Petr Cvan / Zrozeno v EU

Švédské masové koule s bramborami a krémovou omáčkou

Moje hodnocení
16x

Tradiční švédský pokrm Köttbullar med potatismos si srdce Čechů získal díky prodejnám IKEA, který je má ve stálé nabídce už mnoho let. Příprava tohoto jídla ale není vůbec složitá a v domácí kuchyni ho připravíte mnohem chutněji.

4 porce
60 minut
skandinávská

Masové koule

Omáčka

K podávání

Postup přípravy

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno, orestujte doměkka tak, aby začínala mít světle hnědou barvu. Hotovou cibulku spolu s větší částí čerstvých bylinek a všemi ostatními ingrediencemi na masové kuličky v míse smíchejte.
  2. Masovou směs nechte odpočinout v lednici. Poté směs rozdělte na 4 stejné díly a každý ještě na 10. Mokrýma rukama vytvarujte stejně velké kuličky.
  3. Kuličky dejte do zapékací mísy, pokapejte olejem, trochu s nimi zatřeste, aby se olej po nádobě i kuličkách rozetřel a dejte péct do vyhřáté trouby na 180 °C na zhruba 30 minut – je třeba kuličky kontrolovat.
  4. Mezitím připravte tradiční omáčku, která se k masovým kuličkám podává.
  5. Do malého hrnce dejte vývar, smetanu, mouku, (šťávu z citronu), sůl, prošlehejte dohladka a zahřívejte.
  6. Jakmile se kuličky dopečou, slijte přebytečný tuk, kuličky vyjměte z pekáče. Vlijte trochu vývaru a z pekáče odmíchejte výpečky, které přidejte do omáčky. Omáčku přiveďte k varu, stáhněte a pomalu redukujte do požadované hustoty.
  7. Po zhoustnutí můžete servírovat, hotový pokrm můžete dozdobit brusinkovým džemem.

PRIMA TIP: Během svého nákupu se při výběru potravin zaměřte na jejich původ v zemích Evropské unie. Ideální je, pokud se veškerá zemědělská produkce může spotřebovat do pár desítek nebo maximálně stovek kilometrů od místa výroby. Jakékoliv převážení na velké vzdálenosti navíc významně ovlivňuje čerstvost všech zemědělských a potravinářských produktů.

Více informací na: www.zrozeno.eu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Petr Cvan / Zrozeno v EU


Přečtěte si také

Recepty