Švédské masové koule
Zdroj: kuchařka Zdravá jídla z pomalého hrnce
Švédské masové koule
Zdroj:
kuchařka Zdravá jídla z pomalého hrnce
Moje hodnocení
16x
Tohle výtečné jídlo můžete připravit v pomalém hrnci nebo klasicky v kastrolu na sporáku. Díky dlouhému vaření jsou koule krásně měkké, ale nemají křupavou kůrčičku. Pokud na ní trváte, opečte je nejprve na oleji ze všech stran a až poté vložte do omáčky.
V POMALÉM HRNCI: V pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje a třetinu másla na střední teplotu. Cibuli nakrájejte nadrobno a opečte doměkka, trvá to zhruba 5 minut. Vyjměte a nechte zchladnout.
Z chleba odkrojte okraje a natrhejte střídku na menší kousky. Zalijte je mlékem, promíchejte a nechte chvíli odležet, až chléb vsákne mléko.
V míse promíchejte maso, vejce, muškátový oříšek, nové koření, kopr a namočený chléb. Hodně osolte a opepřete.
Pomocí lžíce tvarujte ze směsi koule a skládejte je vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do lednice alespoň na 1 hodinu vychladit.
Mezitím v ohnivzdorné nádobě pomalého hrnce rozehřejte zbylé máslo na střední teplotu. Přisypte mouku a 1 minutu restujte. Postupně přilévejte vývar a zahřejte k varu. Přidejte masové koule a vložte nádobu do pomalého hrnce. Vařte 3,5 hodiny na nízkém stupni, dokud masové koule nezměknou a neuvaří se. Vmíchejte smetanu a rybízový džem a nechte 15 minut prohřát. Podávejte s bramborovou kaší a rybízovým džemem a ozdobené koprem.
NA SPORÁKU: Ve velkém hrnci rozehřejte 1 lžíci oleje a třetinu másla na střední teplotu. Cibuli nakrájejte nadrobno a opečte doměkka, trvá to zhruba 5 minut. Vyjměte a nechte zchladnout.
Z chleba odkrojte okraje a natrhejte na menší kousky. Zalijte mlékem, promíchejte a nechte chvíli odležet, až chléb vsákne mléko.
V míse promíchejte maso, vejce, muškátový oříšek, nové koření, nasekaný kopr a namočený chléb. Hodně osolte a opepřete.
Pomocí lžíce tvarujte ze směsi koule a skládejte je vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do lednice alespoň na 1 hodinu vychladit.
V hrnci rozehřejte zbylý olej a opečte na něm masové koule dozlatova, trvá to zhruba 5 minut. Rozpusťte máslo, vsypte mouku a za stálého míchání 1 minutu restujte. Přilijte vývar a zahřívejte k varu. Snižte teplotu, vraťte masové koule do hrnce a přiklopte pokličkou. Vařte 1 hodinu a občas protřepte hrncem.
Pomalu přidejte smetanu a rybízový džem a nechte nezakryté 15 minut vařit. Podávejte s bramborovou kaší a rybízovým džemem a ozdobené koprem.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.