Suroviny
- polohrubá mouka (bio ) 180 g
- vejce (bio ) 3 ks
- cukr (bio ) 140 g
- olej (bio makový ) 120 ml
- sušené droždí (bio ) 1 balíček
- citron (bio ) 2 ks
- mák (bio ) 1 lžička
Poleva
- moučkový cukr (bio ) 100 g
- citron (bio ) 1 ks
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Vyšlehejte bílky s cukrem tak, aby se jejich množství zdvojnásobilo.
- Následně nastrouhejte kůru z citronů a vymačkejte jejich šťávu. Do připravené velké mísy přidejte droždí, mouku, citronovou kůru a mák.
- V druhé míse smíchejte žloutky, šťávu a makový olej.
- Jakmile se směsi propojí, smíchejte je dohromady. Posléze vmíchejte bílky s cukrem a vše zpracujte.
- Vzniklé těsto nalijte do připravené pečicí formy a nechte 30–50 minut v troubě.
- Upečený koláč můžete ozdobit jemnou cukrovou polevou. Jednoduše zahřejete moučkový cukr s citronovou šťávou a až směs zhoustne, přelijte jí koláč.