Suroviny
- jablka (velká, nastrouhaná nahrubo a bez slupky) 2 ks
- mák (mletý ) 1 hrnek
- polohrubá mouka 1 a 1/2–2 hrnky
- cukr krupice 1 hrnek
- vejce 2 ks
- slunečnicový olej 1/2 hrnku
- mléko 1 hrnek
- prášek do pečiva 1 ks
- vanilkový cukr 1 ks
- sůl špetka
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 170 °C.
- Nejprve vymíchejte metličkami vejce s oběma cukry do pěny. Pak přidejte nastrouhaná jablka, mletý mák, prášek do pečiva, sůl, olej a mléko. Vše promíchejte a postupně vmíchejte i mouku. Nejprve 1 a 1/2 hrnku, případně opatrně dosypávejte. Těsto by nemělo být příliš hutné. Záleží na šťavnatosti jablek.
- Množství těsta je na velkou dortovou formu (bude vyšší) nebo menší plech cca 23 x 40 cm. Formu předem vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem. Pečte 45–60 minut, zkuste špejlí.
- Měli byste vědět, že makovec bude ještě lepší až druhý den, pokud vydržíte.
PRIMA TIP: Můžete dochutit strouhnutím citronové kůry nebo troškou skořice.
Vyzkoušejte také recept na jednoduchý hrnkový perník s čokoládovou polevou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE