Tereza Pánková ,
V kuchyni vždy otevřeno

Hrnkový retro makovec s jablky

Moje hodnocení
8x

Klasika, která nikdy nezklame. Tentokrát navíc doplněná o šťavnatá jablka. Máte rádi mák a z něj připravovaný legendární makovec? Vyzkoušejte variaci, po které nezbyde ani drobeček.

1 porce
90 minut
česká

Suroviny

  • velká jablka (nastrouhaná nahrubo a bez slupky) 2 ks
  • mletý mák 1 hrnek
  • polohrubá mouka 1 a 1/2–2 hrnky
  • cukr krupice 1 hrnek
  • vejce 2 ks
  • slunečnicový olej 1/2 hrnku
  • mléko 1 hrnek
  • prášek do pečiva 1 ks
  • vanilkový cukr 1 ks
  • špetka soli

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 170 °C.
  2. Nejprve vymíchejte metličkami vejce s oběma cukry do pěny. Pak přidejte nastrouhaná jablka, mletý mák, prášek do pečiva, sůl, olej a mléko. Vše promíchejte a postupně vmíchejte i mouku. Nejprve 1 a 1/2 hrnku, případně opatrně dosypávejte. Těsto by nemělo být příliš hutné. Záleží na šťavnatosti jablek.
  3. Množství těsta je na velkou dortovou formu (bude vyšší) nebo menší plech cca 23 x 40 cm. Formu předem vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem. Pečte 45–60 minut, zkuste špejlí.
  4. Měli byste vědět, že makovec bude ještě lepší až druhý den, pokud vydržíte.

PRIMA TIP: Můžete dochutit strouhnutím citronové kůry nebo troškou skořice.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

V kuchyni vždy otevřeno


Přečtěte si také

Recepty