Švestkový koláč s mákem a tvarohem

Moje hodnocení
6x

Švestkový koláč je podzimní klasika. Tento v sobě nemá žádný cukr, každopádně pokud ho chcete mít přírodně sladší, poklaďte švestkami i samotný korpus a až na něj přidejte tvaroh a mák.

12 porcí
90 minut

Suroviny

  • kešu 175 g
  • kypřicí prášek 1 lžička
  • vanilkový extrakt nebo mletá vanilka
  • vejce 1 ks
  • plnotučný bílý jogurt 6 lžic
  • nastrouhaná kůra z malého bio citronu

Tvarohová vrstva

  • tvaroh 135 g
  • zakysaná smetana 85 g
  • vejce 1 ks (cca 2 lžíce)
  • vanilka

Maková vrstva

  • umletý bio mák 200 g
  • šťáva z půlky citronu
  • skořice 1,5 lžíce
  • zakysaná smetana 115 g
  • máslo 1 lžíce
  • vejce 1 ks
  • vanilka

Ovocná náplň

  • švestky
  • rozehřáté máslo 1 lžíce
  • skořice 1 lžička

Postup přípravy

  1. Kešu rozmixujte do hladké moučky a vložte do mísy. Přidejte kypřicí prášek, vanilku a citronovou kůru a promíchejte.
  2. Přidejte zbývající ingredience a společně míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Mezitím si předehřejte troubu na 175 °C. Všechny ingredience na tvarohovou náplň vložte do misky a smíchejte.
  3. Stejně tak všechny ingredience na makovou náplň vložte do další mísy (nebo do nádoby kuchyňského robota) a smíchejte je do hladké hmoty.
  4. Švestky omyjte a rozkrojte napůl. Do koláčové formy o průměru 22 cm vlijte nejdříve těsto na korpus. Poté pomocí lžíce rozmístěte střídavě tvaroh a mák a na ně pak vyskládejte švestky.
  5. V hrnečku smíchejte máslo se skořicí a hotovou směsí švestky potřete. Vložte do trouby a pečte 30–40 minut.
  6. Doba pečení se může lišit dle typu trouby. Hotový koláč nechte při pokojové teplotě vychladnout a poté vložte ještě alespoň na hodinu do lednice.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Cukrfree

Cukrfree Cukrfree

Janina Černá, známá foodblogerka a autorka dvou výtečných kuchařek, neměla cestu, jejímž cílem je zdravé stravování, způsob života a udržení si správné váhy a hezké postavy, lehkou.

Ta její vedla přes pubertální přesvědčení o vlastní nadváze až k poruše příjmu potravy, s níž bojovala několik let stejně jako s nejrůznějšími „zaručenými“ dietami, až k poznání, že pro ni je tím pravým směrem zbavení se závislosti na cukru.

Její vlastní blog CukrFree.cz, v jehož názvu se uchýlila k prvotnímu nápadu, vznikl jako vyjádření potřeby předat nabyté informace a zkušenosti i ostatním (a pozor, najdete tu opravdu dostatečné množství sladkostí, jako jsou brownies, cheesecake nebo různé dorty včetně obměn bez mléčných výrobků či v raw verzích). O tom, že s elánem a přesvědčením tvořený web zaplnil díru na trhu bezezbytku, svědčí nejen obrovské množství fanoušků ale i to, že kuchařky z něj vyšlé jsou velmi úspěšné.


Přečtěte si také

Recepty