Suroviny
- mleté hovězí maso 600 g
- mleté vepřové maso 400 g
- drcené ovesné vločky asi 8 lžic
- vejce 2 ks
- koření čubrica 1–2 lžíce
- sušená saturejka (nebo libovolné čerstvé bylinky) 1 lžíce
- sůl a čerstvě namletý pepř
- menší tenkostěnné papriky 6 ks
Omáčka
- rajčatová passata 700 ml (1 lahev)
- sekaná rajčata 400 g (1 plechovka)
- rajčatový protlak 2 lžíce
- cukr krupice 2 lžíce
- sójová omáčka 2 lžíce
- sůl a čerstvě namletý pepř
- zakysaná smetana 250 g
Postup přípravy
- Ve velké míse smíchejte obě mletá masa. Přidejte ovesné vločky, vejce, čubricu a bylinky, dochuťte solí a pepřem. Směs rukama důkladně promíchejte a nechte 15 minut odstát.
- Z paprik odkrojte vršky a vydlabejte jádřince. Naplňte je masovou směsí a ze zbytku vytvarujte koule velikosti baseballového míčku.
- V míse smíchejte rajčatovou passatu, sekaná rajčata, rajský protlak, cukr, sůl, pepř, sójovou omáčku a zakysanou smetanu. Prošlehejte metličkou dohladka.
- Trochu omáčky nalijte na dno pekáče, na ni vyskládejte naplněné papriky a masové koule a zalijte je zbylou omáčkou. Přikryjte poklicí.
- Pekáč vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte 60–75 minut. Podávejte s oblíbenou přílohou.
S Klárou v kuchyni: Plněné papriky a masové koule v rajské omáčce 2 Zdroj: Klára Michalová