Suroviny
- olivový olej 1 lžíce
- cibule (menší ) 1 ks
- červená paprika 1/2 ks
- česnek 3 stroužky
- květák (menší ) 1 ks
- olej 2 lžíce
- sůl 1 lžička
- koření (bylinková směs koření (např. na grilovanou zeleninu)) 1 plná lžička
- mleté hovězí maso (nebo směs s vepřovým) 500 g
- ajvar 2 vrchovaté lžíce
- vejce 1 ks
- strouhanka 3 velké hrsti
- čubrica (koření ) 1 lžíce
- hladkolistá petržel 1 hrst
- cibule (může být i červená) 2 ks
- citron (k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- V malé pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm cibuli nakrájenou nadrobno. Po chvíli přihoďte červenou papriku nakrájenou na malé kostičky a nasekaný česnek. Restujte vše doměkka a dozlatova, pak nechte chvilku zchladnout.
- Mezitím v míse promíchejte květák rozdělený na malé růžičky s olejem, solí a bylinkovým kořením.
- Do jiné mísy dejte mleté maso, ajvar, vejce, strouhanku, čubricu, sůl, pepř a nasekanou petržel. Přihoďte orestovanou cibuli s paprikou a vše důkladně ručně promíchejte. Ze směsi udělejte asi 8-9 koulí.
- Zapékací mísu vyložte pečicím papírem a dejte na ni připravený květák, přidejte cibule nakrájené na klínky a mezi to rozdělte masové koule.
- Pečte v troubě předehřáté na 190 stupňů asi 40 minut. Před podáváním pokapejte květák citronovou šťávou.
Balkánské masové koule s pečeným květákem 2 Zdroj: Klára Michalová
Balkánské masové koule s pečeným květákem 3 Zdroj: Klára Michalová