Masové koule
- mleté hovězí maso 300 g
- mleté vepřové maso 300 g
- vejce 1 ks
- mléko 100 ml
- strouhanka 75 g
- cibule (velká ) 1 ks
- olivový olej 2 lžíce
- bylinky (čerstvé bylinky, nasekané (petržel, kopr, pažitka, libeček)) 1 hrst
- nové koření (mleté ) 1 lžička
- muškátový oříšek 1 lžička
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Omáčka
- hovězí vývar 400 ml
- hladká mouka 2 lžíce
- sladká smetana 100 ml
- citronová šťáva (podle chuti)
- mořská sůl
K podávání
- brambory (vařené brambory nebo bramborová kaše)
- brusinkový džem
Postup přípravy
- Cibuli nakrájejte nadrobno, orestujte doměkka tak, aby začínala mít světle hnědou barvu. Hotovou cibulku spolu s větší částí čerstvých bylinek a všemi ostatními ingrediencemi na masové kuličky v míse smíchejte.
- Masovou směs nechte odpočinout v lednici. Poté směs rozdělte na 4 stejné díly a každý ještě na 10. Mokrýma rukama vytvarujte stejně velké kuličky.
- Kuličky dejte do zapékací mísy, pokapejte olejem, trochu s nimi zatřeste, aby se olej po nádobě i kuličkách rozetřel a dejte péct do vyhřáté trouby na 180 °C na zhruba 30 minut – je třeba kuličky kontrolovat.
- Mezitím připravte tradiční omáčku, která se k masovým kuličkám podává.
- Do malého hrnce dejte vývar, smetanu, mouku, (šťávu z citronu), sůl, prošlehejte dohladka a zahřívejte.
- Jakmile se kuličky dopečou, slijte přebytečný tuk, kuličky vyjměte z pekáče. Vlijte trochu vývaru a z pekáče odmíchejte výpečky, které přidejte do omáčky. Omáčku přiveďte k varu, stáhněte a pomalu redukujte do požadované hustoty.
- Po zhoustnutí můžete servírovat, hotový pokrm můžete dozdobit brusinkovým džemem.
PRIMA TIP: Během svého nákupu se při výběru potravin zaměřte na jejich původ v zemích Evropské unie. Ideální je, pokud se veškerá zemědělská produkce může spotřebovat do pár desítek nebo maximálně stovek kilometrů od místa výroby. Jakékoliv převážení na velké vzdálenosti navíc významně ovlivňuje čerstvost všech zemědělských a potravinářských produktů.
Více informací na: www.zrozeno.eu.