Kynutý závin s makovou náplní a švestkami
Zdroj: Slepičárna blog
Kynutý závin s makovou náplní a švestkami
Zdroj:
Slepičárna blog
Postup přípravy
-
Mouku přesejte do velké mísy (ideálně od robota). Mléko zahřejte.
-
Do mouky udělejte důlek, do něj rozdrobte droždí, přidejte 1 lžíci třtinového cukru, přibližně polovinu zahřátého mléka a ze stran zahrňte moukou.
-
Přikryjte utěrkou a nechte v teple vzejít omládek, trvá to asi 30 minut.
-
K omládku do mísy přidejte zbývající mléko, cukr, vanilkový cukr, sůl, rozpuštěné (ne horké!) máslo a celá vejce.
-
Pomocí hnětacího háku hněťte, dokud nebude těsto hladké a nebude se odpojovat od mísy.
-
Přendejte ho na moukou zlehka posypaný vál a rozdělte ho na dva díly. Z nich vytvořte dva bochánky a ty nechte pod utěrkou kynout dalších 30 minut.
-
Mezitím si připravte makovou náplň, ať ji nemáte horkou. Do rendlíku nalijte mléko, přidejte mák a cukry. Promíchejte a vařte na mírném ohni asi 10 minut.
-
Průběžně míchejte. Stáhněte z plotny a nakonec vmíchejte povidla. Nechte vychladnout. Švestky rozkrojte na poloviny, připravte si skořicový cukr a vyšlehané vejce na potření.
-
Na vál dejte trošku mouky a vyválejte z bochánku tenkou placku o rozměru cca 30 na 30 cm. Polovinou makové náplně pomažte placku, pozor okraj na konci „zavinovací strany“ nechte bez náplně, tu si pomažte vyšlehaným vejcem.
-
Naopak na začátek „zavinovací strany“ rozložte v řadě dolů rozkrojené švestky slupkou dolů a zasypte je skořicovým cukrem. Rolujte závin odshora dolů a nakonec spoje závinu založte pod závin.
-
Přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Připravte si závin i z druhého bochánku. Přendejte ho na plech a přikryjte oba utěrkou. Nechte ještě 40 minut kynout.
-
Troubu předehřejte na 160 °C. Nakynuté záviny pečlivě potřete rozšlehaným vejcem, ať se moc nerozjedou v troubě a pečte dozlatova 35 až 40 minut. Poté je nechte vychladnout, nakrájejte a zasypte zlehka moučkovým cukrem.
Kynutý závin s makovou náplní a švestkami 1
Zdroj: Slepičárna blog
Kynutý závin s makovou náplní a švestkami 1
Zdroj:
Slepičárna blog