Suroviny
- rozpuštěné máslo na vymazání formy
- hladká mouka 185 g (1 a 1/4 hrnku)
- Kypřicí prášek 2,5 lžičky
- hnědý cukr krupice 165 g + 1 lžíce navíc
- máslo pokojové teploty, nakrájené na kostky 125 g
- Zakysaná smetana 85 g (1/3 hrnku)
- vejce pokojové teploty 2 ks
- vanilkový extrakt nebo esence 1,5 lžičky
- stonky rebarbory, omyté a nakrájené na 4cm kousky 250 g
- cukr moučka na poprášení
- lehce vyšlehaná šlehačka nebo zmrzlina k podávání (pokud chcete)
Drobenka
- hladká mouka 35 g (1/4 hrnku)
- hnědý nebo třtinový cukr 55 g (1/4 hrnku)
- mletá skořice 1 lžička
- chlazené máslo, nakrájené na kostky 60 g
- mandlové lupínky 50 g (1/2 hrnku)
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 170 °C nebo 150 °C v případě použití funkce horký vzduch. Kulatou dortovou formu o průměru 22 cm vymažte rozpuštěným máslem a dno vyložte pečicím papírem.
- Drobenku nachystejte tak, že mouku, cukr a skořici dáte do středně velké mísy. Pomocí prstů mněte směs tak dlouho, dokud nezačne připomínat hrubou strouhanku. Přimíchejte mandlové lupínky. Nachystanou strouhanku s mandlovými lupínky zakryjte a dejte do lednice, než připravíte těsto na koláč.
- Mouku, hnědý cukr, máslo, zakysanou smetanu, vejce a vanilkový extrakt nebo esenci vložte do mísy. Promíchejte pomocí elektrického ručního šlehače nebo kuchyňského robota na nízké otáčky, dokud se ingredience nespojí. Zvyšte rychlost na vysoký stupeň a šlehejte asi 3 minuty, dokud směs nebude hladká a výrazně nezesvětlí. Hotové těsto přendejte pomocí lžíce do připravené formy a uhlaďte.
- Promíchejte kousky rebarbory s 1 polévkovou lžící hnědého cukru, kterou jste si připravili navíc. Rovnoměrně jimi poklaďte těsto a lehce je do něj vtlačte. Celý koláč zasypte nachystanou drobenkou.
- Pečte v předehřáté troubě 1 hodinu a 5 minut až 1 hodinu a 10 minut nebo než špejle zapíchnutá do středu nebude po vytažení suchá. Hotový koláč nechte po vyjmutí z trouby asi 5 minut stát ve formě, až poté formu rozevřete a koláč i se dnem formy přendejte na drátěnou mřížku. Podávejte ještě teplé nebo při pokojové teplotě, jen tak nebo s vyšlehanou smetanou či zmrzlinou.