Omáčka
- krájená rajčata 1 plechovka (400 g)
- Dýňové pyré (viz PRIMA TIP) 300 g
- kokosové mléko 300 ml
- mletý kmín 1 lžička
- chilli (chilli vločky) 1 lžička
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Kuličky
- krůtí mleté maso 700 g
- ovesné vločky 100 g
- bílá cibule (menší ) 2 ks
- sušený rozmarýn 1 lžíce
- olivový olej 1 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Nejprve připravte omáčku. V hrnci smíchejte dýňové pyré spolu s krájenými rajčaty, kokosovým mlékem, kmínem, chilli vločkami, špetkou soli a špetkou pepře. Vše povařte na mírném plameni 7 minut. Poté hrnec odstavte, jeho obsah rozmixujte dohladka tyčovým mixérem, hrnec přiklopte pokličkou a dejte zatím stranou.
- Nyní si připravte masové koule. Cibuli nakrájejte nadrobno, vložte ji do větší mísy a přidejte k ní krůtí maso, vločky, rozmarýn, špetku soli a špetku pepře. Rukama vypracujte těsto, ze kterého tvarujte kuličky.
- V pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a kuličky na něm opékejte ze všech stran cca 20 minut na mírném plameni. Ještě před podáváním vyzkoušejte, zda jsou kuličky dostatečně propečené: jednu kuličku rozkrojte a přesvědčte se, že není uprostřed narůžovělá.
- Hotové kuličky pak podávejte s připravenou dýňovou omáčkou a libovolnou přílohou – hodí se třeba celozrnná rýže nebo celozrnné těstoviny. Navrch můžete přidat trochu bylinkového pesta.
PRIMA TIP: Pro přípravu dyňového pyré upečte nebo uvařte doměkka 1 očištěnou dýni hokaido (případně oloupanou máslovou dýni) a následně ji rozmixujte na hladké pyré.
Masové koule s dýňovou omáčkou 2 Zdroj: Jíme zdravě po celý rok