Balkánské masové koule s pečeným květákem

Moje hodnocení
4x

Pečené masové koule jsou skvělá a rychlá večeře, kterou můžete snadno obměňovat. Dají se totiž dochutit různým kořením, lze do nich přidat zeleninu nebo luštěniny, zkrátka pokaždé je můžete připravit trochu jinak. Dnes nabízíme variantu balkánskou, s voňavým kořením čubrica a paprikovou čalamádou. Jako přílohu můžete přímo s masem upéct třeba květák, je to trochu nevšední, ale moc dobré!

2 porce
60 minut
balkánská

Suroviny

  • olivový olej 1 lžíce
  • cibule (menší cibule) 1 ks
  • červená paprika 1/2 ks
  • česnek 3 stroužky
  • menší květák 1 ks
  • olej 2 lžíce
  • sůl 1 lžička
  • bylinková směs koření (např. na grilovanou zeleninu) 1 plná lžička
  • hovězí mleté maso (nebo směs s vepřovým) 500 g
  • ajvar 2 vrchovaté lžíce
  • vejce 1 ks
  • strouhanka 3 velké hrsti
  • koření čubrica 1 lžíce
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
  • hladkolistá petržel 1 hrst
  • cibule (cibule (může být i červená)) 2 ks
  • citron k podávání

Postup přípravy

  1. V malé pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm cibuli nakrájenou nadrobno. Po chvíli přihoďte červenou papriku nakrájenou na malé kostičky a nasekaný česnek. Restujte vše doměkka a dozlatova, pak nechte chvilku zchladnout.
  2. Mezitím v míse promíchejte květák rozdělený na malé růžičky s olejem, solí a bylinkovým kořením.
  3. Do jiné mísy dejte mleté maso, ajvar, vejce, strouhanku, čubricu, sůl, pepř a nasekanou petržel. Přihoďte orestovanou cibuli s paprikou a vše důkladně ručně promíchejte. Ze směsi udělejte asi 8-9 koulí.
  4. Zapékací mísu vyložte pečicím papírem a dejte na ni připravený květák, přidejte cibule nakrájené na klínky a mezi to rozdělte masové koule.
  5. Pečte v troubě předehřáté na 190 stupňů asi 40 minut. Před podáváním pokapejte květák citronovou šťávou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

S Klárou v kuchyni

Klára Michalová S Klárou v kuchyni

Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!

Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...

Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))


Přečtěte si také

Recepty