Suroviny
- špagety 500 g
- parmazán 70 g
Masové koule
- mix hovězího a vepřového mletého masa 500 g
- slanina 80 g
- šalotka 1 ks
- česnek 2 stroužky
- strouhanka 5 lžic
- vejce 1 ks
- bazalka 1 hrst
- sůl, pepř
- olivový olej 6 lžic
Rajčatová omáčka
- olivový olej 2 lžíce
- šalotka 1 ks
- česnek 2 stroužky
- loupaná krájená rajčata 800 g
- třtinový cukr 1 lžíce
- sůl, pepř
- bazalka 1 hrst
Postup přípravy
- Do velkého hrnce dejte vařit vodu a osolte. Jakmile začne voda vřít, uvařte špagety podle návodu.
- Do velké mísy dejte mleté maso. Slaninu nakrájejte na větší kostky a přidejte k masu.
- Šalotku a česnek zbavte slupky, nakrájejte nadrobno spolu s bazalkou a přidejte k masu.
- Stejně tak strouhanku, vejce, osolte a opepřete. Směs promíchejte a vytvořte masové koule.
- Na větší pánvi rozehřejte olej a na mírném plameni koule opečte ze všech stran.
- Rozehřejte druhou pánev a přidejte olivový olej. Šalotku a česnek zbavte slupky a nakrájejte nadrobno.
- Přidejte na pánev a orestujte dosklovata. Zalijte loupanými rajčaty a dochuťte cukrem, solí a pepřem. Nakonec přidejte nakrájenou bazalku.
- Hotové koule dejte provařit do omáčky, abyste měli jistotu, že nebudou uprostřed syrové.
- Špagety podávejte zalité omáčkou s čerstvou bazalkou a nastrouhaným parmazánem.
Špagety s masovými koulemi Zdroj: Kitchen Story