Suroviny
- kešu 175 g
- kypřicí prášek 1 lžička
- vanilkový extrakt (nebo mletá vanilka)
- vejce 1 ks
- bílý jogurt (plnotučný ) 6 lžic
- citronová kůra (nastrouhaná kůra z malého bio citronu)
Tvarohová vrstva
- tvaroh 135 g
- zakysaná smetana 85 g
- vejce 1 ks (cca 2 lžíce)
- vanilka
Maková vrstva
- mletý mák (bio ) 200 g
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- skořice 1,5 lžíce
- zakysaná smetana 115 g
- máslo 1 lžíce
- vejce 1 ks
- vanilka
Ovocná náplň
- čerstvé švestky
- máslo (rozehřáté) 1 lžíce
- skořice 1 lžička
Postup přípravy
- Kešu rozmixujte do hladké moučky a vložte do mísy. Přidejte kypřicí prášek, vanilku a citronovou kůru a promíchejte.
- Přidejte zbývající ingredience a společně míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Mezitím si předehřejte troubu na 175 °C. Všechny ingredience na tvarohovou náplň vložte do misky a smíchejte.
- Stejně tak všechny ingredience na makovou náplň vložte do další mísy (nebo do nádoby kuchyňského robota) a smíchejte je do hladké hmoty.
- Švestky omyjte a rozkrojte napůl. Do koláčové formy o průměru 22 cm vlijte nejdříve těsto na korpus. Poté pomocí lžíce rozmístěte střídavě tvaroh a mák a na ně pak vyskládejte švestky.
- V hrnečku smíchejte máslo se skořicí a hotovou směsí švestky potřete. Vložte do trouby a pečte 30–40 minut.
- Doba pečení se může lišit dle typu trouby. Hotový koláč nechte při pokojové teplotě vychladnout a poté vložte ještě alespoň na hodinu do lednice.
Švestkový koláč s mákem a tvarohem 2 Zdroj: Janina Černá / Cukrfree