Najděte si recept
Na co máte chuť?

Švestkový koláč s mákem a tvarohem
Suroviny (12 porcí)
- kešu 175 g
- kypřicí prášek 1 lžička
- vanilkový extrakt nebo mletá vanilka
- vejce 1 ks
- plnotučný bílý jogurt 6 lžic
- nastrouhaná kůra z malého bio citronu
Tvarohová vrstva:
- tvaroh 135 g
- zakysaná smetana 85 g
- vejce 1 ks (cca 2 lžíce)
- vanilka
Maková vrstva:
- umletý bio mák 200 g
- šťáva z půlky citronu
- skořice 1,5 lžíce
- zakysaná smetana 115 g
- máslo 1 lžíce
- vejce 1 ks
- vanilka
Ovocná náplň:
- švestky
- rozehřáté máslo 1 lžíce
- skořice 1 lžička
Postup
- Kešu rozmixujte do hladké moučky a vložte do mísy. Přidejte kypřicí prášek, vanilku a citronovou kůru a promíchejte.
- Přidejte zbývající ingredience a společně míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Mezitím si předehřejte troubu na 175 °C. Všechny ingredience na tvarohovou náplň vložte do misky a smíchejte.
- Stejně tak všechny ingredience na makovou náplň vložte do další mísy (nebo do nádoby kuchyňského robota) a smíchejte je do hladké hmoty.
- Švestky omyjte a rozkrojte napůl. Do koláčové formy o průměru 22 cm vlijte nejdříve těsto na korpus. Poté pomocí lžíce rozmístěte střídavě tvaroh a mák a na ně pak vyskládejte švestky.
- V hrnečku smíchejte máslo se skořicí a hotovou směsí švestky potřete. Vložte do trouby a pečte 30–40 minut.
- Doba pečení se může lišit dle typu trouby. Hotový koláč nechte při pokojové teplotě vychladnout a poté vložte ještě alespoň na hodinu do lednice.
Cukrfree
Janina Černá, známá foodblogerka a autorka dvou výtečných kuchařek, neměla cestu, jejímž cílem je zdravé stravování, způsob života a udržení si správné váhy a hezké postavy, lehkou.
Ta její vedla přes pubertální přesvědčení o vlastní nadváze až k poruše příjmu potravy, s níž bojovala několik let stejně jako s nejrůznějšími „zaručenými“ dietami, až k poznání, že pro ni je tím pravým směrem zbavení se závislosti na cukru.
Její vlastní blog CukrFree.cz, v jehož názvu se uchýlila k prvotnímu nápadu, vznikl jako vyjádření potřeby předat nabyté informace a zkušenosti i ostatním (a pozor, najdete tu opravdu dostatečné množství sladkostí, jako jsou brownies, cheesecake nebo různé dorty včetně obměn bez mléčných výrobků či v raw verzích). O tom, že s elánem a přesvědčením tvořený web zaplnil díru na trhu bezezbytku, svědčí nejen obrovské množství fanoušků ale i to, že kuchařky z něj vyšlé jsou velmi úspěšné.