Suroviny
- brambory (syrové ) 400 g
- uzený losos (plátky ) 150 g
- eidam (strouhaný 45%) 100 g
- hořčice (sladší, nejlépe bavorská nebo kremžská)
- kopr (sušený nebo čerstvý)
- smetana 150 g
- vejce 2 ks
- strouhaný parmazán 2 lžíce
- limetka 1 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Syrové brambory nakrájejte na plátky silné asi půl centimetru. Ve vrstvách je skládejte do vymazaného pekáče.
- Lososa natrhejte na menší kousky asi velikosti polévkové lžíce a pokládejte je na plátky brambor. Potřete remuládou z hořčice a kopru a zasypte strouhaným sýrem a špetkou pepře. Tento postup opakujte několikrát, poslední horní vrstvu brambor posypte parmazánem.
- Zalijte směsí ze sladké smetany, dvou rozšlehaných vajec, špetky soli, zakryjte poklicí a pečte v troubě rozehřáté na 160 °C asi 1 hodinu. Ke konci pečení (asi na posledních 15 minut) nechte odkryté, aby horní vrstva zezlátla.
- Servírujte s čerstvým koprem a limetkou.
Připravte i dokonalé francouzské brambory s uzeným masem a vejci podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE