Maková kopýtka ze špaldové mouky

Moje hodnocení
1x

Makové dezerty u nás mají dlouhou tradici a jsou velice oblíbené. Není divu, ta chuť! Upečte pro svou rodinu nebo přátele tato maková kopýtka s povidly, navíc ovoněná citronovou kůrou a skořicí. Ke kávě a čaji naprosto ideální!

12 porcí
60 minut

Těsto:

Náplň:

Postup přípravy:

  1. Nejprve smíchejte suroviny na náplň. Mléko přidávejte postupně, hodně záleží, jak máte řídká/hustá povidla a jak jemně je umletý mák – náplň nesmí být tekutá (čím hutnější povidla, tím více mléka budete potřebovat).
  2. Promíchejte asi půl minuty na sporáku a nechte vychladnout. Studené oloupané brambory nastrouhejte na jemném vzoru struhadla, přidejte změklé máslo a ostatní suroviny na těsto.
  3. Zpracujte rukama. Těsto nebudete nechávat odpočívat, ale hned ho vyválejte na výšku cca 3–4 mm. Při vyválení můžete podsypávat.
  4. Z těsta vytvořte tři obdélníky o velikosti cca 20×15 cm. Na ně postupně rozetřete náplň (na každý plát ⅓ vychladlé náplně). Každý plát pak ještě rozdělte na čtyři díly (krájejte po kratší straně) a následně stočte z obou stran proti sobě tak, aby vznikla “spojená kopýtka”.
  5. Ta postupně pokládejte na plech s pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě na 185 °C cca 25 minut dozlatova.

Máte rádi mák? Pak musíte upéct makové kynuté buchty podle videoreceptu:

Kompletní recept ZDE

Další dobroty s mákem:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Pernerka


Přečtěte si také

Recepty