Třešňové vareniky – jednoduché sladké pirožky plněné ovocem

Moje hodnocení
16x

Jsme pyšní na náš český fenomén ovocných knedlíků, který nemá ve světě obdoby. Nebo že by ano? Dále na východ se připravuje něco podobného, taštičky z jednoduchého těsta plněné sezonním ovocem známé pod jménem vareniky.

6 porcí
90 minut
ruská

Těsto

Náplň

  • třešně 500 g
  • jemný krupicový cukr 100 g
  • zakysaná smetana k podávání

Vareniky se připravují ze stejného těsta jako pelmeně. Ty mají většinou různé masové náplně, zatímco vareniky bývají bezmasé. Připravují se naslano s náplní z brambor nebo zelí, ale oblíbená je i sladká variace s ovocem nebo tvarohem. Kromě třešní můžete udělat vareniky i s jahodami nebo borůvkami. Hotové taštičky se jedí polité trochou másla, s velkým kopcem zakysané smetany.

Postup přípravy

  1. Nejprve vypeckujte třešně a v misce je promíchejte s cukrem, který vytáhne přebytečnou vlhkost. Nechte asi hodinu odstát.
  2. Na těsto ohřejte v rendlíku společně vodu a máslo. Mouku promíchejte se solí, vysypte ji na čistou pracovní plochu a udělejte „kopeček“ a do něj důlek. Do něj vlijte ohřátou vodu s máslem. Postupně ze stran zapracujte tekutou složku do mouky a vypracujte hladké těsto. Hněťte ho asi 5 minut, až bude měkké, hedvábně jemné a pružné. Zabalte ho do fólie a nechte hodinu odpočívat na stole.
  3. Mezitím třešně s cukrem pustí hodně šťávy, tak je v cedníku nechte okapat. Slitou šťávu uschovejte.
  4. Odpočinuté těsto rozdělte na poloviny a jednu část vyválejte na pomoučené ploše na asi 3 mm tenký plát. Skleničkou nebo vykrajovátkem z něj vykrájejte kolečka.
  5. Kolečko těsta si dejte do dlaně, dovnitř dejte lžičku třešní, navlhčete okraje těsta a přeložte ho. Okraje k sobě přitlačte, můžete okraj zpevnit vidličkou nebo ho ozdobně překládat nebo jen pečlivě zmáčknout, aby náplň při vaření nevytekla.
  6. Hotové vareniky pokládejte v jedné vrstvě na pomoučenou plochu, aby se nepřilepily k sobě ani k podkladu.
  7. Vodu ve velkém hrnci přiveďte k varu, trochu ji osolte a vhoďte vareniky. Opatrně je míchejte, aby se nepřilepily ke dnu hrnce. Jakmile vyplavou na hladinu, dejte jim ještě 1–2 minuty a poté je slijte. Vraťte je zpátky do prázdného horkého hrnce a nechte je tam pár minut odpočinout. Díky tomu lehce oschnou a nebudou mazlavé.
  8. Slitou šťávu z třešní můžete v malém rendlíku svařit na sirup. Hotové vareniky rozdělte na talíře, zakapejte trochou rozpuštěného másla, přidejte velkou lžíci zakysané smetany a navrch pokapejte třešňovým sirupem.

PRIMA TIP: Hotové vareniky můžete zamrazit. Dejte je nejlépe v jedné vrstvě do mrazáku ještě neuvařené. Až zmrznou, můžete je sesypat do pytle a užít si záchvěv léta třeba o Vánocích. Zamražené pelmeně pak vhoďte do vroucí vody a postupujte stejně jako s čerstvými.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty