Akademie kvality

Bramborové knedlíčky plněné rebarborou a jahodami s rebarborovo-jahodovou omáčkou

Moje hodnocení
2x

Jeden z pokrmů, který vás zaručeně kdykoliv přenese do dětství, jsou sladké knedlíky plněné čerstvým ovocem. Máme pro vás recept, jak si tento tradiční pokrm moderním způsobem osvěžit kvalitními a sezonními potravinami – rebarborou a jahodami.

4 porce
120 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Brambory omyjte, uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka a nechte vychladnout.
  2. Poté brambory oloupejte, nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte vejce, mouku, krupici, osolte a důkladně uhněťte v pevné těsto. Podle hustoty můžete přidávat více mouky nebo krupice.
  3. Na oleji zprudka orestujte 200 g nakrájené rebarbory, přidejte 50 g cukru krupice a nechte vychladnout.
  4. Těsto rozválejte na tenký plát a skleničkou vykrojte z těsta kolečka, která plňte rebarborou a čerstvými očištěnými jahodami.
  5. Vytvarujte knedlíky, které poté vařte ve vroucí osolené vodě po dobu cca 15 minut.
  6. Na pánvi rozpusťte cukr tak, aby vznikl karamel, podlijte jej trochou vody a přidejte 50 g másla, zbytek nakrájené rebarbory, jahody a svařte za občasného dolévání vody, dokud se nevyvaří hustá omáčka.
  7. Nasucho na pánvi orestujte dozlatova strouhanku.
  8. Zbytek másla rozpusťte a použijte na polití knedlíku.

PRIMA TIP: Rebarboru si nejvíce vychutnáte v období od dubna do června, kdy je sezona sklizně. Určitě všichni víte, že je charakteristická svou lehce kyselou chutí. Ta je v kombinaci se sladkými jahodami dokonalým a osvěžujícím gurmánským zážitkem. Nejlepší způsob, jak poznat kvalitní rebarboru, je vybrat si pevné a lesklé rostliny se silnou a zelenou barvou s menšími a tmavěji zbarvenými stonky, protože ty jsou sladší a měkčí. Pozor na tmavě hnědé a měkké stonky, ty mohou znamenat, že je rebarbora přezrálá. Doporučujeme také stonky nejprve oloupat a poté nakrájet na menší kousky. Pro tento recept budete také potřebovat brambory, doporučujeme používat ty s větším obsahem škrobu, mají méně vody a lépe drží pohromadě při vaření. Zda brambory mají tyto vlastnosti, poznáte podle varného typu. K tomuto receptu doporučujeme typ C. Když budete vybírat brambory, hledejte ty, které jsou pevné, hladké a bez skvrn. A kam se vydat pro jahody? Mnoho lidí rádo sbírá jahody na farmách, což je skvělá jarní i letní aktivita, do které se může zapojit celá rodina. Pro nejlepší výsledek hledejte suroviny označené logy kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

Vyzkoušejte také klasický recept na tvarohové knedlíky plněné jahodami podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Akademie kvality


Přečtěte si také

Recepty