Zapékací miska: 22 cm
- čerstvé švestky 750 g švestek
- třtinový cukr 2 lžíce
Drobenka
- třtinový cukr 2 lžíce
- mandlová mouka 4 lžíce
- mák (celý ) 1 lžíce
- vločky (jemné ) 100 g
- Kokosový olej (nebo máslo) 80 g (nebo podle potřeby víc)
Článek
16 receptů se švestkami a slívami
Švestky jsou náš národní poklad! Jsou tací, co tvrdí, že na vaření a pečení je jich škoda, když z nich může být ta nejlepší slivovice, ale na druhou stranu – takové...
Postup přípravy
- Švestky přepulte, odstraňte stopky, pecky a každou polovinu ještě podélně rozpulte.
- Vzniklé měsíčky rozložte do soustředných kruhů na dno zapékací misky (je možné je i jen tak navrstvit bez ladu a skladu) a zasypte cukrem.
- Na drobenku smíchejte všechny suroviny a prsty vytvořte sypkou drobenku, kterou rovnoměrně nasypte na švestky.
- Takto připravený crumble dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C zhruba na 40 minut nebo do té doby, dokud drobenka není zlatá a švestky na stranách mísy nezačnou bublat.
- Hotový crumble nechte vychladnout na pokojovou teplotu a servírujte přímo ze zapékací mísy buď jen tak, nebo s vanilkovou zmrzlinou.