Sezona švestek stále nekončí, a pokud jich máte hodně, asi přemýšlíte, co s nimi? Kromě povidel, slivovice a zmrazení si ze švestek můžete udělat i marmeládu. Pokud máte rádi kombinaci máku a švestek, tak se do ní určitě pusťte. Tahle kombinace je prostě skvělá a nikdy neomrzí.
Vypeckované švestky pokrájejte, vložte do hrnce, přidejte želírovací cukr a pomalu přiveďte k varu. Lehce vařte asi pět minut a přitom sbírejte bílou pěnu. Nakonec přidejte mletý mák a řádně promíchejte.
Hotovou marmeládu naplňte do sterilizovaných sklenic, zavíčkujte a otočte na pět minut dnem vzhůru. Skladujte v lednici a do jednoho měsíce snězte.
Švestkovo-maková marmeláda je ale tak dobrá, že vám stejně tak dlouho v ledničce nevydrží.