Suroviny
- pšeničná celozrnná mouka (hladká, např. Pernerka) 100 g
- žloutek 6 ks
- moučkový cukr 90 g
- bílek 6 ks
- sůl 2 g
- cukr krupice 100 g + na vysypání formy
- vanilkový pudink (prášek) 45 g
- citronová kůra z 1/2 citronu
- máslo 20 g
- rebarbora 300 g
Postup přípravy
- Formu (24 cm v průměru) důkladně vymažte máslem a vysypejte krupicovým cukrem (100 g).
- Omytou rebarboru (je-li třeba oloupanou) nakrájejte na symetrické kousky, ze kterých na dně formy vytvořte mozaiku.
- Bílky vyšlehejte s cukrem a solí do pevného sněhu. Žloutky vyšlehejte v jiné míse s 90 g moučkového cukru a citronovou kůrou.
- Do žloutkové pěny prosejte vanilkový pudink a lehce promíchejte. Přidejte třetinu sněhu, navrch prosejte mouku a opět promíchejte.
- Pak přidejte druhou třetinu sněhu a promíchejte. Nakonec přidejte poslední třetinu a znovu promíchejte.
- Vzniklé těsto nalijte na vyskládanou rebarboru a koláč dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C asi na 30 minut.
PRIMA TIP: Pšeničnou celozrnnou hladkou mouku lze vyměnit za žitnou celozrnnou hladkou mouku. Nebo je můžete smíchat v poměru 50:50.
Vyzkoušejte také klasický kynutý rebarborový koláč s drobenkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Rebarborový koláč s drobenkou – podrobný recept krok za krokem