Neplecha na plechu

Řecké masové kuličky s rajčaty, fetou a těstovinovou rýží orzo

Moje hodnocení
2x

Letní dovolenou už máte za sebou, ale chcete na ni zavzpomínat alespoň na talíři? Uvařte si famózní řecké masové kuličky s rajčaty, fetou a podávejte je s výbornou orzo těstovinou, která vypadá jako rýže.

4 porce
60 minut
řecká

Masové koule:

Na omáčku:

Postup přípravy:

  1. Kuře nakrájejte na menší kousky a umelte je. K namletému masu přidejte strouhanku, najemno nadrolený sýr feta, najemno pokrájenou šalotku, prolisované stroužky česneku, oregano, papriku, citronovou kůru, šťávu, pepř a sůl.
  2. Vše promíchejte vařečkou tak, aby se suroviny dobře spojily. Směs smíchejte, ale nepřemíchejte, ať nejsou výsledné kuličky příliš tuhé. I proto je lepší míchat vařečkou, ne rukou.
  3. Z masové směsi vytvarujte 25 stejně velkých kuliček; při tvarování je dobré mít ruce potřené olivovým olejem, koule jdou tak lépe tvarovat. V pánvi s poklicí rozehřejte trochu olivového oleje a masové koule na něm opékejte 2 minuty.
  4. Pak je vyjměte na vedlejší tác a opečte je zprudka během chvilky. Stačí 2 minuty, ne déle. Jde nám pouze o to, aby se maso zatáhlo a získalo tvar, pořádně ho tepelně upravte až s omáčkou.
  5. Do pánve vsypte rajčata, rozmarýn a tymián a vše zalijte vínem. Následně přidejte opečené masové koule. Pánev přiklopte poklicí a nechte vařit 15 minut. Po 15 minutách kuličky a koření z omáčky vyjměte a místo nich do pánve vsypte těstoviny.
  6. Přilijte vodu. Vše promíchejte, rovnoměrně rozprostřete a vařte dalších 20 minut. Kuličky přikryjte alobalem, aby příliš nevychladly. Když je omáčka hotová, vmíchejte do ní máslo, a když se rozpustí, vmíchejte i smetanu.
  7. Masové koule lehce opečte na pánvi, aby získaly barvu a pak je vložte do omáčky. Na závěr vše posypte sýrem feta.

Další recepty na masové koule, které musíte vyzkoušet!

Nebo si uvařte poctivou rajskou s masovými koulemi podle tohoto videoreceptu:

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Neplecha na plechu

Markéta a František Lorencovi Neplecha na plechu

Markéta a František jsou vášniví cestovatelé, jejichž zahraniční recepty můžete nalézt na blogu Neplecha na plechu, i ve velkoryse pojatých kuchařkách, které zároveň slouží jako cestovatelské deníky s tipy na výlety. Po narození syna se Markéta začala více věnovat i dětské stravě, kterou odráží nejen na sociálních sítích, ale i v jedné z „nepleších“ knih Snídaně a svačinky (nejen) pro děti.

Není divu, že v roce 2020 získali titul Absolutní vítěz Foodblogu roku a zároveň se stali vítězi v kategorii Inspirace z cest.


Přečtěte si také

Recepty