Těsto:
- špaldová hladká mouka (např. Pernerka) 200 g
- mouka (na posypávání)
- kypřicí prášek do pečiva 1 lžička
- citronová kůra (nastrouhaná) 1 lžička
- sůl necelá 1/2 lžičky
- vařené brambory (nejlépe den předem) 200 g
- moučkový cukr 80 g
- vejce (menší) 1 ks
- máslo 80 g
Náplň:
- mletý mák 150 g
- čerstvé mléko 150 ml
- citronová kůra 1/2 lžičky
- vanilkový cukr 1/2 lžičky
- skořice 1/2 lžičky
- švestková povidla 1 vrchovatá lžíce
- moučkový cukr (podle chuti)
- vejce (na potření) 1 ks
Postup přípravy:
- Nejprve smíchejte suroviny na náplň. Mléko přidávejte postupně, hodně záleží, jak máte řídká/hustá povidla a jak jemně je umletý mák – náplň nesmí být tekutá (čím hutnější povidla, tím více mléka budete potřebovat).
- Promíchejte asi půl minuty na sporáku a nechte vychladnout. Studené oloupané brambory nastrouhejte na jemném vzoru struhadla, přidejte změklé máslo a ostatní suroviny na těsto.
- Zpracujte rukama. Těsto nebudete nechávat odpočívat, ale hned ho vyválejte na výšku cca 3–4 mm. Při vyválení můžete podsypávat.
- Z těsta vytvořte tři obdélníky o velikosti cca 20×15 cm. Na ně postupně rozetřete náplň (na každý plát ⅓ vychladlé náplně). Každý plát pak ještě rozdělte na čtyři díly (krájejte po kratší straně) a následně stočte z obou stran proti sobě tak, aby vznikla “spojená kopýtka”.
- Ta postupně pokládejte na plech s pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě na 185 °C cca 25 minut dozlatova.
Maková kopýtka ze špaldové mouky Zdroj: archiv Pernerka
Máte rádi mák? Pak musíte upéct makové kynuté buchty podle videoreceptu:
Kompletní recept ZDE
Další dobroty s mákem: