Těsto
- máslo (změklé) 80 g
- cukr krupice 170 g
- vejce 3 ks
- hladká mouka 180 g
- kypřicí prášek do pečiva 1 sáček
- kakao (holandského typu) 45 g
- sůl 1 špetka
- plnotučné mléko 120 ml
Ganache
- smetana 150 ml
- máslo 50 g
- sůl 1 špetka
- hořká čokoláda (70%) 105 g
Krém
- mascarpone 25é g
- smetana ke šlehání (33%) 100 ml
- moučkový cukr 20 g
Svařené třešně
- třešně 550 g
- voda 250 ml
- cukr krupice 30 g
- celá skořice 1 svitek
- višňovka 25 ml
Zdobení dortu
- třešně 12 ks
- hořká čokoláda (vysokoprocentní, nasekaná) 30 g
Postup přípravy
- Třešně vypeckujte a ve středně velkém hrnci svařte s vodou, cukrem a skořicí. Jakmile voda začne vřít, ztlumte teplotu, aby směs jen lehce pobublávala. Vařte 45 až 60 minut do konzistence marmelády. Podle potřeby přilijte trochu vody. Do svařených třešní vmíchejte višňovku a nechte zchladnout. Budou-li jíst dort i děti, višňovku vynechte.
- Zatímco se vaří třešně, připravte těsto. Dvě dortové formy (dna i boky) o průměru 16 cm vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 165 °C. V robotu s nástavcem šlehací metly promíchejte máslo s cukrem a po jednom zašlehávejte vejce, další přidejte vždy, až když je předchozí úplně zašlehané. V průběhu šlehání máslovou směs několikrát seškrábněte ze stěn mísy, aby se vše šlehalo rovnoměrně. Směs během chvíle nabude na objemu a zesvětlá, trvá to 3–5 minut.
- Do jiné misky prosejte mouku, prášek do pečiva, kakao a sůl a promíchejte. Opatrně vmíchejte do vyšlehaného základu a přilijte mléko. Promíchejte a prošlehejte.
- Těsto rozdělte do dvou forem, uhlaďte a pečte v předehřáté troubě 35 až 40 minut. Vyzkoušejte špejlí, jestli už jsou korpusy propečené. Špejle musí vyjít z těsta suchá. Upečené korpusy nechte chvíli chladnout ve formě, poté je přemístěte na mřížku a nechte zcela zchladnout.
- Mezitím připravte ganache. Do rendlíku vlijte smetanu, přidejte máslo a sůl a zahřívejte k varu. Pak hrnec odstavte a rozlámejte do smetany čokoládu. Nechte ji několik minut odstát, poté rozmíchejte dohladka. Na hladinu položte potravinářskou fólii a rendlík vložte do lednice přibližně na 1 hodinu, kde směs ztuhne na roztíratelný krém. Několikrát promíchejte, aby krém tuhl rovnoměrně.
- Mascarpone vyšlehejte spolu se smetanou a cukrem do hustého krému.
- Každý korpus prokrojte jednou uprostřed, abyste získali celkem čtyři pláty. Na servírovací talíř umístěte první korpus. Rozetřete na něj polovinu mascarpone a na něj třetinu svařených třešní. Přiklopte další částí korpusu. Na korpus rozetřete polovinu čokoládové ganache a třetinu třešní. Přiklopte dalším korpusem. Opakujte oba předchozí kroky, dokud není celý dort seskládaný. Vršek dortu ozdobte celými třešněmi a nasekanou čokoládou.
- Dort uložte přes noc do lednice, aby se všechny chutě propojily.
PRIMA TIP: Místo třešní můžete použít višně, v tom případě upravte množství cukru, protože višně bývají kyselejší. Třešně nebo višně můžete použít i čerstvé, jen vypeckované, ale zkrátí se tím trvanlivost dortu. Místo 2 až 3 dní vydrží jeden. Použít můžete i mražené nebo konzervované ovoce. Konzervované stačí promíchat s alkoholem a nechat 1 až 3 dny odležet.
Úspěch zaručen:
- Nejprve si přečtěte celý recept až do konce a postupujte krok za krokem. Nevadí, když vám příprava zabere více času, problém nastává ve chvíli, kdy je třeba udělat více činností najednou a vy s tím nepočítáte.
- Suroviny na korpus vytáhněte z lednice několik hodin před pečením, aby měly pokojovou teplotu.
- Suroviny na krém musí být naopak co nejchladnější, aby se krém nesrážel.
- Do experimentů a variací se pusťte až po zvládnutí základní verze, ať víte, jak se těsto a krém chovají.
- Seskládaný dort chutná vždy lépe po několika hodinách strávených v lednici. Korpus se také krájí lépe druhý den po upečení.
Vyzkoušejte také mrkvový dort s ořechy jako z cukrárny podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE