Linecké těsto:
- hladká mouka 320 g
- moučkový cukr 100 g
- máslo 180 g
- vejce 1 ks
- studená voda 4 lžíce
Náplň:
- smetanový sýr (čerstvý) 200 g
- zakysaná smetana 100 g
- vejce 2 ks
- moučkový cukr 100 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- kukuřičný škrob 2 lžíce
- třešně 300 g
Postup přípravy:
- Mouku prosejte společně s moučkovým cukrem. Přidejte na malé kousky nakrájené máslo, vejce, vodu a propracujte na hladké, nelepivé těsto, které nechte v chladu 30 minut odležet.
- Smetanový sýr smíchejte se zakysanou smetanou, vejci, cukrem, vanilkovým cukrem a škrobem. Třešně očistěte a vypeckujte.
- Těsto rozdělte na polovinu. Jednu polovinu rozválejte na kulatý plát a vyložte jím koláčovou formu, okraje dobře přitiskněte k hraně formy. Druhou polovinu těsta rozválejte na plát silný 3 mm a rozkrájejte na pruhy 2,5 cm a 0,5 cm široké.
- Do formy s těstem rozetřete náplň a na povrch rozložte třešně. Pak složte z pruhů těsta mřížku. Vždy střídejte širší a tenčí pruhy těsta. Pečte ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 45 minut.
- Po upečení nechte vychladnout ve formě. Koláč je nejlepší, když ho necháte do druhého dne uležet.
Chcete využít třešňovou sezónu naplno? Upečte si bublaninu podle našeho videoreceptu!
Kompletní recept najdete ZDE: Hrníčková bublanina s třešněmi
Nebo mrkněte na další páje: