Suroviny
- máslo 1 lžíce
- pečivo (starší) 250 g
- vejce 2 ks
- plnotučné mléko 250 ml
- vanilkový cukr 1 lžíce
- sůl 1 špetka
- třešňový kompot (nebo zavařené třešně) 150 g
- moučkový cukr (na posypání)
Postup přípravy
- Zapékací mísu vymažte máslem. Pečivo nakrájejte na 1cm plátky. Vejce ušlehejte s mlékem, vanilkovým cukrem a špetkou soli. Do formy navrstvěte chléb, zalijte směsí z vajec a mléka a nechte 10 minut odpočinout.
- Mezitím předehřejte troubu na 180 °C na horní/spodní ohřev. Třešně sceďte a rozložte je na pečivovou směs. Pečte 30 minut v předehřáté troubě na střední příčce.
- Žemlovku rozdělte na talíře a podávejte posypanou moučkovým cukrem.
PRIMA TIP: Na vymazání se výborně hodí prázdné obaly od másla. Uchovávejte je v lednici, pozor ale, aby tuk nežlukl. Sladký nálev z konzervovaného ovoce nebo z mraženého ovoce můžete dále zužitkovat – třeba při přípravě ovocného pudinku. V hrnci zahřejte 500 ml nálevu (pokud ho tolik nezbylo, doplňte ho ovocným čajem nebo jinou ovocnou šťávou). V hrnku smíchejte 1 lžíci vanilkového cukru s 35 g kukuřičného škrobu a 2–3 lžícemi studené ovocné šťávy dohladka. Nálev přiveďte k varu, vmíchejte směs kukuřičného škrobu a za stálého míchání 1 minutu povařte. Pudink nalijte do misek, přikryjte a nechte vychladnout. Podávejte s vanilkovou omáčkou.
Vyzkoušejte také žemlovku s jablky, tvarohem a sněhem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Luxusní žemlovka alias zemlbába s jablky, tvarohem a sněhem