Masové koule
- mleté maso 500 g
- vejce 2 ks
- ovesné vločky (jemné ) 6 lžic
- cibule 1/2 ks
- česnek 2 stroužky
- hladkolistá petržel 1 hrst
- olej (na smažení) 2 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Omáčka
- máslo 2 lžíce
- cibule (menší ) 1 ks
- česnek 2 stroužky
- hřiby (nakrájené) 3 velké hrsti
- bílé víno 100 ml
- špaldová hladká mouka 2 lžíce
- vývar 500 ml
- smetana ke šlehání 150 ml
- sušený tymián 1/2 lžičky
- hladkolistá petržel 1 hrst
- strouhaný parmazán (k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Ve velké míse smíchejte mleté maso, vejce, jemné ovesné vločky, cibuli nakrájenou najemno, nasekaný česnek a hladkolistou petržel, sůl a pepř. Směs důkladně prohněťte ručně a nechte 10 minut stát. Poté vytvarujte asi 25 koulí velikosti vlašského ořechu.
- V pánvi rozpalte olej a orestujte na něm masové koule ze všech stran dozlatova. Poté je vyndejte na talíř a nechte prozatím stranou.
- V kastrolu rozpusťte máslo a orestujte na něm cibuli nakrájenou najemno. Poté přidejte nasekaný česnek a hříbky nakrájené na plátky. Restujte, až se houby lehce opečou dozlatova.
- Zalijte bílým vínem a duste, až se tekutina téměř vyvaří. Zasypte hladkou špaldovou moukou, zarestujte a zalijte vývarem. Rozšlehejte metličkou dohladka.
- Přilijte šlehačku, dochuťte solí, pepřem a sušeným tymiánem. Do omáčky dejte masové koule, přiveďte k varu, zmírněte oheň, přikryjte pokličkou a duste 20 minut. V případě potřeby můžete omáčku trochu naředit vodou, pokud by byla příliš hustá.
- Nakonec do omáčky přimíchejte nasekanou petržel. Servírujte s těstovinami, posypané parmazánem.
S Klárou v kuchyni: Masové koule v houbové omáčce 2 Zdroj: Klára Michalová