Najděte si recept
Na co máte chuť?

Svěží citronový dort s makovým olejem
Makové moučníky jsou známé především v Evropě, řada cizinců se s nimi jinde nesetkala a ani netuší, že se tato skvělá surovina může využívat během pečení. A přitom jde o takovou lahůdku! Obzvlášť když se vám do rukou dostane v bio kvalitě. Vyzkoušejte tento recept, ať máte o víkendu moučník jasný. :)
do 1,5 hodiny
Suroviny
- bio polohrubá mouka 180 g
- bio vejce 3 ks
- bio cukr 140 g
- bio makový olej 120 ml
- sušené bio droždí 1 balíček
- bio citrony 2 ks
- bio mák 1 lžička
Poleva:
- bio moučkový cukr 100 g
- bio citron 1 ks
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C. Vyšlehejte bílky s cukrem tak, aby se jejich množství zdvojnásobilo.
- Následně nastrouhejte kůru z citronů a vymačkejte jejich šťávu. Do připravené velké mísy přidejte droždí, mouku, citronovou kůru a mák.
- V druhé míse smíchejte žloutky, šťávu a makový olej.
- Jakmile se směsi propojí, smíchejte je dohromady. Posléze vmíchejte bílky s cukrem a vše zpracujte.
- Vzniklé těsto nalijte do připravené pečicí formy a nechte 30–50 minut v troubě.
- Upečený koláč můžete ozdobit jemnou cukrovou polevou. Jednoduše zahřejete moučkový cukr s citronovou šťávou a až směs zhoustne, přelijte jí koláč.