Suroviny
- Olivový olej 1–2 lžíce
- Máslo 30 g
- Cibule 1 ks
- toustový chléb 2 krajíce
- Mléko 3 lžíce
- mleté vepřové maso 250 g
- mlěté hovězí maso 250 g
- Vejce 1 ks
- mletý muškátový oříšek 1/4 lžičky
- mleté nové koření 1/4 lžičky
- najemno nasekaný kopr 4 lžíce
- hladká mouka 1 lžíce
- telecí nebo kuřecí vývar 500 ml
- smetana na vaření 12% 3 lžíce
- rybízový džem 1 lžíce
K podávání
- bramborová kaše
- čerstvý kopr
- rybízový nebo brusinkový džem
Postup přípravy
- V POMALÉM HRNCI: V pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje a třetinu másla na střední teplotu. Cibuli nakrájejte nadrobno a opečte doměkka, trvá to zhruba 5 minut. Vyjměte a nechte zchladnout.
- Z chleba odkrojte okraje a natrhejte střídku na menší kousky. Zalijte je mlékem, promíchejte a nechte chvíli odležet, až chléb vsákne mléko.
- V míse promíchejte maso, vejce, muškátový oříšek, nové koření, kopr a namočený chléb. Hodně osolte a opepřete.
- Pomocí lžíce tvarujte ze směsi koule a skládejte je vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do lednice alespoň na 1 hodinu vychladit.
- Mezitím v ohnivzdorné nádobě pomalého hrnce rozehřejte zbylé máslo na střední teplotu. Přisypte mouku a 1 minutu restujte. Postupně přilévejte vývar a zahřejte k varu. Přidejte masové koule a vložte nádobu do pomalého hrnce. Vařte 3,5 hodiny na nízkém stupni, dokud masové koule nezměknou a neuvaří se. Vmíchejte smetanu a rybízový džem a nechte 15 minut prohřát. Podávejte s bramborovou kaší a rybízovým džemem a ozdobené koprem.
- NA SPORÁKU: Ve velkém hrnci rozehřejte 1 lžíci oleje a třetinu másla na střední teplotu. Cibuli nakrájejte nadrobno a opečte doměkka, trvá to zhruba 5 minut. Vyjměte a nechte zchladnout.
- Z chleba odkrojte okraje a natrhejte na menší kousky. Zalijte mlékem, promíchejte a nechte chvíli odležet, až chléb vsákne mléko.
- V míse promíchejte maso, vejce, muškátový oříšek, nové koření, nasekaný kopr a namočený chléb. Hodně osolte a opepřete.
- Pomocí lžíce tvarujte ze směsi koule a skládejte je vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do lednice alespoň na 1 hodinu vychladit.
- V hrnci rozehřejte zbylý olej a opečte na něm masové koule dozlatova, trvá to zhruba 5 minut. Rozpusťte máslo, vsypte mouku a za stálého míchání 1 minutu restujte. Přilijte vývar a zahřívejte k varu. Snižte teplotu, vraťte masové koule do hrnce a přiklopte pokličkou. Vařte 1 hodinu a občas protřepte hrncem.
- Pomalu přidejte smetanu a rybízový džem a nechte nezakryté 15 minut vařit. Podávejte s bramborovou kaší a rybízovým džemem a ozdobené koprem.