Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Pečené masové koule v extra jednoduché a výtečné rajčatové omáčce s ajvarem
Koule z mletého masa jsou vděčným jídlem, na kterém si pochutnají děti i dospělí. Připravte je v troubě i s jednoduchou rajčatovou omáčkou, která ale chutná jako od italské babičky. Přitom je její příprava neuvěřitelně jednoduchá! V této verzi je na dochucení použitý ajvar, který dá omáčce i masu svěží chuť, ale jde to i bez něj a výsledek je stále famózní.
do 1,5 hodiny
4–5 porce
Suroviny (4–5 porce)
Koule:
- přepuštěné máslo 1 lžíce
- velká cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- mleté maso 600 g
- jemné ovesné vločky 5 vrchovatých lžic
- vejce 1 ks
- ajvar 1 vrchovatá lžíce
- sůl a čerstvě namletý pepř
- čubrica 1 lžička
- mletý kmín 1/2 lžičky
Omáčka:
- rajčatová passata 700 g (1 sklenice)
- voda 150 ml
- šlehačka nebo zakysaná smetana 1 kelímek
- ajvar 2 vrchovaté lžíce
- sójová omáčka 2 lžíce
- sůl a čerstvě namletý pepř
- cukr krupice 2 lžíce
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Na přepuštěném másle orestujte dozlatova cibuli nakrájenou na malé kostičky a česnek nasekaný nadrobno.
- V míse smíchejte mleté maso, ovesné vločky, vejce, ajvar a koření – sůl, pepř, čubricu a kmín. Nakonec vmíchejte orestovanou cibuli s česnekem. Důkladně ručně promíchejte, až se hmota dobře spojí.
- Ze směsi vytvarujte 16 koulí, které dejte do hluboké pánve, kastrolu či hlubšího pekáče, ke kterému máte poklici. Odkryté dejte do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečte asi 20 minut, až budou koule lehce opečené dohněda.
- Mezitím ve velké míse promíchejte metličkou rajčatovou passatu, vodu, smetanu, ajvar, sójovou omáčku, sůl, pepř a cukr.
- Připravenou omáčku přelijte přes předpečené masové koule, přikryjte poklicí a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů 50 minut.
- Podávejte s těstovinami nebo s rýží.
PRIMA TIP: Tahle omáčka se báječně hodí i k plněným paprikám, postupujte stejně, jen masovou směs dejte do paprikových lusků a zalité omáčkou je upečte bez předchozího předpékání.
S Klárou v kuchyni
Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!
Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...
Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))