Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Třešňové vareniky – jednoduché sladké pirožky plněné ovocem
Jsme pyšní na náš český fenomén ovocných knedlíků, který nemá ve světě obdoby. Nebo že by ano? Dále na východ se připravuje něco podobného, taštičky z jednoduchého těsta plněné sezonním ovocem známé pod jménem vareniky.
do 1,5 hodiny
6 porcí
Vareniky se připravují ze stejného těsta jako pelmeně. Ty mají většinou různé masové náplně, zatímco vareniky bývají bezmasé. Připravují se naslano s náplní z brambor nebo zelí, ale oblíbená je i sladká variace s ovocem nebo tvarohem. Kromě třešní můžete udělat vareniky i s jahodami nebo borůvkami. Hotové taštičky se jedí polité trochou másla, s velkým kopcem zakysané smetany.
Suroviny (6 porcí)
Těsto:
- hladká mouka 2 hrnky
- voda 1 hrnek
- sůl 1/2 lžičky
- máslo 3 lžíce
Náplň:
- třešně 500 g
- jemný krupicový cukr 100 g
- zakysaná smetana k podávání
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Nejprve vypeckujte třešně a v misce je promíchejte s cukrem, který vytáhne přebytečnou vlhkost. Nechte asi hodinu odstát.
- Na těsto ohřejte v rendlíku společně vodu a máslo. Mouku promíchejte se solí, vysypte ji na čistou pracovní plochu a udělejte „kopeček“ a do něj důlek. Do něj vlijte ohřátou vodu s máslem. Postupně ze stran zapracujte tekutou složku do mouky a vypracujte hladké těsto. Hněťte ho asi 5 minut, až bude měkké, hedvábně jemné a pružné. Zabalte ho do fólie a nechte hodinu odpočívat na stole.
- Mezitím třešně s cukrem pustí hodně šťávy, tak je v cedníku nechte okapat. Slitou šťávu uschovejte.
- Odpočinuté těsto rozdělte na poloviny a jednu část vyválejte na pomoučené ploše na asi 3 mm tenký plát. Skleničkou nebo vykrajovátkem z něj vykrájejte kolečka.
- Kolečko těsta si dejte do dlaně, dovnitř dejte lžičku třešní, navlhčete okraje těsta a přeložte ho. Okraje k sobě přitlačte, můžete okraj zpevnit vidličkou nebo ho ozdobně překládat nebo jen pečlivě zmáčknout, aby náplň při vaření nevytekla.
- Hotové vareniky pokládejte v jedné vrstvě na pomoučenou plochu, aby se nepřilepily k sobě ani k podkladu.
- Vodu ve velkém hrnci přiveďte k varu, trochu ji osolte a vhoďte vareniky. Opatrně je míchejte, aby se nepřilepily ke dnu hrnce. Jakmile vyplavou na hladinu, dejte jim ještě 1–2 minuty a poté je slijte. Vraťte je zpátky do prázdného horkého hrnce a nechte je tam pár minut odpočinout. Díky tomu lehce oschnou a nebudou mazlavé.
- Slitou šťávu z třešní můžete v malém rendlíku svařit na sirup. Hotové vareniky rozdělte na talíře, zakapejte trochou rozpuštěného másla, přidejte velkou lžíci zakysané smetany a navrch pokapejte třešňovým sirupem.
PRIMA TIP: Hotové vareniky můžete zamrazit. Dejte je nejlépe v jedné vrstvě do mrazáku ještě neuvařené. Až zmrznou, můžete je sesypat do pytle a užít si záchvěv léta třeba o Vánocích. Zamražené pelmeně pak vhoďte do vroucí vody a postupujte stejně jako s čerstvými.