Náplň:
- želatina (plátková) 20 g
- jablka 4 ks
- citronová šťáva 2 lžíce
- jahodový džem 200 g
- sušenky (např. Bebe) 4 balení
Na dokončení:
- smetana ke šlehání 250 ml
- mletá skořice (na posypání)
Postup přípravy:
Želatinu namočte do asi 160 ml studené vody a nechte nabobtnat. Jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Dejte je do kastrůlku, přidejte citronovou šťávu, asi 50 ml vody, rozvařte a rozmixujte ponorným mixérem. Nakonec přimíchejte džem, směs přiveďte k varu a odstavte. Pak vmíchejte nabobtnalé plátky želatiny.
Náplň nechte vychladnout a jakmile začne tuhnout, začněte ji zpracovávat. Do kovové formy o rozměru asi 20 × 20 cm naskládejte na dno těsně vedle sebe sušenky, potřete je částí náplně a postup opakujte, dokud nespotřebujete všechny sušenky i náplň. Řezy uložte do chladničky nejméně na 6 hodin, nejlépe do druhého dne. Po ztuhnutí formu sejměte a nakrájejte na porce.
Smetanu vyšlehejte na pevnou šlehačku, naplňte do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a povrch řezů ozdobte pusinkami, které před podáváním posypte skořicí.
Receptů na řezy není nikdy dost! Pusťte si náš videorecept
Kompletní recept najdete ZDE: Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy