Najděte si recept
Na co máte chuť?

Švédské masové koule
Tohle výtečné jídlo můžete připravit v pomalém hrnci nebo klasicky v kastrolu na sporáku. Díky dlouhému vaření jsou koule krásně měkké, ale nemají křupavou kůrčičku. Pokud na ní trváte, opečte je nejprve na oleji ze všech stran a až poté vložte do omáčky.
nad 2 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- Olivový olej 1–2 lžíce
- Máslo 30 g
- Cibule 1 ks
- toustový chléb 2 krajíce
- Mléko 3 lžíce
- mleté vepřové maso 250 g
- mlěté hovězí maso 250 g
- Vejce 1 ks
- mletý muškátový oříšek 1/4 lžičky
- mleté nové koření 1/4 lžičky
- najemno nasekaný kopr 4 lžíce
- hladká mouka 1 lžíce
- telecí nebo kuřecí vývar 500 ml
- smetana na vaření 12% 3 lžíce
- rybízový džem 1 lžíce
K podávání:
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- V POMALÉM HRNCI: V pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje a třetinu másla na střední teplotu. Cibuli nakrájejte nadrobno a opečte doměkka, trvá to zhruba 5 minut. Vyjměte a nechte zchladnout.
- Z chleba odkrojte okraje a natrhejte střídku na menší kousky. Zalijte je mlékem, promíchejte a nechte chvíli odležet, až chléb vsákne mléko.
- V míse promíchejte maso, vejce, muškátový oříšek, nové koření, kopr a namočený chléb. Hodně osolte a opepřete.
- Pomocí lžíce tvarujte ze směsi koule a skládejte je vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do lednice alespoň na 1 hodinu vychladit.
- Mezitím v ohnivzdorné nádobě pomalého hrnce rozehřejte zbylé máslo na střední teplotu. Přisypte mouku a 1 minutu restujte. Postupně přilévejte vývar a zahřejte k varu. Přidejte masové koule a vložte nádobu do pomalého hrnce. Vařte 3,5 hodiny na nízkém stupni, dokud masové koule nezměknou a neuvaří se. Vmíchejte smetanu a rybízový džem a nechte 15 minut prohřát. Podávejte s bramborovou kaší a rybízovým džemem a ozdobené koprem.
- NA SPORÁKU: Ve velkém hrnci rozehřejte 1 lžíci oleje a třetinu másla na střední teplotu. Cibuli nakrájejte nadrobno a opečte doměkka, trvá to zhruba 5 minut. Vyjměte a nechte zchladnout.
- Z chleba odkrojte okraje a natrhejte na menší kousky. Zalijte mlékem, promíchejte a nechte chvíli odležet, až chléb vsákne mléko.
- V míse promíchejte maso, vejce, muškátový oříšek, nové koření, nasekaný kopr a namočený chléb. Hodně osolte a opepřete.
- Pomocí lžíce tvarujte ze směsi koule a skládejte je vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do lednice alespoň na 1 hodinu vychladit.
- V hrnci rozehřejte zbylý olej a opečte na něm masové koule dozlatova, trvá to zhruba 5 minut. Rozpusťte máslo, vsypte mouku a za stálého míchání 1 minutu restujte. Přilijte vývar a zahřívejte k varu. Snižte teplotu, vraťte masové koule do hrnce a přiklopte pokličkou. Vařte 1 hodinu a občas protřepte hrncem.
- Pomalu přidejte smetanu a rybízový džem a nechte nezakryté 15 minut vařit. Podávejte s bramborovou kaší a rybízovým džemem a ozdobené koprem.
Švédské masové koule; foto: kuchařka Zdravá jídla z pomalého hrnce
Zdravá jídla z pomalého hrnce
Olivia Andrews
Díky receptům z této kuchařky můžete rodinu i přátele jednoduše a zároveň stylově nasytit zdravými a výživnými pokrmy.
Každý recept je vymyšlený tak, aby ho bylo možné připravit i ve dnech, kdy zrovna nemáte příliš mnoho času na vaření. Stačí ráno vložit suroviny do pomalého hrnce, a když se večer vrátíte domů, váš byt bude naplněný vůní dobrého jídla. Navíc díky pomalé přípravě můžete z potravin získat výrazně víc živin i zdraví prospěšných látek.
100 receptů je vždy popsáno ve dvou variantách – jedna je určená pro pomalý hrnec, podle druhé ten samý pokrm můžete připravit i bez něj na sporáku či v troubě.
Nakladatelství Omega, 499 Kč