S Klárou v kuchyni: Masové koule v houbové omáčce

Moje hodnocení
5x

Sezona hub je v plném proudu, a pokud jste donesli z lesa plný košík, může se vám hodit nový recept. Vyzkoušejte šťavnaté masové koule v lahodné houbové omáčce. Tohle jídlo můžete servírovat s libovolnými těstovinami, ale bude výborné i s rýží nebo s knedlíky.

5 porcí
60 minut
česká

Masové koule

  • mleté maso 500 g
  • vejce 2 ks
  • jemné ovesné vločky 6 lžic
  • cbule 1/2 ks
  • česnek 2 stroužky
  • hladkolistá petržel 1 hrst
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • olej na smažení 2 lžíce

Omáčka

  • máslo 2 lžíce
  • menší cibule 1 ks
  • česnek 2 stroužky
  • hříbky, nakrájené 3 velké hrsti
  • bílé víno 100 ml
  • hladká špaldová mouka 2 lžíce
  • vývar 500 ml
  • smetana ke šlehání 150 ml
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • sušený tymián 1/2 lžičky
  • hladkolistá petržel 1 hrst
  • nastrouhaný parmazán k podávání

Postup přípravy

  1. Ve velké míse smíchejte mleté maso, vejce, jemné ovesné vločky, cibuli nakrájenou najemno, nasekaný česnek a hladkolistou petržel, sůl a pepř. Směs důkladně prohněťte ručně a nechte 10 minut stát. Poté vytvarujte asi 25 koulí velikosti vlašského ořechu.
  2. V pánvi rozpalte olej a orestujte na něm masové koule ze všech stran dozlatova. Poté je vyndejte na talíř a nechte prozatím stranou.
  3. V kastrolu rozpusťte máslo a orestujte na něm cibuli nakrájenou najemno. Poté přidejte nasekaný česnek a hříbky nakrájené na plátky. Restujte, až se houby lehce opečou dozlatova.
  4. Zalijte bílým vínem a duste, až se tekutina téměř vyvaří. Zasypte hladkou špaldovou moukou, zarestujte a zalijte vývarem. Rozšlehejte metličkou dohladka.
  5. Přilijte šlehačku, dochuťte solí, pepřem a sušeným tymiánem. Do omáčky dejte masové koule, přiveďte k varu, zmírněte oheň, přikryjte pokličkou a duste 20 minut. V případě potřeby můžete omáčku trochu naředit vodou, pokud by byla příliš hustá.
  6. Nakonec do omáčky přimíchejte nasekanou petržel. Servírujte s těstovinami, posypané parmazánem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

S Klárou v kuchyni

Klára Michalová S Klárou v kuchyni

Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!

Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...

Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))


Přečtěte si také

Recepty