Svěží citrónový dort s makovým olejem
Zdroj: archiv Bio zebra
Svěží citrónový dort s makovým olejem
Zdroj:
archiv Bio zebra
Makové moučníky jsou známé především v Evropě, řada cizinců se s nimi jinde nesetkala a ani netuší, že se tato skvělá surovina může využívat během pečení. A přitom jde o takovou lahůdku! Obzvlášť když se vám do rukou dostane v bio kvalitě. Vyzkoušejte tento recept, ať máte o víkendu moučník jasný. :)
Postup přípravy
-
Troubu předehřejte na 180 °C. Vyšlehejte bílky s cukrem tak, aby se jejich množství zdvojnásobilo.
-
Následně nastrouhejte kůru z citronů a vymačkejte jejich šťávu. Do připravené velké mísy přidejte droždí, mouku, citronovou kůru a mák.
-
V druhé míse smíchejte žloutky, šťávu a makový olej.
-
Jakmile se směsi propojí, smíchejte je dohromady. Posléze vmíchejte bílky s cukrem a vše zpracujte.
-
Vzniklé těsto nalijte do připravené pečicí formy a nechte 30–50 minut v troubě.
-
Upečený koláč můžete ozdobit jemnou cukrovou polevou. Jednoduše zahřejete moučkový cukr s citronovou šťávou a až směs zhoustne, přelijte jí koláč.
Svěží citrónový dort s makovým olejem 2
Zdroj: archiv Bio zebra
Svěží citrónový dort s makovým olejem 2
Zdroj:
archiv Bio zebra