Svěží citronový dort s makovým olejem

Moje hodnocení
6x

Makové moučníky jsou známé především v Evropě, řada cizinců se s nimi jinde nesetkala a ani netuší, že se tato skvělá surovina může využívat během pečení. A přitom jde o takovou lahůdku! Obzvlášť když se vám do rukou dostane v bio kvalitě. Vyzkoušejte tento recept, ať máte o víkendu moučník jasný. :)

1 porce
90 minut

Suroviny

  • bio polohrubá mouka 180 g
  • vejce (bio vejce) 3 ks
  • bio cukr 140 g
  • bio makový olej 120 ml
  • sušené bio droždí 1 balíček
  • citron (bio citrony) 2 ks
  • bio mák 1 lžička

Poleva

  • bio moučkový cukr 100 g
  • bio citron 1 ks

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Vyšlehejte bílky s cukrem tak, aby se jejich množství zdvojnásobilo.
  2. Následně nastrouhejte kůru z citronů a vymačkejte jejich šťávu. Do připravené velké mísy přidejte droždí, mouku, citronovou kůru a mák.
  3. V druhé míse smíchejte žloutky, šťávu a makový olej.
  4. Jakmile se směsi propojí, smíchejte je dohromady. Posléze vmíchejte bílky s cukrem a vše zpracujte.
  5. Vzniklé těsto nalijte do připravené pečicí formy a nechte 30–50 minut v troubě.
  6. Upečený koláč můžete ozdobit jemnou cukrovou polevou. Jednoduše zahřejete moučkový cukr s citronovou šťávou a až směs zhoustne, přelijte jí koláč.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tereza Pánková

redaktorka FTV Prima

Přečtěte si také

Recepty