Suroviny
- hladká mouka (pšeničná nebo špaldová, např. BIO Probio) 350 g
- tučný tvaroh (v alobalu) 250 g
- máslo 250 g
- vejce 1 ks
- moučkový cukr (např. BIO Probio) 5 g
- sůl 1 špetka
Náplň
- mák (např. BIO Probio) 200 g
- mléko 300 g
- rum 2 lžíce
- máslo 2 lžíce
- hladká mouka (pšeničná, např. BIO Probio) 2 lžíce
- med (nebo cukr na doslazení podle chuti)
- mletá skořice 1 lžička
- sůl 1 špetka
- čerstvé švestky
Postup přípravy
- Z uvedených surovin vypracujte těsto. Dejte na hodinu do lednice ztuhnout.
- Připravte náplň – udělejte jíšku z mouky a másla. Do ní zamíchejte mák, přidejte mléko, skořici, cukr (nebo med) a sůl. Krátce povařte, odstavte, vmíchejte rum a nechte vychladnout.
- Z těsta vyválejte plát – potřete ho makovou nádivkou, na ni položte švestky nakrájené na kousky.
- Závin zamotejte, potřete vejcem a pečte na 180 stupňů asi 30 minut. Nakonec pocukrujte.
PRIMA TIPY:
- Do těsta můžete přidat trochu nemletého máku.
- Švestky můžete nahradit jablky, višněmi, hruškami. Lze použít i sušené nebo lyofilizované ovoce.
- Náplň může být tvarohová, ořechová, s nakrájenými nebo nastrouhanými jablíčky a ořechy nebo třeba s povidly.
- Z těsta nemusíte dělat pouze závin – třeba plněné taštičky jsou velmi zajímavé.
- K závinu můžete podávat vanilkou omáčku (šodó), šlehačku, tvaroh našlehaný s mascarpone.