Masové koule:
- kuřecí prsa 600 g
- strouhanka 50 g
- feta 100 g
- šalotka 1 ks
- česnek 6 stroužků
- oregano (sušené) 1 lžíce
- mletá sladká paprika 1 lžička
- citronová kůra (chemicky neošetřená) 1/2 plodu
- čerstvě namletý pepř
- sůl
Na omáčku:
- cherry rajčata 300 g
- rozmarýn 1 snítka
- tymián 4 snítky
- bílé víno (suché) 250 ml
- voda 400 ml
- těstoviny (orzo - těstovinová rýže) 250 g
- smetana ke šlehání (31%) 100 ml
- máslo 80 g
- feta 100 g
Postup přípravy:
- Kuře nakrájejte na menší kousky a umelte je. K namletému masu přidejte strouhanku, najemno nadrolený sýr feta, najemno pokrájenou šalotku, prolisované stroužky česneku, oregano, papriku, citronovou kůru, šťávu, pepř a sůl.
- Vše promíchejte vařečkou tak, aby se suroviny dobře spojily. Směs smíchejte, ale nepřemíchejte, ať nejsou výsledné kuličky příliš tuhé. I proto je lepší míchat vařečkou, ne rukou.
- Z masové směsi vytvarujte 25 stejně velkých kuliček; při tvarování je dobré mít ruce potřené olivovým olejem, koule jdou tak lépe tvarovat. V pánvi s poklicí rozehřejte trochu olivového oleje a masové koule na něm opékejte 2 minuty.
- Pak je vyjměte na vedlejší tác a opečte je zprudka během chvilky. Stačí 2 minuty, ne déle. Jde nám pouze o to, aby se maso zatáhlo a získalo tvar, pořádně ho tepelně upravte až s omáčkou.
- Do pánve vsypte rajčata, rozmarýn a tymián a vše zalijte vínem. Následně přidejte opečené masové koule. Pánev přiklopte poklicí a nechte vařit 15 minut. Po 15 minutách kuličky a koření z omáčky vyjměte a místo nich do pánve vsypte těstoviny.
- Přilijte vodu. Vše promíchejte, rovnoměrně rozprostřete a vařte dalších 20 minut. Kuličky přikryjte alobalem, aby příliš nevychladly. Když je omáčka hotová, vmíchejte do ní máslo, a když se rozpustí, vmíchejte i smetanu.
- Masové koule lehce opečte na pánvi, aby získaly barvu a pak je vložte do omáčky. Na závěr vše posypte sýrem feta.
Další recepty na masové koule, které musíte vyzkoušet!
Nebo si uvařte poctivou rajskou s masovými koulemi podle tohoto videoreceptu:
Kompletní recept najdete ZDE