Švestkový koláč s mákem a tvarohem
Švestkový koláč s mákem a tvarohem
Švestkový koláč je podzimní klasika. Tento v sobě nemá žádný cukr, každopádně pokud ho chcete mít přírodně sladší, poklaďte švestkami i samotný korpus a až na něj přidejte tvaroh a mák.
Postup přípravy
-
Kešu rozmixujte do hladké moučky a vložte do mísy. Přidejte kypřicí prášek, vanilku a citronovou kůru a promíchejte.
-
Přidejte zbývající ingredience a společně míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Mezitím si předehřejte troubu na 175 °C. Všechny ingredience na tvarohovou náplň vložte do misky a smíchejte.
-
Stejně tak všechny ingredience na makovou náplň vložte do další mísy (nebo do nádoby kuchyňského robota) a smíchejte je do hladké hmoty.
-
Švestky omyjte a rozkrojte napůl. Do koláčové formy o průměru 22 cm vlijte nejdříve těsto na korpus. Poté pomocí lžíce rozmístěte střídavě tvaroh a mák a na ně pak vyskládejte švestky.
-
V hrnečku smíchejte máslo se skořicí a hotovou směsí švestky potřete. Vložte do trouby a pečte 30–40 minut.
-
Doba pečení se může lišit dle typu trouby. Hotový koláč nechte při pokojové teplotě vychladnout a poté vložte ještě alespoň na hodinu do lednice.
Švestkový koláč s mákem a tvarohem 2
Zdroj: Janina Černá / Cukrfree
Švestkový koláč s mákem a tvarohem 2
Zdroj:
Janina Černá / Cukrfree