reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Kynutý závin s makovou náplní a švestkami
Autor: Slepičárna blog Kynutý závin s makovou náplní a švestkami

Kynutý závin s makovou náplní a švestkami

Hodnoceno: 3x
Pořádný moučník je nedílnou součástí každého víkendového posezení s rodinou. Zkusíte tentokrát kynutý závin s mákem a švestkami? My rozhodně ano!
nad 2 hodiny
2 záviny porce

reklama

Postup

  1. Mouku přesejte do velké mísy (ideálně od robota). Mléko zahřejte.
  2. Do mouky udělejte důlek, do něj rozdrobte droždí, přidejte 1 lžíci třtinového cukru, přibližně polovinu zahřátého mléka a ze stran zahrňte moukou.
  3. Přikryjte utěrkou a nechte v teple vzejít omládek, trvá to asi 30 minut.
  4. K omládku do mísy přidejte zbývající mléko, cukr, vanilkový cukr, sůl, rozpuštěné (ne horké!) máslo a celá vejce.
  5. Pomocí hnětacího háku hněťte, dokud nebude těsto hladké a nebude se odpojovat od mísy.
  6. Přendejte ho na moukou zlehka posypaný vál a rozdělte ho na dva díly. Z nich vytvořte dva bochánky a ty nechte pod utěrkou kynout dalších 30 minut.  
  7. Mezitím si připravte makovou náplň, ať ji nemáte horkou. Do rendlíku nalijte mléko, přidejte mák a cukry. Promíchejte a vařte na mírném ohni asi 10 minut.
  8. Průběžně míchejte. Stáhněte z plotny a nakonec vmíchejte povidla. Nechte vychladnout. Švestky rozkrojte na poloviny, připravte si skořicový cukr a vyšlehané vejce na potření.
  9. Na vál dejte trošku mouky a vyválejte z bochánku tenkou placku o rozměru cca 30 na 30 cm. Polovinou makové náplně pomažte placku, pozor okraj na konci „zavinovací strany“ nechte bez náplně, tu si pomažte vyšlehaným vejcem.
  10. Naopak na začátek „zavinovací strany“ rozložte v řadě dolů rozkrojené švestky slupkou dolů a zasypte je skořicovým cukrem. Rolujte závin odshora dolů a nakonec spoje závinu založte pod závin.
  11. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Připravte si závin i z druhého bochánku. Přendejte ho na plech a přikryjte oba utěrkou. Nechte ještě 40 minut kynout.
  12. Troubu předehřejte na 160 °C. Nakynuté záviny pečlivě potřete rozšlehaným vejcem, ať se moc nerozjedou v troubě a pečte dozlatova 35 až 40 minut. Poté je nechte vychladnout, nakrájejte a zasypte zlehka moučkovým cukrem.
Kynutý závin s makovou náplní a švestkami
Autor: Slepičárna blog Kynutý závin s makovou náplní a švestkami

reklama

Slepičárna
Jana a Štěpán Vašákovi

Blog Slepičárna založili Jana a Štěpán v roce 2015 jako místo, kde si můžou ukládat své oblíbené rodinné recepty.

Nejraději vaří tradiční česká jídla, středomořskou kuchyni a sem tam do něj propašují i něco zdravějšího.

Recepty doprovází i krásné fotky a nevšední grafická úprava - zkrátka radost pohledět, uvařit a ochutnat...!

Související témata: závin , makový závin , švestky , moučník , Sladké , Česká kuchyně