Koule
- přepuštěné máslo 1 lžíce
- cibule (velká ) 1 ks
- česnek 2 stroužky
- mleté maso 600 g
- ovesné vločky (jemné) 5 vrchovatých lžic
- vejce 1 ks
- ajvar 1 vrchovatá lžíce
- čubrica 1 lžička
- mletý kmín 1/2 lžičky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Omáčka
- rajčatová passata 700 g (1 sklenice)
- voda 150 ml
- šlehačka (nebo zakysaná smetana) 1 kelímek
- ajvar 2 vrchovaté lžíce
- sójová omáčka 2 lžíce
- cukr krupice 2 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Na přepuštěném másle orestujte dozlatova cibuli nakrájenou na malé kostičky a česnek nasekaný nadrobno.
- V míse smíchejte mleté maso, ovesné vločky, vejce, ajvar a koření – sůl, pepř, čubricu a kmín. Nakonec vmíchejte orestovanou cibuli s česnekem. Důkladně ručně promíchejte, až se hmota dobře spojí.
- Ze směsi vytvarujte 16 koulí, které dejte do hluboké pánve, kastrolu či hlubšího pekáče, ke kterému máte poklici. Odkryté dejte do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečte asi 20 minut, až budou koule lehce opečené dohněda.
- Mezitím ve velké míse promíchejte metličkou rajčatovou passatu, vodu, smetanu, ajvar, sójovou omáčku, sůl, pepř a cukr.
- Připravenou omáčku přelijte přes předpečené masové koule, přikryjte poklicí a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů 50 minut.
- Podávejte s těstovinami nebo s rýží.
PRIMA TIP: Tahle omáčka se báječně hodí i k plněným paprikám, postupujte stejně, jen masovou směs dejte do paprikových lusků a zalité omáčkou je upečte bez předchozího předpékání.
Pečené masové koule v extra jednoduché a výtečné rajčatové omáčce s ajvarem 2 Zdroj: Klára Michalová
Pečené masové koule v extra jednoduché a výtečné rajčatové omáčce s ajvarem 2 Zdroj: Klára Michalová