Masové koule
- mleté hovězí maso 500 g
- sušený česnek (mletý) 1/2 lžičky
- oregano (sušené ) 1/2 lžičky
- bylinky (směs sušených ) 1/2 lžičky
- žloutek 1 ks
- mozzarella (nízkotučná ) 70 g
- hladkolistá petržel 1 velká hrst
- sůl 1 lžička
- čerstvě namletý pepř (černý ) 1 špetka
Omáčka
- mrkev (střední ) 1 ks
- řapíkatý celer 1 řapík
- drcená rajčata (konzervovaná ) 400 g
- rajský protlak 50 g
- oregano (sušené ) 1 lžíce
- sušená cibule 1 lžička
- sušená bazalka 1/2 lžičky
- sušená petrželka 1/2 lžičky
- červený vinný ocet 1/2 lžičky
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
- Maso, sůl, pepř, česnek, oregano, sušené bylinky a žloutek promíchejte v míse, až se vše dobře spojí. Směs rozdělte na 12 stejných dílů.. Mozzarellu rozkrájejte na 12 stejných kousků. Každý zabalte do masové porce a v dlaních vyválejte pevnou kouli. Skládejte je na připravený plech a pečte 15 minut v předehřáté troubě.
- Zatímco se koule pečou, připravte omáčku. Mrkev a celer nakrájejte nadrobno, vsypte je do hrnce, zalijte rajčaty, přidejte zbylé suroviny, přiveďte k varu a vařte na středním stupni asi 20 minut. Petrželku nasekejte nadrobno
- Omáčku promixujte tyčovým mixérem, případně v blenderu nebo mixéru dohladka, osolte a opepřete a pak vraťte do hrnce. Do omáčky přidejte masové koule a dobře promíchejte.
- Posypte petrželkou a podávejte.
Masové koule plněné sýrem v rajčatové omáčce 2 Zdroj: Špetka chuti