Kynutý závin s makovou náplní a švestkami

Moje hodnocení
5x

Pořádný moučník je nedílnou součástí každého víkendového posezení s rodinou. Zkusíte tentokrát kynutý závin s mákem a švestkami? My rozhodně ano!

2 porce
120 minut
česká

Suroviny

  • hladká mouka 500 g
  • mletý mák (plnotučné mléko) 180 ml
  • droždí (čerstvé droždí) 30 g
  • třtinový cukr 4 lžíce
  • vanilkový cukr bio 1 ks
  • sůl 1 lžička
  • rozehřáté (ale ne horké) máslo 60 g
  • malá vejce (pokojové teploty) 2 ks (nebo 1 velké)
  • vejce (vejce na potření)
  • mléko (moučkový cukr na posypání)

Náplň

  • mletý mák (plnotučné mléko) asi 460 ml
  • mletý mák 300 g
  • třtinový cukr 100 g
  • vanilkový cukr bio 1 ks
  • švestková povidla 1–2 lžíce
  • švestky asi 10 ks
  • skořicový cukr na posypání švestek

Postup přípravy

  1. Mouku přesejte do velké mísy (ideálně od robota). Mléko zahřejte.
  2. Do mouky udělejte důlek, do něj rozdrobte droždí, přidejte 1 lžíci třtinového cukru, přibližně polovinu zahřátého mléka a ze stran zahrňte moukou.
  3. Přikryjte utěrkou a nechte v teple vzejít omládek, trvá to asi 30 minut.
  4. K omládku do mísy přidejte zbývající mléko, cukr, vanilkový cukr, sůl, rozpuštěné (ne horké!) máslo a celá vejce.
  5. Pomocí hnětacího háku hněťte, dokud nebude těsto hladké a nebude se odpojovat od mísy.
  6. Přendejte ho na moukou zlehka posypaný vál a rozdělte ho na dva díly. Z nich vytvořte dva bochánky a ty nechte pod utěrkou kynout dalších 30 minut.
  7. Mezitím si připravte makovou náplň, ať ji nemáte horkou. Do rendlíku nalijte mléko, přidejte mák a cukry. Promíchejte a vařte na mírném ohni asi 10 minut.
  8. Průběžně míchejte. Stáhněte z plotny a nakonec vmíchejte povidla. Nechte vychladnout. Švestky rozkrojte na poloviny, připravte si skořicový cukr a vyšlehané vejce na potření.
  9. Na vál dejte trošku mouky a vyválejte z bochánku tenkou placku o rozměru cca 30 na 30 cm. Polovinou makové náplně pomažte placku, pozor okraj na konci „zavinovací strany“ nechte bez náplně, tu si pomažte vyšlehaným vejcem.
  10. Naopak na začátek „zavinovací strany“ rozložte v řadě dolů rozkrojené švestky slupkou dolů a zasypte je skořicovým cukrem. Rolujte závin odshora dolů a nakonec spoje závinu založte pod závin.
  11. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Připravte si závin i z druhého bochánku. Přendejte ho na plech a přikryjte oba utěrkou. Nechte ještě 40 minut kynout.
  12. Troubu předehřejte na 160 °C. Nakynuté záviny pečlivě potřete rozšlehaným vejcem, ať se moc nerozjedou v troubě a pečte dozlatova 35 až 40 minut. Poté je nechte vychladnout, nakrájejte a zasypte zlehka moučkovým cukrem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Slepičárna blog


Přečtěte si také

Recepty