Suroviny
- zakysaná smetana 400 g
- cukr krupice 200 g
- vanilkový cukr 2 balení (nebo 2 lžičky domácího)
- slunečnicový olej 4 lžíce
- vejce 1 ks
- polohrubá mouka 440 g
- třešně (nebo jiné ovoce dle sezony)
Drobenka
- máslo (pokojové teploty)
- hrubá mouka
- moučkový cukr
Postup přípravy
- V míse smíchejte vejce s cukry a zakysanou smetanou.
- Přidejte olej a postupně i polohrubou mouku prosátou sítkem, aby se provzdušnila.
- Vše prošlehejte v robotu nebo ručním šlehačem.
- Těsto vylijte na plech (použila jsem 35×28,5 cm, ale klidně použijte větší) a posypte rovnoměrně vypeckovanými třešněmi.
- Drobenku připravuji tzv. od oka. Klidně 3cm proužek másla a přisypte k tomu přiměřeně hrubou mouku a moučkový cukr.
- Prsty mačkejte a vytvořte tak drobenku. Když je nějaké suroviny málo, přidejte ji.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C max. 30 min. Vpichem špejle hlídejte, jestli je těsto upečené, ale stále vláčné.
- Když je větší plech, bude koláč upečený rychleji. Záleží také na množství ovoce a drobenky.
Vyzkoušejte recept na nejrychlejší hrníčkovou bublaninu s třešněmi
Kompletní recept najdete ZDE