Závin z tvarohového těsta s mákem a švestkami

Moje hodnocení
3x

Mák a švestky k sobě dokonale ladí a moc jim to spolu sluší i v tomto závinu z křehkého tvarohového těsta. Ideální podzimní moučník po nedělním obědě.

1 porce
60 minut

Suroviny

  • hladká mouka pšeničná nebo špaldová, např. BIO Probio 350 g
  • tučný tvaroh v alobalu 250 g
  • máslo 250 g
  • sůl (vejce) 1 ks
  • moučkový cukr, např. BIO Probio 5 g
  • vejce (sůl) 1 špetka
  • kypřicí prášek 1 lžička

Náplň

  • mák, např. BIO Probio 200 g
  • mléko 300 g
  • olej (rum) 2 lžíce
  • máslo 2 lžíce
  • hladká mouka pšeničná, např. BIO Probio 2 lžíce
  • med nebo cukr na doslazení podle chuti
  • mletá skořice 1 lžička
  • vejce (sůl) 1 špetka
  • švestky

Postup přípravy

  1. Z uvedených surovin vypracujte těsto. Dejte na hodinu do lednice ztuhnout.
  2. Připravte náplň – udělejte jíšku z mouky a másla. Do ní zamíchejte mák, přidejte mléko, skořici, cukr (nebo med) a sůl. Krátce povařte, odstavte, vmíchejte rum a nechte vychladnout.
  3. Z těsta vyválejte plát – potřete ho makovou nádivkou, na ni položte švestky nakrájené na kousky.
  4. Závin zamotejte, potřete vejcem a pečte na 180 stupňů asi 30 minut. Nakonec pocukrujte.

PRIMA TIPY:

  • Do těsta můžete přidat trochu nemletého máku.
  • Švestky můžete nahradit jablky, višněmi, hruškami. Lze použít i sušené nebo lyofilizované ovoce.
  • Náplň může být tvarohová, ořechová, s nakrájenými nebo nastrouhanými jablíčky a ořechy nebo třeba s povidly.
  • Z těsta nemusíte dělat pouze závin – třeba plněné taštičky jsou velmi zajímavé.
  • K závinu můžete podávat vanilkou omáčku (šodó), šlehačku, tvaroh našlehaný s mascarpone.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Probio.cz


Přečtěte si také

Recepty