Masové koule
- mleté maso (hovězí nebo směs) 500 g
- cibule 1 ks
- jemné ovesné vločky 2 hrsti
- strouhanka 2 hrsti
- sůl a čerstvě namletý pepř
- čubrica 1 lžíce
- vejce 2 ks
- růžičkové kapustičky 12 ks
Omáčka
- rajčatová passata 700 ml (1 lahev)
- zakysaná smetana 1 kelímek
- voda 150 ml
- sůl a čerstvě namletý pepř
- cukr 1 lžíce
- sójová omáčka 2 lžíce
- červená paprika 2 ks
Postup přípravy
- Do mísy dejte mleté maso, vejce, najemno nakrájenou cibuli, ovesné vločky, strouhanku a dochuťte solí, pepřem a čubricí. Směs důkladně ručně promíchejte. Vytvarujte 12 koulí, do každé schovejte 1 očištěnou syrovou kapustičku.
- V jiné velké míse metlou prošlehejte rajčatovou passatu, zakysanou smetanu, vodu, sójovku a vše dochuťte solí, pepřem a cukrem.
- Do nádoby pomalého hrnce nalijte trochu omáčky, navrch naskládejte masové koule, zasypte červenou paprikou nakrájenou na proužky a zalijte zbylou omáčkou.
- Hrnec nastavte na vysoký stupeň (high) a nechte vařit 4 hodiny. Nebo vše přendejte do pekáčku s poklicí a dejte do trouby na 180 stupňů na 90 minut. Podávejte s oblíbenou přílohou.
Masové koule s kapustičkami v rajčatové omáčce 2 Zdroj: Klára Michalová