reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Švédské masové koule
Autor: kuchařka Zdravá jídla z pomalého hrnce Švédské masové koule

Švédské masové koule

Hodnoceno: 2x
Tohle výtečné jídlo můžete připravit v pomalém hrnci nebo klasicky v kastrolu na sporáku. Díky dlouhému vaření jsou koule krásně měkké, ale nemají křupavou kůrčičku. Pokud na ní trváte, opečte je nejprve na oleji ze všech stran a až poté vložte do omáčky.
nad 2 hodiny
4 porce

reklama

reklama

Postup

  1. V POMALÉM HRNCI: V pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje a třetinu másla na střední teplotu. Cibuli nakrájejte nadrobno a opečte doměkka, trvá to zhruba 5 minut. Vyjměte a nechte zchladnout.
  2. Z chleba odkrojte okraje a natrhejte střídku na menší kousky. Zalijte je mlékem, promíchejte a nechte chvíli odležet, až chléb vsákne mléko.
  3. V míse promíchejte maso, vejce, muškátový oříšek, nové koření, kopr a namočený chléb. Hodně osolte a opepřete.
  4. Pomocí lžíce tvarujte ze směsi koule a skládejte je vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do lednice alespoň na 1 hodinu vychladit.
  5. Mezitím v ohnivzdorné nádobě pomalého hrnce rozehřejte zbylé máslo na střední teplotu. Přisypte mouku a 1 minutu restujte. Postupně přilévejte vývar a zahřejte k varu. Přidejte masové koule a vložte nádobu do pomalého hrnce. Vařte 3,5 hodiny na nízkém stupni, dokud masové koule nezměknou a neuvaří se. Vmíchejte smetanu a rybízový džem a nechte 15 minut prohřát. Podávejte s bramborovou kaší a rybízovým džemem a ozdobené koprem.
  6. NA SPORÁKU: Ve velkém hrnci rozehřejte 1 lžíci oleje a třetinu másla na střední teplotu. Cibuli nakrájejte nadrobno a opečte doměkka, trvá to zhruba 5 minut. Vyjměte a nechte zchladnout.
  7. Z chleba odkrojte okraje a natrhejte na menší kousky. Zalijte mlékem, promíchejte a nechte chvíli odležet, až chléb vsákne mléko.
  8. V míse promíchejte maso, vejce, muškátový oříšek, nové koření, nasekaný kopr a namočený chléb. Hodně osolte a opepřete.
  9. Pomocí lžíce tvarujte ze směsi koule a skládejte je vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do lednice alespoň na 1 hodinu vychladit.
  10. V hrnci rozehřejte zbylý olej a opečte na něm masové koule dozlatova, trvá to zhruba 5 minut. Rozpusťte máslo, vsypte mouku a za stálého míchání 1 minutu restujte. Přilijte vývar a zahřívejte k varu. Snižte teplotu, vraťte masové koule do hrnce a přiklopte pokličkou. Vařte 1 hodinu a občas protřepte hrncem.
  11. Pomalu přidejte smetanu a rybízový džem a nechte nezakryté 15 minut vařit. Podávejte s bramborovou kaší a rybízovým džemem a ozdobené koprem.

Švédské masové koule  Foto: Švédské masové koule; foto: kuchařka Zdravá jídla z pomalého hrnce

Zdravá jídla z pomalého hrnce

Zdravá jídla z pomalého hrnce Foto:

Olivia Andrews

Díky receptům z této kuchařky můžete rodinu i přátele jednoduše a zároveň stylově nasytit zdravými a výživnými pokrmy.

Každý recept je vymyšlený tak, aby ho bylo možné připravit i ve dnech, kdy zrovna nemáte příliš mnoho času na vaření. Stačí ráno vložit suroviny do pomalého hrnce, a když se večer vrátíte domů, váš byt bude naplněný vůní dobrého jídla. Navíc díky pomalé přípravě můžete z potravin získat výrazně víc živin i zdraví prospěšných látek.

100 receptů je vždy popsáno ve dvou variantách – jedna je určená pro pomalý hrnec, podle druhé ten samý pokrm můžete připravit i bez něj na sporáku či v troubě.

Nakladatelství Omega, 499 Kč

reklama