Suroviny
- třešně (i s peckami) 2,5 kg
- ocet (nebo sůl) 1 lžíce
- voda (na rozvar) 1,5 l
- cukr krupice 750 g
- kyselina citronová 1 lžička
- tuzemák (nemusí být) 6 lžic
Postup přípravy:
- Třešně odstopkujte, přendejte do velkého pekáče nebo do hrnce a zalijte vodou tak, aby byly ponořené. Přidejte lžíci octa nebo soli (prý díky tomu vylezou z třešní červíci). Nechte louhovat 1 hodinu.
- Poté je sceďte a propláchněte. Mezitím v hrnci svařte 1,5 l vody s cukrem a kyselinou citronovou. Přiveďte k varu a povařte asi 5 minut. Poté odstavte.
- Čisté zavařovačky (každá o objemu 1 litr) naplňte třešněmi (nemačkejte je tam!), přidejte do každé 1 lžíci tuzemáku a zalijte teplým rozvarem.
- Uzavřete víčky a sterilizujte. Např. v parní troubě tak, že naplňte zásobník vodou. Sklenice vyskládejte víčky nahoru na rošt do trouby a zavařujte při 90 °C 20 minut.
- Pak je vyndejte a dejte na utěrku víčkem dolů, „zacvakne“ se. Nechte je zcela vychladnout. Skladujte na temném a chladnějším místě.
Máte opravdu velkou zásobu třešní? Pak si upečte tuto klasiku podle videoreceptu!
Kompletní recept najdete ZDE: Hrníčková bublanina s třešněmi
Nebo mrkněte na další kompoty a zavařeniny: