Těsto
- máslo 100 g
- hladká mouka 200 g
- nízkotučný tvaroh 100 g
- vejce 1 ks
- sůl
Náplň a poleva
- kapusta 700 g
- olej 1 lžíce
- bílé víno 4 lžíce
- muškátový oříšek
- sůl
- smetana 100 ml
- sušená rajčata 70 g
- uzený losos 150 g
- pepř
- crème fraîche 100 g
- vejce 3 ks
- cherry rajčata 150 g
Článek
16 lákavých receptů s uzeným lososem
Uzený losos je oblíbená pochoutka především na slavnostní tabuli. Kromě obložených chlebíčků je to ale výborná ingredience i do mnoha teplých jídel!
Postup přípravy
- Na těsto nasekejte máslo a bez otálení prohněťte s ostatními přísadami. Z těsta vytvarujte kouli, zabalte do fólie a dejte na 1 hodinu do chladna. Formu vytřete máslem.
- Troubu rozehřejte na 200 °C. Na pracovní ploše poprášené moukou rozválejte těsto a vyložte jím formu. Těsto vícekrát propíchejte vidličkou a předpékejte na středním stupni asi 10 minut. Po vyjmutí nechte vychladnout.
- Na náplň očistěte kapustu, opláchněte a odstřeďte dosucha. Nakrájejte ji na kousky (potřebujete asi 500 g). V hrnci rozehřejte olej a orestujte na něm kapustu. Podlijte bílým vínem, osolte, opepřete, ochuťte muškátovým oříškem. Duste do poloměkka, pak stáhněte z plotýnky.
- Nasekejte sušená rajčata, uzeného lososa rozdělte na kousky velikosti sousta. Ve smetaně a crème fraîche rozšlehejte vejce, dochuťte solí a pepřem. Směs spojte s kapustou a nasekanými rajčaty. Omyjte cherry rajčátka, odstraňte stopku, rozpulte je a odstraňte vnitřek.
- Náplň rozprostřete na korpus, navrch upravte rajčátka a quiche pečte na prostředním stupni asi 40 minut.
- Prima tip: Výbornou chuť mají piniové oříšky pečené spolu s quiche. Před pečením posypte koláč 60 gramy oříšků.