návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Masové koule s dýňovou omáčkou

Hodnoceno: 4x
4 porce
do 1 hodiny
Masové koule s dýňovou omáčkou
Autor: Jíme zdravě po celý rok Masové koule s dýňovou omáčkou
Dýně je mnohotvárná surovina, z které můžete vykouzlit spoustu báječných jídel. Dýňová omáčka vzdáleně připomene naši oblíbenou svíčkovou, je lehce nasládlá a kokosové mléko jí dodá krémovost, rajčata zase lehce nakyslou chuť. Zkuste ji podávat s masovými koulemi z krůtího masa – celkově tak vytvoříte výbornou a zdravou večeři, která bude chutnat i dětem.

Postup

  1. Nejprve připravte omáčku. V hrnci smíchejte dýňové pyré spolu s krájenými rajčaty, kokosovým mlékem, kmínem, chilli vločkami, špetkou soli a špetkou pepře. Vše povařte na mírném plameni 7 minut. Poté hrnec odstavte, jeho obsah rozmixujte dohladka tyčovým mixérem, hrnec přiklopte pokličkou a dejte zatím stranou.
  2. Nyní si připravte masové koule. Cibuli nakrájejte nadrobno, vložte ji do větší mísy a přidejte k ní krůtí maso, vločky, rozmarýn, špetku soli a špetku pepře. Rukama vypracujte těsto, ze kterého tvarujte kuličky.
  3. V pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a kuličky na něm opékejte ze všech stran cca 20 minut na mírném plameni. Ještě před podáváním vyzkoušejte, zda jsou kuličky dostatečně propečené: jednu kuličku rozkrojte a přesvědčte se, že není uprostřed narůžovělá.
  4. Hotové kuličky pak podávejte s připravenou dýňovou omáčkou a libovolnou přílohou – hodí se třeba celozrnná rýže nebo celozrnné těstoviny. Navrch můžete přidat trochu bylinkového pesta.

PRIMA TIP: Pro přípravu dyňového pyré upečte nebo uvařte doměkka 1 očištěnou dýni hokaido (případně oloupanou máslovou dýni) a následně ji rozmixujte na hladké pyré.

Masové koule s dýňovou omáčkou
Autor: Jíme zdravě po celý rok Masové koule s dýňovou omáčkou

Jíme zdravě po celý rok: Sezónní vaření levně a jednoduše
Petr Novák, Barbora Lundgren a Barbora Hlubučková

Začínali tři, mají za sebou stovky receptů a tři úspěšné kuchařky a teď připravili další. S kuchařkou Jíme zdravě po celý rok se snadno zorientujete, které ovoce a zelenina jsou ideální ke zpracování, obsahuje totiž sezónní kalendář. Jarní recepty pracují například s ředkvičkou, chřestem a špenátem, letní s cuketou, lilkem či drobným ovocem, na podzim na vás čeká nejen dýně, jablka a houby, v zimě zas budete vařit s batáty, kapustou či červenou řepou a podobně. Přes 150 receptů na 400 stranách pořídíte od října v knihkupectvích po celé ČR za 699 Kč nebo na eshopu Jíme zdravě. Zajímavostí je, že kniha je oboustranná, v polovině se bude přetáčet, proto má dvě výrazné obálky – s malinami ze strany přední a s kapustou ze strany zadní.