Dort Black Forest aneb Černý les s mascarpone a svařenými třešněmi

Moje hodnocení
1x

Tento německý ikonický dort získal své jméno podle původu z oblasti Schwarzwald, v překladu Černý les. Proč bychom mu tak tedy neříkali? Ale pokud je vám bližší originál nebo anglický Black Forest, vězte, že ve všech případech si upečete vláčný čokoládový korpus zdobený svařenými třešněmi, který vylepšuje čokoládová ganache a krém z mascarpone.

12 porcí
120 minut

Těsto

Ganache

Krém

Svařené třešně

Zdobení dortu

Postup přípravy

  1. Třešně vypeckujte a ve středně velkém hrnci svařte s vodou, cukrem a skořicí. Jakmile voda začne vřít, ztlumte teplotu, aby směs jen lehce pobublávala. Vařte 45 až 60 minut do konzistence marmelády. Podle potřeby přilijte trochu vody. Do svařených třešní vmíchejte višňovku a nechte zchladnout. Budou-li jíst dort i děti, višňovku vynechte.
  2. Zatímco se vaří třešně, připravte těsto. Dvě dortové formy (dna i boky) o průměru 16 cm vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 165 °C. V robotu s nástavcem šlehací metly promíchejte máslo s cukrem a po jednom zašlehávejte vejce, další přidejte vždy, až když je předchozí úplně zašlehané. V průběhu šlehání máslovou směs několikrát seškrábněte ze stěn mísy, aby se vše šlehalo rovnoměrně. Směs během chvíle nabude na objemu a zesvětlá, trvá to 3–5 minut.
  3. Do jiné misky prosejte mouku, prášek do pečiva, kakao a sůl a promíchejte. Opatrně vmíchejte do vyšlehaného základu a přilijte mléko. Promíchejte a prošlehejte.
  4. Těsto rozdělte do dvou forem, uhlaďte a pečte v předehřáté troubě 35 až 40 minut. Vyzkoušejte špejlí, jestli už jsou korpusy propečené. Špejle musí vyjít z těsta suchá. Upečené korpusy nechte chvíli chladnout ve formě, poté je přemístěte na mřížku a nechte zcela zchladnout.
  5. Mezitím připravte ganache. Do rendlíku vlijte smetanu, přidejte máslo a sůl a zahřívejte k varu. Pak hrnec odstavte a rozlámejte do smetany čokoládu. Nechte ji několik minut odstát, poté rozmíchejte dohladka. Na hladinu položte potravinářskou fólii a rendlík vložte do lednice přibližně na 1 hodinu, kde směs ztuhne na roztíratelný krém. Několikrát promíchejte, aby krém tuhl rovnoměrně.
  6. Mascarpone vyšlehejte spolu se smetanou a cukrem do hustého krému.
  7. Každý korpus prokrojte jednou uprostřed, abyste získali celkem čtyři pláty. Na servírovací talíř umístěte první korpus. Rozetřete na něj polovinu mascarpone a na něj třetinu svařených třešní. Přiklopte další částí korpusu. Na korpus rozetřete polovinu čokoládové ganache a třetinu třešní. Přiklopte dalším korpusem. Opakujte oba předchozí kroky, dokud není celý dort seskládaný. Vršek dortu ozdobte celými třešněmi a nasekanou čokoládou.
  8. Dort uložte přes noc do lednice, aby se všechny chutě propojily.
PRIMA TIP: Místo třešní můžete použít višně, v tom případě upravte množství cukru, protože višně bývají kyselejší. Třešně nebo višně můžete použít i čerstvé, jen vypeckované, ale zkrátí se tím trvanlivost dortu. Místo 2 až 3 dní vydrží jeden. Použít můžete i mražené nebo konzervované ovoce. Konzervované stačí promíchat s alkoholem a nechat 1 až 3 dny odležet.

Úspěch zaručen:

  • Nejprve si přečtěte celý recept až do konce a postupujte krok za krokem. Nevadí, když vám příprava zabere více času, problém nastává ve chvíli, kdy je třeba udělat více činností najednou a vy s tím nepočítáte.
  • Suroviny na korpus vytáhněte z lednice několik hodin před pečením, aby měly pokojovou teplotu.
  • Suroviny na krém musí být naopak co nejchladnější, aby se krém nesrážel.
  • Do experimentů a variací se pusťte až po zvládnutí základní verze, ať víte, jak se těsto a krém chovají.
  • Seskládaný dort chutná vždy lépe po několika hodinách strávených v lednici. Korpus se také krájí lépe druhý den po upečení.

Vyzkoušejte také mrkvový dort s ořechy jako z cukrárny podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Dorty

Kristina Lund Dorty

Autorka nevšední kuchařky FIKA o švédských sladkostech připravila druhou knihu, ve které se tentokrát věnuje dortům. Má k nim blízko, protože dva roky pekla dorty ve své cukrárně. Není tedy divu, že všechny recepty vycizelovala tak, že je zvládnou upéct i ti, kteří si s troubou zatím moc nerozuměli. Pomůže jim i podrobný návod. Kristina všechny dorty také sama upekla a nafotila. Do knihy jich vybrala 25 a doplnila je dvěma bezlepkovými korpusy. Dočtete se tu také spoustu praktických informací a tipů, takže se můžete směle pustit do pečení.

Koupíte je na webu Devceuplotny.cz.


Přečtěte si také

Recepty