Rebarborový koláč z celozrnné mouky podle Mirky van Gils Slavíkové

Moje hodnocení
2x

Rebarbora je jednou z prvních surovin, z kterých lze na jaře péct sladké koláče. Její sezóna je ale poměrně krátká, v pozdějším létě se už nedoporučuje ke konzumaci. Proto je dobré si její příjemně kyselkavou chuť užít dosyta. Vyzkoušejte třeba tento výtečný a vzhledově efektní koláč podle známé cukrářky Mirky van Gils Slavíkové.

10 porcí
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Formu (24 cm v průměru) důkladně vymažte máslem a vysypejte krupicovým cukrem (100 g).
  2. Omytou rebarboru (je-li třeba oloupanou) nakrájejte na symetrické kousky, ze kterých na dně formy vytvořte mozaiku.
  3. Bílky vyšlehejte s cukrem a solí do pevného sněhu. Žloutky vyšlehejte v jiné míse s 90 g moučkového cukru a citronovou kůrou.
  4. Do žloutkové pěny prosejte vanilkový pudink a lehce promíchejte. Přidejte třetinu sněhu, navrch prosejte mouku a opět promíchejte.
  5. Pak přidejte druhou třetinu sněhu a promíchejte. Nakonec přidejte poslední třetinu a znovu promíchejte.
  6. Vzniklé těsto nalijte na vyskládanou rebarboru a koláč dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C asi na 30 minut.
PRIMA TIP: Pšeničnou celozrnnou hladkou mouku lze vyměnit za žitnou celozrnnou hladkou mouku. Nebo je můžete smíchat v poměru 50:50.

Vyzkoušejte také klasický kynutý rebarborový koláč s drobenkou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Rebarborový koláč s drobenkou – podrobný recept krok za krokem

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Pernerka


Přečtěte si také

Recepty