Balkánské masové koule s pečeným květákem
Zdroj: Klára Michalová
Balkánské masové koule s pečeným květákem
Zdroj:
Klára Michalová
Pečené masové koule jsou skvělá a rychlá večeře, kterou můžete snadno obměňovat. Dají se totiž dochutit různým kořením, lze do nich přidat zeleninu nebo luštěniny, zkrátka pokaždé je můžete připravit trochu jinak. Dnes nabízíme variantu balkánskou, s voňavým kořením čubrica a paprikovou čalamádou. Jako přílohu můžete přímo s masem upéct třeba květák, je to trochu nevšední, ale moc dobré!
2 porce
60 minut
balkánská
Postup přípravy
-
V malé pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm cibuli nakrájenou nadrobno. Po chvíli přihoďte červenou papriku nakrájenou na malé kostičky a nasekaný česnek. Restujte vše doměkka a dozlatova, pak nechte chvilku zchladnout.
-
Mezitím v míse promíchejte květák rozdělený na malé růžičky s olejem, solí a bylinkovým kořením.
-
Do jiné mísy dejte mleté maso, ajvar, vejce, strouhanku, čubricu, sůl, pepř a nasekanou petržel. Přihoďte orestovanou cibuli s paprikou a vše důkladně ručně promíchejte. Ze směsi udělejte asi 8-9 koulí.
-
Zapékací mísu vyložte pečicím papírem a dejte na ni připravený květák, přidejte cibule nakrájené na klínky a mezi to rozdělte masové koule.
-
Pečte v troubě předehřáté na 190 stupňů asi 40 minut. Před podáváním pokapejte květák citronovou šťávou.
Balkánské masové koule s pečeným květákem 2
Zdroj: Klára Michalová
Balkánské masové koule s pečeným květákem 2
Zdroj:
Klára Michalová
Balkánské masové koule s pečeným květákem 3
Zdroj: Klára Michalová
Balkánské masové koule s pečeným květákem 3
Zdroj:
Klára Michalová