Suroviny
- čerstvé švestky 10 ks
- mouka (hrubá pšeničná bílá nebo celozrnná ) 250 g
- brambory 600 g
- vejce 2 ks
- mletý mák (na obalení knedlíků)
- nízkotučný tvaroh (ve vaničce) 250 g
- máslo (nebo přepuštěné máslo) 50 g
- med 50 g
- sůl špetka
Postup přípravy
- Brambory uvařte ve vodě doměkka.
- Ještě vlažné brambory oloupejte a nastrouhejte najemno nebo prolisujte.
- K bramborám přidejte mouku, vajíčko a sůl a zpracujte vláčné těsto.
- Pokud bude těsto moc řídké, přidejte další mouku. Bacha ale na to, aby těsto nebylo příliš husté/tvrdé. Mělo by být vláčné a nelepivé.
- Švestky omyjte a vyjměte z nich pecku. Pozor na to, aby však zůstaly celé.
- Z bramborového těsta pak vytvořte 10 tenkých placiček, do kterých zabalte švestky.
- Pokud se těsto moc lepí, pomoučete si ruce hrubou moukou.
- Švestky zabalte opravdu důkladně a rovnoměrně, nesmí být nikde žádná trhlinka.
- Do velkého hrnce dejte vodu, a když začne vřít, vhoďte do ní opatrně knedlíky.
- Vařte nyní 8–10 minut.
- Máslo s medem rozpusťte na pánvi a míchejte, dokud se dostatečně nepropojí.
- Uvařené knedlíky obalte v máku a polijte je medovým máslem.
- Podávejte s tvarohem.