Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Gratinované brambory s uzeným lososem
Suroviny (4 porce)
- syrové brambory 400 g
- plátky uzeného lososa 150 g
- strouhaný eidam 45 % 100 g
- sladší hořčice, nejlépe bavorská nebo kremžská
- sušený nebo čerstvý kopr
- sladká smetana 150 g
- Vejce 2 ks
- strouhaný parmazán 2 lžíce
- limetka 1 ks
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
- Syrové brambory nakrájejte na plátky silné asi půl centimetru. Ve vrstvách je skládejte do vymazaného pekáče.
- Lososa natrhejte na menší kousky asi velikosti polévkové lžíce a pokládejte je na plátky brambor. Potřete remuládou z hořčice a kopru a zasypte strouhaným sýrem a špetkou pepře. Tento postup opakujte několikrát, poslední horní vrstvu brambor posypte parmazánem.
- Zalijte směsí ze sladké smetany, dvou rozšlehaných vajec, špetky soli, zakryjte poklicí a pečte v troubě rozehřáté na 160 °C asi 1 hodinu. Ke konci pečení (asi na posledních 15 minut) nechte odkryté, aby horní vrstva zezlátla.
- Servírujte s čerstvým koprem a limetkou.
Gratinované brambory s uzeným lososem; foto: Prostonárodní kuchařka Květy Fialové
Prostonárodní kuchařka Květy Fialové
Květa Fialová, Martin Slunečko
První kuchařka Květy Fialové je na světě a s ní řada původních receptů na pokrmy, které tato slavná filmová a divadelní herečka vařila nejraději. Květa Fialová vynikala nejen jako herečka, ale i jako kuchařka, která celý život ráda vařila, a to nejraději pro ostatní. Kniha nabízí nápadité recepty, které vycházely z Květiny fantazie, podle nichž připravíte neobvyklé saláty, polévky, herecké rychlovky a také se dozvíte, jak připravit lehká zeleninová jídla, středomořské speciality, ryby, drůbež i tradiční dezerty. Recepty provází Květa svým komentářem a vzpomíná na zákulisí své domácí kuchyně. V kuchařce nechybějí ani vzpomínky na rodinu, herecké přátele a na maminku, za kterou se Květa celý život vracela na Slovensko. Právě od ní pochází řada původních slovenských receptů.
Vydalo nakladatelství EAT CETERA Praha 2017.