukrem. 

PRIMA TIP: Místo máku rozemelte do těsta dýňová semínka či pistáciové oříšky a zkombinuje je s nastrouhanou kůrou z jedné limety. 

Makové kornoutky se švestkovým krémem podle Josefa Maršálka
Autor: Moderní česká cukrařina Makové kornoutky se švestkovým krémem podle Josefa Maršálka
Makové kornoutky se švestkovým krémem podle Josefa Maršálka
Autor: Moderní česká cukrařina Makové kornoutky se švestkovým krémem podle Josefa Maršálka

reklama

Moderní česká cukrařina
Josef Maršálek

Enfant terrible české gastroscény i vůdčí figura stále populárnější TV soutěže. Maršálek přišel, viděl, zvítězil, a jelikož má nejen dar od pánaboha, ale i široké srdce, nezištně se ve 47 receptech dělí o vše, co zjistil o klasických kouscích naší cukrařiny. Laskonky, žloutkové řezy, větrníčky – cukrář, který pekl i pro britský královský dvůr, svým soukromým brexitem vztyčil národní vlajku opravdu bezkonkurenčně.
Související témata: mák , švestky , Josef Maršálek , Sladké